Ειδήσεις

Σκληρή γραμμή της Αθήνας μετά τον εκβιασμό Χαφτάρ: «Στο τραπέζι» αναστολή αιτημάτων ασύλου και κράτηση σε κλειστά κέντρα

Ο χθεσινός «τσαμπουκάς» του Χαλίφα Χάφταρ στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης που είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ μαζί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, και τους υπουργούς Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας, φέρνει την κυβέρνηση προ σκληρών αποφάσεων για τις αυξανόμενες ροές από μέρους της Λιβύης. Σκληρές αποφάσεις που ενδεχομένως διευκολύνονται από τον χειρισμό του Λίβυου αξιωματούχου, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον με ευκολία να κάνει «τα στραβά μάτια», σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Στις 12:00 σήμερα ο Θάνος Πλεύρης θα περάσει εκτάκτως το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ χθες συνομίλησε με τον πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του στην Αθήνα από τη Βεγγάζη. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Πλεύρης προσέρχεται με «σκληρή γραμμή» στη συζήτηση αυτή, αντιλαμβανόμενος ότι πλέον δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για καθυστερήσεις. Κατά πληροφορίες, στην ίδια γραμμή είναι και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βλέπει τις εικόνες με τις «καραβιές» μεταναστών που φτάνουν στην Κρήτη και αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

«Τα περιθώρια έχουν στενέψει σε αυτές τις οριακές περιπτώσεις η κυβέρνηση εξετάζει όλο και πιο αυστηρά και αποδοτικά μέτρα», ανέφερε χθες (Action 24) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναγνωρίζοντας ότι οι ροές εδώ και μερικές εβδομάδες είναι πολύ μεγάλες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προγραμματιστεί σύσκεψη για τη Δευτέρα με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο υπουργείο με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κρήτης, του δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργη Μαρινάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, του Γιάννη Κεφαλογιάννη κ.ο.κ. Πλην όμως οι χθεσινές εξελίξεις επιταχύνουν την κατάσταση και ενδεχομένως τις αποφάσεις.

Αυστηρά μέτρα
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται δύο σημαντικά όπλα: η αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου-πλην ενδεχομένως ελαχίστων εξαιρέσεων-από όσους έρχονται από τα παράλια της Λιβύης και φτάνουν στην Κρήτη και ο εγκλεισμός αυτών σε κλειστά κέντρα, με καθεστώς διοικητικής κράτησης.

Κοινώς, όποιος έρχεται από τη Λιβύη-κατά γενική ομολογία πρόκειται για νεαρούς άνδρες-δεν θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα ασύλου και θα μπαίνει αυτομάτως σε καθεστώς κράτησης. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στα παράλια του Τομπρούκ ότι η προσπάθεια να διασχίσουν οι μετανάστες το Λιβυκό Πέλαγος θα είναι δώρον άδωρον, καθώς απλά θα καταλήξουν σε καθεστώς κράτησης στην Ελλάδα, χωρίς καμία προοπτική να συνεχίσουν την πορεία τους για την Ευρώπη.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι το μήνυμα θα φτάσει πολύ γρήγορα απέναντι, σε περίπτωση που ληφθεί σχετική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι την προοπτική παγώματος των αιτημάτων ασύλου, συνδυαστικά με το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση του πλαισίου διοικητικής κράτησης, είχε επεξεργαστεί και ο Μάκης Βορίδης πριν την αποχώρησή του από τον υπουργικό θώκο.

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι», ανέφερε χθες στο ERTNEWS o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο δρόμος της οικονομικής ενίσχυσης της Λιβύης περνά μέσα από την Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου