• Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2024, έπειτα από πρωτοβουλία του Παρροδιακού Συλλόγου Chapter 9
Μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν της Παναγίας Τσαμπίκας διοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι Ρόδιοι της διασποράς στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025, με σκοπό να καθιερωθεί ως θεσμός που θα τελείται κάθε χρόνο στη χάρη Της.
Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2024, έπειτα από πρωτοβουλία του Παρροδιακού Συλλόγου Chapter 9, με πρόταση του κ. Εμμανουήλ Μαντάλη να πραγματοποιηθεί μια αυθεντική, ροδίτικη γιορτή στην Αμερική, με έσοδα που θα διατίθενται για τη στήριξη του μοναστηριού της Παναγίας Τσαμπίκας Κυράς της Ψηλής στη Ρόδο.
Η ιδέα υλοποιήθηκε από την πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Κίτσα Βαρδαβά Αϊβάζη, και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την τοπική ελληνική κοινότητα, ιδιαίτερα από τους νεότερους.
Οι δηλώσεις της κ. Αϊβάζη το 2024 στη «δημοκρατική» ήταν χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατούσε τότε:
«Η ιδέα να στήσουμε ένα πανηγύρι έξω, να σερβίρουμε το ίδιο φαγητό με αυτό που γίνεται στη Ρόδο και να ακούμε την ίδια μουσική, ενθουσίασε τους νέους μας. Το αγκάλιασαν αμέσως. Θέλαμε να κάνουμε κάτι αληθινό και να ενισχύσουμε παράλληλα το μοναστήρι. Ο στόχος είναι να γίνεται κάθε χρόνο».
Ένα χρόνο μετά, η γιορτή επανέρχεται, μετά τη μεγάλη επιτυχία του 2024. Το πανηγύρι 2025 θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Κοινοτικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου στο Γουόρεν Οχάιο, με συμμετοχή που ήδη δείχνει αυξημένη.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με Εσπερινό στις 6 το απόγευμα, και θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική από τον βιολιστή Νικόλα Χαρινό από τη Ρόδο και το ελληνικό συγκρότημα Karizma, σε ρυθμούς που φέρνουν στο Οχάιο τη γιορτή ενός χωριού της Ρόδου.
Το τραπέζι θα είναι, όπως και πέρσι, γεμάτο αυθεντικές ελληνικές γεύσεις: σουβλάκια, χωριάτικη σαλάτα, τηγανητές πατάτες, γλυκά και ποτά. Όλα φτιαγμένα από τα χέρια των εθελοντών του Συλλόγου, που ετοιμάζουν την εκδήλωση με αγάπη και φροντίδα.
Ο μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός της «Κυράς» δεν είναι σαφές πότε ανεγέρθηκε. Το τέμπλο, βάσει επιγραφής, φιλοτεχνήθηκε το 1693 με χορηγό τον ιερομόναχο Γαβριήλ. Οι εσωτερικοί τοίχοι διασώζουν αποσπασματικά διατηρημένες τοιχογραφίες των μεταβυζαντινών χρόνων. Σημαντική είναι η τοιχογραφία που παριστάνει την Παναγία Βρεφοκρατούσα και ένθρονη, εντός τυφλού αψιδώματος (πιθανόν αρκοσολίου), σχεδόν στο μέσο της βόρειας πλευράς του ναού.
Νότια της εισόδου υπάρχει μικρός χώρος, του οποίου η ανατολική πλευρά καλύπτεται από ευμέγεθες, μόνιμο ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι, όπου φιλοξενείται νεότερη εικόνα της Βρεφοκρατούσας Παναγίας. Μπροστά της βρίσκονται αναρτημένα και τοποθετημένα στο δάπεδο πολλά τάματα και αφιερώματα, ως μαρτυρία της πίστης, της ευγνωμοσύνης και της ελπίδας των προσκυνητών.
Η Παναγία Τσαμπίκα θεωρείται προστάτιδα της τεκνοποίησης και μεταξύ των αφιερωμάτων περιλαμβάνονται ομοιώματα βρεφών από ζευγάρια που ζητούν την ευλογία Της για να αποκτήσουν παιδί.
Το μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Γενεσίου της Θεοτόκου, με προσέλευση πλήθους κόσμου, τόσο στον ναό της Ψηλής όσο και στο μοναστήρι στον κάμπο, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης.
Η Παναγία Τσαμπίκα έχει συνδέσει το όνομά Της με αμέτρητα θαύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, και ιδιαίτερα με ευλογίες που σχετίζονται με τη μητρότητα και την πατρότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα «Τσαμπίκος – Τσαμπίκα» συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στη Ρόδο.
Η ετυμολογία της λέξης έχει δύο βασικές εκδοχές: η μία από την αρχαία λέξη «σαμβυκή», που σημαίνει πλοίο – λόγω του σχήματος του λόφου όπου βρέθηκε η εικόνα. Η άλλη από την τοπική λέξη «τσάμπα», που σημαίνει σπίθα, αναφορά στον θρύλο της εύρεσης της εικόνας με θαυματουργή λάμψη.
Χιλιάδες προσκυνητές στη Ρόδο
Χιλιάδες προσκυνητές από τη Ρόδο, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό περνούν κάθε χρόνο από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Τσαμπίκας, τιμώντας με ευλάβεια τη γιορτή Της. Ανήμερα της εορτής, στις 8 Σεπτεμβρίου, προσκυνητές στέκονται υπομονετικά για να ανάψουν ένα κερί, ενώ εκατοντάδες ανεβαίνουν στο μοναστήρι της Κυράς της Ψηλής για να προσευχηθούν στη θαυματουργή εικόνα.
Η παρουσία τους είναι σιωπηλή αλλά συγκινητική. Το βλέμμα τους στην εικόνα τα λέει όλα: προσμονή, ευχαριστία, ελπίδα.
Η Παναγία Τσαμπίκα είναι για τους Ροδίους πολλά περισσότερα από ένα όνομα. Είναι σημείο αναφοράς, πίστη που δεν φεύγει και ρίζα που δεν ξεχνιέται, όπου κι αν ζεις.