• Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου καταδίκασε δύο Τούρκους υπηκόους για επικίνδυνη διακίνηση μεταναστών, εντάξεις σε εγκληματική οργάνωση και σειρά κακουργημάτων, σε Ρόδο και Κω
Δύο αποφάσεις που αποτυπώνουν την αυστηρή στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι στη διακίνηση ανθρώπων εκδόθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου. Οι δύο υποθέσεις αφορούν στην παράνομη μεταφορά δεκάδων μεταναστών μέσω θαλάσσης από τα τουρκικά παράλια προς τις νήσους Ρόδο και Κω, με σοβαρές κατηγορίες και επιβαρυντικές συνθήκες.
Πρώτη καταδίκη: Κάθειρξη 120 ετών για επικίνδυνη διακίνηση 57 μεταναστών στη Ρόδο
Ο πρώτος κατηγορούμενος, υπήκοος Τουρκίας, ηλικίας περίπου 30 ετών, κρίθηκε ένοχος για μία σειρά πράξεων που σχετίζονται με την οργανωμένη διακίνηση ανθρώπων, την παραβίαση της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, τη βία κατά υπαλλήλων, την απείθεια και την παράνομη οπλοφορία.
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 120 ετών, εκτιτέα τα 25, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 590.800 ευρώ.
Η υπόθεση αφορά στη μεταφορά συνολικά 57 Σύρων υπηκόων, ανάμεσά τους 26 ανήλικοι, με ιστιοφόρο σκάφος από την περιοχή της Φετιγιέ (Τουρκία) προς τη θαλάσσια περιοχή Λαδικού στη Ρόδο, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Σεπτεμβρίου 2024. Το σκάφος, μήκους σχεδόν 18 μέτρων, ήταν υπερφορτωμένο, στερούνταν σωστικών μέσων και ναυτιλιακού εξοπλισμού, ενώ ο κατηγορούμενος δεν διέθετε άδεια πλοήγησης και βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Παρά τις εντολές του πληρώματος του ΠΑΣ 610 του Λιμενικού Σώματος να ακινητοποιήσει το σκάφος, ο διακινητής ανέπτυξε ταχύτητα, εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς και προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό.
Όταν τελικά οι λιμενικοί κατάφεραν να ανέβουν στο σκάφος, ο κατηγορούμενος προέβαλε αντίσταση, χειροδίκησε εναντίον τους και απείλησε ότι θα πέσει στη θάλασσα.
Η πράξη του κρίθηκε επικίνδυνη όχι μόνο λόγω της παραβίασης των συνόρων, αλλά και εξαιτίας των σοβαρών κινδύνων που διέτρεχαν οι επιβαίνοντες, κυρίως οι ανήλικοι, καθώς και το προσωπικό του Λιμενικού.
Δεύτερη καταδίκη: 47 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και μεταφορά στη νήσο Κω
Η δεύτερη υπόθεση εκτυλίχθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κω και αφορά επίσης υπήκοο Τουρκίας, ηλικίας περίπου 25 ετών, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 47 ετών και 4 μηνών, εκτιτέα επίσης τα 25, καθώς και σε χρηματική ποινή 47.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να ήταν ενεργό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία λειτουργούσε με έδρα την Τουρκία και δομημένη ιεραρχία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η οργάνωση είχε σκοπό τη συστηματική μεταφορά μεταναστών προς την Ελλάδα, με τελικό στόχο την προώθησή τους είτε εντός της χώρας είτε σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος είχε αναλάβει τον ρόλο του κυβερνήτη σκαφών, ενεργώντας έναντι χρηματικής αμοιβής.
Η δράση του εντάσσεται σε επιχείρηση που έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, στην περιοχή «Προφήτης Ζαχαρίας» της Κω. Ο κατηγορούμενος, παρά τις εντολές του Λιμενικού να σταματήσει για έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα με σκοπό τη διαφυγή, κάτι που προκάλεσε την καταδίωξή του και τελικά την ακινητοποίηση του σκάφους.
Η υπόθεση αυτή αποκάλυψε ευρύτερο κύκλωμα διακίνησης με άγνωστα προς το παρόν μέλη, τα οποία λειτουργούσαν υπό ψευδώνυμα στην Τουρκία και είχαν αναλάβει καθήκοντα οργάνωσης, μεταφοράς και είσπραξης χρημάτων.
Προσωρινά κρατούμενος 31χρονος Ρώσος διακινητής μεταναστών
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε 31χρονος Ρώσος υπήκοος μετά την απολογία του ενώπιον του Ανακριτή, κατηγορούμενος για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, παράνομη είσοδο στη χώρα και έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών.
Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, παρουσία της συνηγόρου του, κ. Πόπης Οικονόμου. Η ίδια υποστήριξε πως ο εντολέας της δεν είχε πρόθεση να διαπράξει κανένα αδίκημα, αλλά αναγκάστηκε να αναλάβει τον χειρισμό του ταχύπλοου σκάφους έπειτα από απειλές που δέχτηκε από το κύκλωμα διακινητών.
Τα ξημερώματα της 8ης Ιουλίου, το Λιμενικό Σώμα εντόπισε ύποπτο ταχύπλοο να κινείται στα ελληνικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Σύμης. Το σκάφος, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά, αποβίβασε παράτυπους μετανάστες σε απομακρυσμένη ακτή και προσπάθησε να διαφύγει επιστρέφοντας προς Τουρκία.
Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία ο φερόμενος χειριστής φέρεται να πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, επιχειρώντας εμβολισμό του περιπολικού σκάφους. Τελικά το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε και ο κατηγορούμενος συνελήφθη. Στην περιοχή εντοπίστηκαν συνολικά 19 αλλοδαποί, οι οποίοι δήλωσαν πως πλήρωσαν έως και 3.000 δολάρια ο καθένας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν είναι διακινητής, αλλά ένας απλός μετανάστης που έφυγε από το Νταγκεστάν λόγω πολέμου. Όπως ανέφερε, έφτασε στην Τουρκία και κατέβαλε το ποσό των 2.000 ευρώ για να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Επειδή η αμοιβή που πλήρωσε ήταν μικρότερη από το “κανονικό αντίτιμο”, του ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή ότι θα έπρεπε να οδηγήσει τη βάρκα.
Ισχυρίστηκε ότι φοβήθηκε για τη ζωή του, καθώς του είπαν πως αν δεν υπάκουε, θα τον σκότωναν. Όταν έφτασαν στη Σύμη και εμφανίστηκε το ελληνικό λιμενικό, όπως είπε, πανικοβλήθηκε και για τον λόγο αυτό πέταξε το κινητό του στη θάλασσα και επιχείρησε να επιστρέψει στην Τουρκία.
Ωστόσο, οι μαρτυρίες δύο μεταναστών αλλά και του πληρώματος του λιμενικού πλοίου, τον αναγνωρίζουν ξεκάθαρα ως τον άνθρωπο που χειριζόταν το σκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.