Τοπικές Ειδήσεις

Ενσταση «κόλαφος» για το «πρόστιμο» των 8 εκατ. ευρώ που επέβαλε η ΔΕΥΑΡ για το πότισμα των… νησίδων!

• Η Περιφέρεια μιλά για συκοφαντία και ζητά την άμεση ανάκλησή του  • Πυρά για πολιτική σκοπιμότητα, κενά τεκμηρίωσης και «εικονική υδροκλοπή»

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται και στο μέτωπο του προστίμου ύψους 8.046.255,17 ευρώ για 38 συνδέσεις υδροληψίας σε νησίδες και κόμβους που επέβαλε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Χθες η Περιφέρεια επέδωσε επίσημη ένσταση κατά της απόφασης της ΔΕΥΑΡ. Το έγγραφο της ένστασης επιδόθηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ από δικαστικό επιμελητή και φέρνει στο φως σφοδρές κατηγορίες περί αυθαιρεσίας, αοριστίας και πολιτικής σκοπιμότητας.
Κατηγορίες για εκδικητικότητα και προσπάθεια αποπροσανατολισμού
Η Περιφέρεια, μιλά ευθέως για εκδικητική κίνηση εκ μέρους της ΔΕΥΑΡ, καταγγέλλοντας ότι η χρονική στιγμή της επιβολής του προστίμου δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ένστασης, η ενέργεια αυτή εντάσσεται σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα εναντίον της Περιφέρειας ενόψει της εκκρεμούς οικονομικής διαφοράς των δύο φορέων, η οποία ανέρχεται σε 6,38 εκατομμύρια ευρώ και αφορά οφειλές της ΔΕΥΑΡ από την προγραμματική σύμβαση του 2022 για το φράγμα Γαδουρά.
Αβάσιμη και αόριστη πράξη επιβολής προστίμου
Κεντρικό επιχείρημα της ένστασης είναι ότι η πράξη επιβολής του προστίμου είναι εντελώς αόριστη. Επιπλέον, δεν περιγράφεται καμία μεθοδολογία υπολογισμού για τον υπερβολικό όγκο των 3.005.288 κυβικών μέτρων νερού, ενώ δεν τεκμηριώνεται ο τρόπος με τον οποίο προέκυψε το ποσό των οκτώ και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.
Στην ένσταση σημειώνεται ότι οι περισσότερες από τις φερόμενες συνδέσεις είχαν πραγματοποιηθεί από την ίδια τη ΔΕΥΑΡ, κατόπιν επανειλημμένων αιτημάτων της Περιφέρειας, με σχετικά έγγραφα που ξεκινούν ήδη από το 2011 και φτάνουν έως και το 2023. Επικαλείται, μάλιστα, δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ, ο οποίος φέρεται να επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνεργασία και συνεννόηση για την υδροδότηση των σημείων.
Η Περιφέρεια προσθέτει ότι σε περιοχές όπως οι νησίδες από τον κόμβο Λαδικού έως τα Κολύμπια, ουδέποτε υπήρξαν ενεργές συνδέσεις στο δίκτυο. Αντιθέτως, το πότισμα των φυτών γίνεται με βυτία, γεγονός που, όπως ισχυρίζεται, θα ήταν γνωστό στη ΔΕΥΑΡ αν είχε πράγματι διενεργήσει αυτοψία.


Απόρριψη τιμολογίου και αίτημα για πιστωτικό
Η ένσταση συνοδεύεται από επίθεση και στο τιμολόγιο, βάσει του οποίου επιβλήθηκε το πρόστιμο. Η Περιφέρεια το απορρίπτει στο σύστημα myDATA ως παράτυπο, καταγγέλλοντας ότι δεν αναφέρει καν τη χρονική περίοδο κατανάλωσης, χρησιμοποιεί τιμές ύδρευσης αντί για άρδευσης, και χρεώνει τέλη που δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται για αρδευόμενες εκτάσεις. Ειδική αναφορά γίνεται στην αναντιστοιχία του όγκου των κυβικών μέτρων με την πραγματική αρδευόμενη έκταση, η οποία περιγράφεται ως εξαιρετικά περιορισμένη, χωρίς καμία επαφή με τις τιμές που προβλήθηκαν από τη ΔΕΥΑΡ.
Ζητείται η άμεση έκδοση πιστωτικού, ώστε να μην επιβαρυνθεί η Περιφέρεια με τον ΦΠΑ ύψους 1.227.307,57 ευρώ, ποσό που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του μήνα.
Αιτήματα και απειλή ένδικων μέσων
Μέσω της ένστασης, η Περιφέρεια απαιτεί να ανακληθεί γραπτώς ο χαρακτηρισμός της «υδροκλοπής», τον οποίο θεωρεί προσβλητικό και συκοφαντικό. Ζητά ακόμη την άμεση τοποθέτηση υδρομέτρων στα σημεία που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις της, ελλείψει των οποίων ευθύνεται, όπως αναφέρει, η ΔΕΥΑΡ που δεν ανταποκρίθηκε στα σχετικά αιτήματα.
Τέλος, δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με την επιχείρηση μέσω κοινής τεχνικής επιτροπής, αλλά ταυτόχρονα επιφυλάσσεται ρητά για κάθε νόμιμο δικαίωμά της, προαναγγέλλοντας πιθανή νομική προσφυγή.
Αναλυτικά το κείμενο της ένστασης
«Στις 2 Ιουλίου 2025, προφανώς εκδικητικά και με σκοπό να επηρεάσετε την κοινή γνώμη καθώς και την μεταξύ μας εκκρεμούσα αντιδικία σχετικά με δικές σας οφειλές από την μεταξύ μας από 6-6-2022 προγραμματική σύμβαση ύψους ποσού κατά τη στιγμή εκείνη 6.384.094,10 ευρώ, μας κοινοποιήσατε, με το με αριθμ.7863/2-7-2025 διαβιβαστικό έγγραφο του Προέδρου σας, το εξής απίθανο πρόστιμο:
Πρόστιμο για δήθεν 38 παράνομες περιπτώσεις συνδέσεων υδροληψίας, που όλως αυθαιρέτως χαρακτηρίσατε ως υδροκλοπή, οι οποίες ξαφνικά τάχα μου εντοπίστηκαν εντός των ορίων ευθύνης μας, το οποίο μας καταλογίσατε με την με αριθμ. πρωτ. 7858/2-7-2025 πράξη του Διευθυντή Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Σας.
Το πρόστιμο αυτό που μας επιβλήθηκε με την με αριθμ. 7858/2-7-2025 πράξη του Διευθυντή Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Σας θα πρέπει να ακυρωθεί για τους ακόλουθους λόγους:
1.Η πράξη επιβολής προστίμου είναι εντελώς αόριστη,:
Α) Αφού σε αυτήν δεν αναφέρονται ούτε ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις των 38 δήθεν παράνομων συνδέσεων.
Β) Σε κανένα σημείο του προστίμου δεν αναγράφετε το χρονικό διάστημα αναφοράς.
Γ) Με κανένα τρόπο δεν περιγράφετε την μέθοδο υπολογισμού με την οποία καταλήξατε στον όγκο των 3.005.288 κυβικών μέτρων.
Δ) Με κανένα τρόπο δεν περιγράφετε, στο πρόστιμο, τον τρόπο υπολογισμού του ποσού των 8.046.255,17 ευρώ.
Επισημαίνεται δε πως σε όσα και από τα συνημμένα σε αυτήν έγγραφα και να ανατρέξουμε δεν καθίστανται σαφή τα ανωτέρω.
2. Από τα συνημμένα στην πράξη επιβολής προστίμου έγγραφα καθίσταται σαφές πως η πράξη επιβολής προστίμου είναι μη νόμιμη και όλως αυθαίρετη.
1. Δεν υπάρχουν 38 παράνομες συνδέσεις υδροληψίας:
α) Συγκεκριμένα, στα σημεία που υπάρχουν συνδέσεις αυτές είχαν γίνει από εσάς αφού εμείς σας καλέσαμε με έγγραφά μας που χρονολογούνται από το έτος 2011, με τελευταίο έγγραφο του έτους 2023, όπως άλλωστε δημόσια παραδέχθηκε επί του θέματος ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας σας.
β) δεν υπάρχουν συνδέσεις με το δίκτυο στις νησίδες από τον κόμβο Λαδικού έως τον κόμβο για γκόλφ Αφάντου καθώς και από Αφάντου έως Κολύμπια, το οποίο φυσικά θα γνωρίζατε αν όντως είχατε πραγματοποιήσει αυτοψία στα σημεία αυτά. Οι όποιοι σωλήνες ευρίσκονται εκεί δε συνδέονται με κανένα δίκτυο και το πότισμα των φυτών εξυπηρετείται από εμάς με βυτία.
2. Στο Τιμολόγιο 350/2.7.2025 που επισυνάπτεται το συνολικό ποσό του οποίου αναφέρεται στο προσβληθέν πρόστιμο, υπάρχουν παράνομες χρεώσεις με βάση την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας σας, αφού:
α) Σε κανένα σημείο του Τιμολογίου δεν αναγράφεται η χρονική περίοδος αναφοράς, δεσμευτικό στοιχείο κάθε σχετικού Τιμολογίου.
β) Η χρέωση γίνεται με βάση αξία κατανάλωσης νερού ύδρευσης και όχι αρδευτικού νερού.
γ) Μη ορθά χρεώθηκαν τέλη έργων και τέλη υπονόμων που δεν επιτρέπεται να χρεωθούν σε τιμολόγιο άρδευσης.
δ) Με βάση την αρδευόμενη έκταση των νησίδων, την ιστορικότητα καταναλώσεων σε χώρους πρασίνου, και λογαριασμούς άλλων φορέων αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση των 3.005.288,00 κυβικών μέτρων νερού είναι πέραν κάθε κοινής λογικής.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, 3 εκ. κυβικά νερό είναι 3 φορές το νερό του φράγματος της Απολλακιάς και φυσικά είναι πέρα κάθε κοινής λογικής η κατανάλωση αυτή βάση της επιφάνειας της αρδευόμενης έκτασης, ήτοι για πότισμα μικρών φυτών σε νησίδες.
Για τους ως άνω λόγους φυσικά και απορρίψαμε το με αριθμ. 350/2-7-2025 τιμολόγιό σας στο σύστημα mydata και σας το γνωστοποιούμε και με την παρούσα προκειμένου να προβείται σε έκδοση πιστωτικού και να μην επιβαρυνθείτε τον ΦΠΑ ύψους ποσού 1.227.307,57 ευρώ στο τέλος του μήνα.
Σας γνωρίζουμε πως είμαστε στην διάθεση σας να ορίσουμε τεχνικό που σε συνεργασία με αντίστοιχο της υπηρεσίας σας να εξετάσουν το ανωτέρω θέμα από κοινού.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας
ΖΗΤΟΥΜΕ
• Να ανακαλέσετε γραπτώς τον προσβλητικό και συκοφαντικό χαρακτηρισμό της “υδροκλοπής”.
• Να προχωρἠσετε, ως έχετε υποχρέωση, στην τοποθέτηση υδρομέτρων στα σημεία που εξυπηρετούν εγκαταστάσεις μας και στερούνται υδρομέτρων με ευθύνη σας λόγω μη ανταπόκρισης σας σε σχετικά γραπτά αιτήματα που δεχθήκατε.
• Να γίνει δεκτή η παρούσα ένστασή μας.
• Να ακυρωθεί η με αριθμ.. πρωτ. 7858/2-7-2025 πράξη επιβολής προστίμου».

Οι συνδέσεις έγιναν από την ΔΕΥΑΡ στη νησίδα Ρόδου-Λίνδου, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος των εργαζομένων Λευτέρης Καρανικόλας

• «Όταν κάναμε την αναδάσωση στη Νότια Ρόδου δεν κάναμε υδροκλοπή, ήταν και η ΔΕΥΑΡ μαζί μας. Ήταν αυτή που έκανε τις συνδέσεις» υποστηρίζει και ο γεωπόνος Παναγιώτης Σταμάτης

Σε νέα φάση έντασης φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις της ΔΕΥΑ Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με φόντο τις εργασίες αποκατάστασης στη Νότια Ρόδο μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2023, αλλά και την υδροδότηση των νησίδων ασφαλείας τύπου Jersey στην εθνική οδό Ρόδου – Λίνδου, με τη ΔΕΥΑΡ να καταγγέλλει ότι η Περιφέρεια προχώρησε σε μη εξουσιοδοτημένες συνδέσεις και χρήση υδάτων χωρίς συνεννόηση και έγκριση από την Επιχείρηση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΡ, Λευτέρης Καρανικόλας, ξεκαθαρίζει ότι τα τεχνικά συνεργεία που πραγματοποίησαν τις υδροδοτήσεις ήταν της ίδιας της ΔΕΥΑΡ και όχι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως δήλωσε στην τηλεόραση «Κόσμος».
«Όταν κάναμε την αναδάσωση δεν κάναμε υδροκλοπή, ήταν και η ΔΕΥΑΡ μαζί μας και ήταν αυτή που έκανε τις συνδέσεις» υποστηρίζει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος ως γεωπόνος -εργολάβος κήπων συμμετείχε στο έργο το 2023 αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το νερό της αναδάσωσης του 2023 από τη Λάρδο ως το Γεννάδι χρεώνει η ΔΕΥΑΡ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και χαρακτηρίζει παράνομες τις συνδέσεις που έκανε η ίδια.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Καρανικόλας: «αυτές είναι παλιές ιστορίες. Δεν θα ρίξω ευθύνες στον Πρόεδρο Σ. Βαγιανό, γιατί είναι καινούργιος στη ΔΕΥΑΡ και δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα αυτά. Αλλά φταίνε οι υπηρεσιακοί που είναι γνώστες και μάλλον σε λάθος κατεύθυνση. Για το τιμολόγιο, γιατί κι εγώ έμαθα ότι χρεώνουν τη τζέρσεϊ και όλα αυτά, δεν είναι παράνομη η σύνδεση στη τζέρσει, η οποία κατασκευάσθηκε επί νομαρχίας του Γιάννη Παρασκευά. Από τότε έχουμε δώσει νερό για να γίνονται τα έργα, αλλά μετά το νερό δόθηκε από συνεργεία δικά μας της ΔΕΥΑΡ για να ποτίζεται το πράσινο».
Επιπλέον ο κ. Καρανικόλας αναφέρθηκε και στις μετρήσεις από τους εργολάβους, λέγοντας «ας ψάξουν πρώτα ποιοι είναι αυτοί οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τις μετρήσεις, ποιοι δουλεύουν και μετά να δούμε αν φέρνουν μετρήσεις στη ΔΕΥΑΡ». Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Ρόδου ανέφερε σε αυστηρό τόνο ότι «αν τα βάλουν με τους εργαζόμενους, που ότι ιερό είναι η μισθοδοσία για έναν εργαζόμενο θα δουν έναν άλλο Λευτέρη. Το είπα και το ξαναλέω: όταν πήγα να βάλω μία υπογραφή σε ένα χαρτί που έστειλα στον Πρωθυπουργό και στον Περιφερειάρχη, το υπέγραφα με μισή καρδιά, με 18 πίεση και με κατηγόρησαν γι’ αυτό το πράγμα. Εδώ πρέπει να δούμε τι νοικοκυριό υπάρχει σε αυτή την υπηρεσία».
Στο ίδιο μήκος κύματος σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΚΟΣΜΟΣ και ο γεωπόνος Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος επισημαίνει πως «όταν η μεγάλη φωτιά είχε κάνει μία τεράστια καταστροφή στο νησί μας, η TUI και γενικά οι τουριστικοί πράκτορες ήθελαν να δουν από την Τ.Α. και την τοπική κοινωνία κάποιες άμεσες κινήσεις για την αποκατάσταση και ανάπλαση του νησιού. Η απόφαση ήταν στον περιφερειακό δρόμο από Λάρδο ως Γεννάδι να φυτευτούν κάποια δέντρα και θάμνοι που είχε κάνει προσφορά η Alpha Bank και όλα αυτά έπρεπε να ποτισθούν γιατί ήταν και περίοδος ξηρασίας και αυτή η διαδικασία χρειαζόταν νερό. Τώρα η ΔΕΥΑΡ χρεώνει αυτό το νερό που χρειαζόταν η αναδασωτέα περιοχή στην Περιφέρεια, μαζί με το νερό που καταναλώθηκε επί σειρά ετών στα παρτέρια της νησίδας στην Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου».
Ο κ. Σταμάτης έθεσε το ερώτημα αν η ΔΕΥΑΡ χρεώνει την κατανάλωση του νερού για την άδρευση των φυτών ή για τις διαρροές που υπάρχουν από το 2023 εκεί, όπου δεν υπήρχαν ρολόγια. «Το 2023 υπήρχε διαρροή του νερού ακριβώς πάνω από την Γλύστρα περίπου για 5 μήνες μέχρι να αποκαταστήσουν τη βλάβη και σήμερα υπάρχει άλλη μία διαρροή νερού, λίγο πριν τον δρόμο που οδηγεί στις κατασκηνώσεις στη Λάρδο που κι αυτή παρατηρώ ότι είναι γύρω στους 3,5 μήνες που φεύγει από το υπόγειο κεντρικό δίκτυο της ΔΕΥΑΡ. Επίσης παρατηρώ ότι τα φυτά στη συγκεκριμένη αναδάσωση είναι απότιστα για πάνω από 2 μήνες. Τις αναμονές για να πάρει νερό ο εργολάβος και να ποτίσει όλα αυτά τα φυτά, τις είχε κάνει η ΔΕΥΑΡ το 2023 για να υδροδοτηθεί η αναδάσωση στη Νότια Ρόδο. Δεν υπήρξε υδροκλοπή από πλευράς μας και μάλιστα επιβλέπων ήταν και ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου που σχεδόν μέρα παρά μέρα ήταν κάτω και μάλιστα επικοινωνούσε με τη ΔΕΥΑΡ ώστε να βοηθήσει στο έργο μας».

Καταλήγοντας ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι η ΔΕΥΑΡ πρέπει να βρει έναν τρόπο να συνεργαστεί με την ΠΝΑΙ και να διορθώσει ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που υπάρχει με τις διαρροές σε όλο αυτό το δίκτυο γιατί πάνε δεκάδες κυβικά μέτρα νερού χαμένα καθημερινά και να δώσουν ένα βάρος και οι δύο πλευρές ΔΕΥΑ Ρόδου και Περιφέρεια στην εξοικονόμηση νερού και υδάτινων πόρων. «Θέλουμε να γίνουν κάποια σοβαρά έργα και κάθε μέρα βλέπουμε διαρροές κλπ», είπε καταλήγοντας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου