ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκληρή γραμμή της Αθήνας μετά τον εκβιασμό Χαφτάρ: «Στο τραπέζι» αναστολή αιτημάτων ασύλου και κράτηση σε κλειστά κέντρα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ο χθε­σι­νός «τσα­μπου­κάς» του Χαλίφα Χάφταρ στο αερο­δρό­μιο της Βεγ­γά­ζης που είχε ως απο­τέ­λε­σμα να μην γίνει ποτέ η επί­σκεψη του Ευρω­παίου Επι­τρό­που Μετα­νά­στευ­σης Μάγκνους Μπρού­νερ μαζί με τον Έλληνα υπουργό Μετα­νά­στευ­σης, Θάνο Πλεύρη, και τους υπουρ­γούς Εσω­τε­ρι­κών Ιταλίας και Μάλτας, φέρνει την κυβέρ­νηση προ σκληρών απο­φά­σεων για τις αυξα­νό­με­νες ροές από μέρους της Λιβύης. Σκληρές απο­φά­σεις που ενδε­χο­μέ­νως διευ­κο­λύ­νο­νται από τον χει­ρι­σμό του Λίβυου αξιω­μα­τού­χου, καθώς η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον με ευκολία να κάνει «τα στραβά μάτια», σύμφωνα με ελλη­νι­κές κυβερ­νη­τι­κές πηγές.

Στις 12:00 σήμερα ο Θάνος Πλεύρης θα περάσει εκτά­κτως το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ χθες συνο­μί­λησε με τον πρω­θυ­πουργό μετά την επι­στροφή του στην Αθήνα από τη Βεγγάζη. Θα πρέπει να θεω­ρεί­ται δεδο­μένο ότι ο κ. Πλεύρης προ­σέρ­χε­ται με «σκληρή γραμμή» στη συζή­τηση αυτή, αντι­λαμ­βα­νό­με­νος ότι πλέον δεν υπάρχει το χρονικό περι­θώ­ριο για καθυ­στε­ρή­σεις. Κατά πλη­ρο­φο­ρίες, στην ίδια γραμμή είναι και ο κ. Μητσο­τά­κης, ο οποίος βλέπει τις εικόνες με τις «καρα­βιές» μετα­να­στών που φτάνουν στην Κρήτη και αντι­λαμ­βά­νε­ται ότι αυτό δεν μπορεί να συνε­χι­στεί επ’ αόρι­στον.

«Τα περι­θώ­ρια έχουν στε­νέ­ψει σε αυτές τις οριακές περι­πτώ­σεις η κυβέρ­νηση εξε­τά­ζει όλο και πιο αυστηρά και απο­δο­τικά μέτρα», ανέφερε χθες (Action 24) ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Παύλος Μαρι­νά­κης, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας ότι οι ροές εδώ και μερικές εβδο­μά­δες είναι πολύ μεγάλες.

Ενδει­κτικό της κατά­στα­σης είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί σύσκεψη για τη Δευτέρα με την ηγεσία του υπουρ­γείου Μετα­νά­στευ­σης, ενώ για την Παρα­σκευή έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί συνά­ντηση στο υπουρ­γείο με τη συμ­με­τοχή του περι­φε­ρειάρχη Κρήτης, του δημάρ­χου Ρεθύ­μνου Γιώργη Μαρι­νάκη, του δημάρ­χου Ηρα­κλείου Αλέξη Καλο­και­ρι­νού, του Γιάννη Κεφα­λο­γιάννη κ.ο.κ. Πλην όμως οι χθε­σι­νές εξε­λί­ξεις επι­τα­χύ­νουν την κατά­σταση και ενδε­χο­μέ­νως τις απο­φά­σεις.

Αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα με δια­σταυ­ρω­μέ­νες πλη­ρο­φο­ρίες του protothema.gr, στο τραπέζι της κυβέρ­νη­σης βρί­σκο­νται δύο σημα­ντικά όπλα: η ανα­στολή της δυνα­τό­τη­τας υπο­βο­λής αιτή­μα­τος ασύλου-πλην ενδε­χο­μέ­νως ελα­χί­στων εξαιρέσεων-από όσους έρχο­νται από τα παράλια της Λιβύης και φτάνουν στην Κρήτη και ο εγκλει­σμός αυτών σε κλειστά κέντρα, με καθε­στώς διοι­κη­τι­κής κρά­τη­σης.

Κοινώς, όποιος έρχεται από τη Λιβύη-κατά γενική ομο­λο­γία πρό­κει­ται για νεαρούς άνδρες-δεν θα μπορεί να υπο­βάλ­λει αίτημα ασύλου και θα μπαίνει αυτο­μά­τως σε καθε­στώς κρά­τη­σης. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα στα παράλια του Τομπρούκ ότι η προ­σπά­θεια να δια­σχί­σουν οι μετα­νά­στες το Λιβυκό Πέλαγος θα είναι δώρον άδωρον, καθώς απλά θα κατα­λή­ξουν σε καθε­στώς κρά­τη­σης στην Ελλάδα, χωρίς καμία προ­ο­πτική να συνε­χί­σουν την πορεία τους για την Ευρώπη.

Αρμό­διες πηγές εκτι­μούν ότι το μήνυμα θα φτάσει πολύ γρήγορα απέ­να­ντι, σε περί­πτωση που ληφθεί σχετική απόφαση. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι την προ­ο­πτική παγώ­μα­τος των αιτη­μά­των ασύλου, συν­δυα­στικά με το νομο­σχέ­διο για την αυστη­ρο­ποί­ηση του πλαι­σίου διοι­κη­τι­κής κρά­τη­σης, είχε επε­ξερ­γα­στεί και ο Μάκης Βορίδης πριν την απο­χώ­ρησή του από τον υπουρ­γικό θώκο.

«Η κυβέρ­νηση θα αντι­με­τω­πί­σει την κατά­σταση με απο­φα­σι­στι­κό­τητα, σεβό­μενη τους διε­θνείς και ευρω­παϊ­κούς κανόνες για τη μετα­νά­στευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι», ανέφερε χθες στο ERTNEWS o αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης Κωστής Χατζη­δά­κης, προ­σθέ­το­ντας παράλ­ληλα ότι ο δρόμος της οικο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης της Λιβύης περνά μέσα από την Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.