Συντομεύεται το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιοποίηση των ενσήμων από τον ΕΦΚΑ καθώς το έργο προχωρά με αυξανόμενους ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το φθινόπωρο του 2026, αντί του Δεκεμβρίου του 2026 που υπολογιζόταν αρχικά.
Τα ποσοστά ψηφιοποίησης που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο γενικό μέσο όρο όλων των ταμείων του ΕΦΚΑ είναι στο 58% ενώ σε επιμέρους ταμεία όπως το ΕΤΑΑ – ΤΣΑΥ και ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ βρίσκεται στο 88% και 96% αντίστοιχα.
Πριν τρεις μήνες ο γενικός μέσος όρος ήταν πέριξ του 50%.
Η ψηφιοποίηση αποτελεί το μεγάλο ορόσημο που θα σηματοδοτήσει το πέρασμα του ΕΦΚΑ στην ψηφιακή εποχή και τον μηδενισμό των εκκρεμών συντάξεων καθώς η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας όλων των ασφαλισμένων θα επιτρέψει αυτό που σήμερα είναι ανέφικτο, δηλαδή την έκδοση της κύριας αλλά και της επικουρικής σύνταξης σε μια μέρα.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί δείχνει ότι το χρονοδιάγραμμα συντομεύεται και εκτιμάται ότι η ψηφιοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2026.
Η ψηφιοποίηση των ενσήμων ξεκινά από το 1980 και μετά και περιλαμβάνει όλη την ασφαλιστική ιστορία και τις μεταβολές των εργαζομένων για μια 45ετία καλύπτοντας ουσιαστικά όσους άρχισαν να κολλάνε τα πρώτα τους ένσημα από την ηλικία των 20 ετών.
Ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων θα έρθει μόνον όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή όλων των ενσήμων από χαρτί σε ψηφιακή μορφή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έκθεσης ΑΤΛΑΣ τον Μάρτιο βρίσκονταν σε λίστα αναμονής 16.150 εκκρεμείς συντάξεις. Ο αριθμός αυτός αν και οριακά αυξημένος σε σχέση με τις εκκρεμείς αιτήσεις του Φεβρουαρίου (15.810) και του Ιανουαρίου (15.790), είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024 που ήταν σε λίστα αναμονής 21.100 κύριες συντάξεις. Η μείωση των εκκρεμοτήτων είναι εντυπωσιακή αν οι 16.150 εκκρεμείς συντάξεις του Μαρτίου του 2025, συγκριθούν με τον Μάρτιο του 2020 όπου η λίστα απαριθμούσε 137.334 εκκρεμείς συντάξεις.
Από τις 16.150 εκκρεμείς συντάξεις οι περισσότερες προέρχονται από ΙΚΑ (5.751), ΟΑΕΕ (3.508), ΟΓΑ (2.459) ΕΤΑΑ (2.358) και Δημόσιο (1.482).
Ο ρυθμός έκδοσης των νέων συντάξεων παραμένει υψηλότερος έναντι των αιτήσεων. Τον Ιανουάριο εκδόθηκαν 15.246 νέες συντάξεις από τον ΕΦΚΑ, τον Φεβρουάριο, 18.175 και τον Μάρτιο 17.145.
Ωστόσο οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις αποτελούν το μεγάλο μειονέκτημα της ψηφιοποίησης, λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας και των δεκάδων μικρών επικουρικών ταμείων τα οποία αν και έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ, εντούτοις συνεχίζουν να εφαρμόζουν ακόμη τα δικά τους καταστατικά δυσκολεύοντας την απονομή των συντάξεων.
Σε λίστα αναμονής είναι περίπου 34.000 αιτήσεις, και όπως φαίνεται η αποκλιμάκωση τους προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της πολυνομίας και των διάσπαρτων επικουρικών ταμείων.
Στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Διοίκηση του ΕΦΚΑ για τη μετατροπή των ενσήμων σε “άυλη ασφάλιση” μέσω της ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου περιλαμβάνεται και η ψηφιοποίηση όλων των ταμείων επικουρικής ασφάλισης.
Αυτό είναι και το χρονικό σημείο που οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές θα μπορούν να εκδίδονται αυθημερόν με οριστικές αποφάσεις χωρίς να μεσολαβούν τα στάδια των προσωρινών συντάξεων και των προκαταβολών όπως γίνεται σήμερα πριν βγουν οι οριστικές αποφάσεις.
Πηγή: capital.gr