Τοπικές Ειδήσεις

Κώστας Χαλκιάς: «Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, συγκεντρώνει καθημερινά πολλές δραστηριότητες»

• Υπέρ της δημιουργίας Αστυνομικού Σταθμού, στην Μεσαιωνική Πόλη – Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη • Η Δημοτική Αρχή, δεν είναι καταδιωκτική αρχή – Απαιτείται αστυνόμευση σε 24ωρη βάση • «Η Δημοτική Αρχή Ρόδου, έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους –αψηφώντας το πολιτικό κόστος – Εμείς, έχουμε επιβάλει πρόστιμα και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε – Δεν θέλουμε να κλείνουν επιχειρήσεις, θέλουμε να υπάρξει τάξη»• Ξεκίνησαν έλεγχοι – Στόχος η πάταξη των παραβάσεων

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα κακώς κείμενα με σημείο αιχμής τις παραβατικές συμπεριφορές όπως η άγρα πελατών, η καταπάτηση των κοινόχρηστων χώρων, η αισχροκέρδεια κ.λπ. είναι η Δημοτική Αρχή Ρόδου, δε ό,τι αφορά στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέσα στο μνημείο της Μεσαιωνικής Πόλης. Αυτό τόνισε χτες, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κώστας Χαλκιάς, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, περιγράφοντας τις προσπάθειες του Δήμου Ρόδου και την ανάληψη ευθυνών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που επιτρέπει ο νόμος.
Η σύσκεψη στο ΕΒΕΔ και η θέση του Δήμου Ρόδου
Κληθείς να σχολιάσει, αρχικά την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΔ με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται μέσα στο μνημείο, ο κ. Χαλκιάς επισήμανε τα εξής:
«Επρόκειτο για συνάντηση εργασίας η οποία έγινε με γνώμονα την ανάγκη, να συνεννοηθούμε καλύτερα σχετικά με τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν (πρόσφατα) και σχετίζονταν με επιχειρήσεις που είχαν καταληφθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις να παραβιάζουν το νόμο περί άγρας πελατών και λοιπές αγορανομικές διατάξεις. Αντιλαμβάνεστε ότι οι παραβάσεις αυτές, δημιουργούν μια κακή εικόνα για την λειτουργία του επιχειρηματικού κόσμου μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη. Ωστόσο, είναι μια εικόνα που αντανακλά το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου –ακόμη και αν αφορά μερίδα επιχειρηματιών. Να αναφέρουμε ότι στην Μ.Πόλη, δραστηριοποιούνται συνολικά περί τις 700 επιχειρήσεις, όλων των ειδών (εστίαση, διασκέδαση, εμπορικές, ξενοδοχειακά καταλύματα κ.λπ.) Ο αριθμός αυτός, είναι τεράστιος –καθώς επίσης και ο αριθμός όσων επισκέπτονται την Μ.Πόλη, σε καθημερινή βάση. Ανεξάρτητα από την γεωγραφική έκταση της Μ.Πόλης, η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων που παρατηρείται είναι τόσο μεγάλη που ξεπερνάει τις δραστηριότητες, μιας οποιασδήποτε μικρομεσαίας πόλης της υπόλοιπης χώρας».
Ο ίδιος ανέφερε πως οι λίγοι ‘κακοί’ επιχειρηματίες δημιουργούν μια πολύ κακή εικόνα για τους υπόλοιπους, κι έχει κακό αντίκτυπο στο σύνολο της λειτουργίας της Μ.Πόλης αλλά και όσων δραστηριοποιούνται μέσα στο μνημείο. «Είναι άλλο, το να έχεις 10 περιστατικά παρανομίας σε 20 επιχειρήσεις και άλλο να έχεις 10 περιστατικά σε 700 επιχειρήσεις. Δεν είναι όλα τα ίδια… Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας με βάση τις δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος. Ο Δήμος Ρόδου, έχει λάβει κάποιες αποφάσεις για να ρυθμίσει τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση, όπως π.χ. οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέσα στο μνημείο. Εγκαταστήσαμε φύλαξη σε όλες σχεδόν τις πύλες της Μ.Πόλης, με σκοπό να ρυθμίσουμε την είσοδο και την έξοδο των οχημάτων. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στα θέματα καθαριότητας. Πριν από λίγο είχα συνάντηση με την Διεύθυνση Καθαριότητας καθώς θέλουμε να αναβαθμίσουμε –συνολικά- το σύστημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Μ.Πόλης με νέες μεθόδους κ.ο.κ. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και του περιθωρίου που μας δίνει ο νόμος».
Στόχος να δημιουργηθεί Αστυνομικός Σταθμός στην Μ. Πόλη
Αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης της αστυνόμευσης μέσα στο μνημείο και μάλιστα σε διαρκή βάση, ο αντιδήμαρχος ήταν κατηγορηματικός: «Η Δημοτική Αρχή, δεν είναι καταδιωκτική αρχή. Δεν είμαστε Αστυνομία, δεν έχουμε αυτό το ρόλο, ούτε την επιχειρησιακή δυνατότητα. Θα πράξουμε στο ακέραιο αυτό που μας αναλογεί. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη αστυνόμευσης. Σε άλλη περίπτωση, θα χρειαζόταν ένα κανονικό αστυνομικό τμήμα. Οποιαδήποτε πόλη η οποία υποδέχεται 20.000 άτομα καθημερινά κι έχει 700 επιχειρήσεις να λειτουργούν, ασφαλώς και χρήζει αστυνόμευσης –και μάλιστα σε 24ωρη βάση και όχι με περιπολίες ή βάρδιες. Εμείς, το έχουμε συζητήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για να δημιουργηθεί ένας Αστυνομικός Σταθμός μέσα στην Μ.Πόλη. και μάλιστα, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τον χώρο για την διαμόρφωση και λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού, φτάνει να υπάρξει ειλημμένη απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου και φυσικά, στελέχωση».
Η Μ.Πόλη παραμένει μια πολύ μικρή πόλη που μπορεί να συγκριθεί από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας με άλλες πόλεις της Ελλάδας. «Η Δημοτική Αρχή Ρόδου, έχει ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους –αψηφώντας το πολιτικό κόστος, καθώς θεωρούμε ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται ώστε να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εμείς, έχουμε επιβάλει πρόστιμα και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε. Δεν θέλουμε να κλείνουν επιχειρήσεις, θέλουμε να υπάρξει τάξη» -όπως είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι και οι άλλοι φορείς και υπηρεσίες, να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και να προβούν σε ανάλογες κυρώσεις.
Η έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας
Ο αντιδήμαρχος, υπογράμμισε ακόμη ότι η έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας είναι αντιληπτή –αν και είναι όλα έτοιμα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά καθυστερούν οι διαδικασίες λόγω γραφειοκρατίας και ΑΣΕΠ για προσλήψεις.
«Το 2013, η κυβέρνηση αποφάσισε α καταργήσει την Δημοτική Αστυνομία. Όταν έλαβε νεότερη απόφαση για την επανασύστασή της, το 2015, το προσωπικό που είχαμε στον Δήμο Ρόδου, είχε μεταταχθεί. Από το 2015 – 2020 δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος ενώ δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να ξεκινήσουν την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Δήμος Ρόδου, προχώρησε (κατά την διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής) έχοντας την προσδοκία ότι θα ξεκινούσε η διαδικασία για την πρόσληψη προσωπικού. Ωστόσο, οι διαδικασίες δεν περιελάμβαναν τον Δήμο Ρόδου. Προκηρύχθηκαν προσλήψεις σε πολλούς δήμους αλλά όχι στον δικό μας».
Ο κ. Χαλκιάς, ξεκαθάρισε πάντως ότι ολόκληρο το νησί, έχει ανάγκη από ενίσχυση της αστυνόμευσης αλλά και ειδικότερα η Μ.Πόλη: «Ο ίδιος ο Δήμαρχος Ρόδου, έχει συνεχή επαφή με τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη –σε σχέση με όλα τα ζητήματα αστυνόμευσης που χρειάζεται το νησί. και βεβαίως, θα θέσει εκ νέου το συγκεκριμένο ζήτημα για την δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού μέσα στο μνημείο. Θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή του να τα κρατάει συνεχώς στην επικαιρότητα μέχρι να βρεθεί λύση, καθώς είναι πολύ σοβαρά. Η Ρόδος είναι ένα νησί με πάρα πολύ μεγάλη δραστηριότητα –οικονομική, επιχειρηματική, τουριστική κ.ο.κ. Και άρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση τις ανάγκες…»
Ερωτηθείς σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τις πεζοδρομήσεις μέσα στο μνημείο, ο αντιδήμαρχος απάντησε πως βρήκε θετική ανταπόκριση μέχρι τώρα.
Καταλήγοντας, σχετικά με την έγκριση από την Δημοτική Επιτροπή, της διακήρυξης διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με αντικείμενο την «Ολοκληρωμένη διαχείριση-επιστασία συστήματος ελέγχου οχημάτων στη Μεσαιωνική Πόλη», ενδεικτικού προϋπολογισμού 148.168,75 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ ή 183.729,25 ευρώ με ΦΠΑ), μετά τη σοβαρή βλάβη που υπέστη το σύστημα αυτόματου ελέγχου εισόδου των οχημάτων, ο κ. Χαλκιάς είπε τα εξής:
«Πρόκειται για τη συνέχεια της διαδικασίας που ξεκινήσαμε από την αρχή της χρονιάς. Το ζητούμενο δεν είναι να υπάρχει φύλαξη μόνο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σχετικά με τις μπάρες, διαπιστώθηκε ότι η επίλυση του προβλήματος δεν ήταν γρήγορη –ούτε θα εγγυούνταν την ορθή φύλαξη. Γι αυτό και επιλέξαμε την φύλαξη των εισόδων και των εξόδων μέσω εταιριών σεκιούριτι. Δεν είναι ζήτημα μόνον της λειτουργίας της κάθε μπάρας. Είναι και ζήτημα επόπτευσης αφού μιλάμε για είσοδο και έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων».
Σημειώνεται, πως η μελέτη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, αφορά στον έλεγχο εισόδου των οχημάτων και στην επιστασία του συστήματος ελέγχου των πυλών εισόδου της Μεσαιωνικής Πόλης και αποτελείται από τρία τμήματα ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά από την κατάρρευση του αυτόματου συστήματος ελέγχου των οχημάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου