Κλιμακώνεται η θεσμική σύγκρουση μεταξύ Περιφέρειας και ΔΕΥΑΡ • “Δεν τεκμηριώνεται, δεν αναγνωρίζεται, δεν γίνεται αποδεκτό” • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απορρίπτει το τιμολόγιο που απέστειλε η ΔΕΥΑ Ρόδου για υποτιθέμενες υδροκλοπές, το χαρακτηρίζει εικονικό και καταγγέλλει θεσμικά απαράδεκτες πρακτικές. Έχει ήδη προχωρήσει σε άρνηση αποδοχής μέσω myDATA και δρομολογεί νομικές ενέργειες
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, γνωστοποίησε αρμοδίως ότι δεν αποδέχεται το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ Ρόδου συνολικού ύψους 8.046.255,17 ευρώ, το οποίο της επιδόθηκε τη 2α Ιουλίου 2025 και αφορά, κατά τους ισχυρισμούς της ΔΕΥΑΡ, δήθεν κατανάλωση 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού μέσω 38 “παράνομων” σημείων υδροληψίας.
Το τιμολόγιο αυτό απορρίφθηκε ήδη ηλεκτρονικά μέσω του φορολογικού συστήματος myDATA, κίνηση που έχει σαφή νομική και διοικητική βαρύτητα, καθώς συνιστά ρητή άρνηση αποδοχής του παραστατικού ως βάσιμου και νόμιμου. Με τον τρόπο αυτό, η Περιφέρεια δηλώνει επισήμως ότι δεν τεκμηριώνεται η απαίτηση, δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα και θα προσβληθεί ως εικονικό.
Νομικός χαρακτηρισμός: “Εικονικό τιμολόγιο”
Η κεντρική θέση της Περιφέρειας, όπως διατυπώνεται σε σημείωμα που διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, είναι ότι το τιμολόγιο συνιστά εικονικό παραστατικό, καθώς δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, δεν διαθέτει τεκμηρίωση κατανάλωσης, δεν συνοδεύεται από προηγούμενες συμβατικές ή διοικητικές πράξεις, και εκδόθηκε με σκοπό τον επηρεασμό εν εξελίξει δικαστικών διαδικασιών και για την αναστολή της κατασχέσεως της Περιφέρειας από απολύτως νόμιμη απαίτηση δυνάμει της προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.
Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ότι το επίμαχο τιμολόγιο κοινοποιήθηκε μόλις μία ημέρα μετά την αυτοψία σε σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου του νησιού, για τα οποία πολλές φορές είχαν υποβληθεί αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο άρδευσης, χωρίς ανταπόκριση από τη ΔΕΥΑΡ. Η καταγγελία της Περιφέρειας προς το Δικαστήριο αναφέρει ρητά ότι η κίνηση αυτή έγινε «προφανώς εκδικητικά και με σκοπό να παρουσιαστούμε ως κακοπληρωτές» ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Αβάσιμος υπολογισμός και ανυπόστατα δεδομένα
Σε σημείωμα, η Περιφέρεια τονίζει ότι το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ αναφέρεται αυθαίρετα, χωρίς καμία λογιστική ή τεχνική αιτιολόγηση για το πώς προκύπτει η συγκεκριμένη κατανάλωση. Ειδικά η ποσότητα των 3.005.288 κυβικών μέτρων νερού που επικαλείται η ΔΕΥΑΡ είναι εξωπραγματική, αν συγκριθεί με τα τεχνικά δεδομένα της άρδευσης που εφαρμόζεται στις νησίδες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.
Όπως επισημαίνεται, η ποσότητα αυτή είναι τριπλάσια από τον συνολικό όγκο νερού του φράγματος Απολλακιάς και, με βάση την επιφάνεια των νησίδων και των κόμβων που αρδεύονται, δεν είναι δυνατόν να έχει υπάρξει τέτοια κατανάλωση χωρίς να έχει προκληθεί εκτεταμένη υπερχείλιση ή τεχνική βλάβη στο οδόστρωμα.
Στο σημείωμα απόψεως της Περιφέρειας αναφέρονται και τα εξής:
«Στις 2 Ιουλίου 2025, προφανώς εκδικητικά και με σκοπό να επηρεάσει το Δικαστήριό Σας, η ΔΕΥΑΡ μας επέδωσε το εξής απίθανο πρόστιμο:
Πρόστιμο για δήθεν 38 παράνομες περιπτώσεις συνδέσεων υδροληψίας (υδροκλοπής) οι οποίες ξαφνικά τάχα μου εντοπίστηκαν εντός των ορίων ευθύνης μας. Φυσικά πρόκειται για ένα όλως αυθαίρετο μη οριστικοποιημένο πρόστιμο, το οποίο εκδόθηκε προφανώς για να εμφανιστεί ενώπιόν Σας ένας λογαριασμός με οφειλές δικές μας και εμείς ως κακοπληρωτές και που ουδεμία σχέση έχει με την παρούσα δίκη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το ποσό 8.046255,17 ευρώ αναφέρεται εντελώς αυθαίρετα και δεν τεκμηριώνεται πως υπολογίζονται τα 3 εκατ. κυβικά νερού και ποια περίοδο αφορούν (3 εκατ. κυβικά είναι 3 φορές το νερό του φράγματος της Απολλακιάς) και φυσικά είναι πέρα κάθε κοινής λογικής η κατανάλωση αυτή βάση της επιφάνειας της αρδευόμενης έκτασης, ήτοι για πότισμα μικρών φυτών σε νησίδες.
Φαίνεται ότι ο υπολογισμός γίνεται έχοντας ανοικτές τις παροχές υδροδότησης στο μάξιμουμ επί 5 έτη, γεγονός φυσικά που θα οδηγούσε σε σπάσιμο των νησίδων από τον όγκο του νερού και υπερχείλιση). Για τα περισσότερα σημεία από αυτά που αναφέρουν έχει γίνει ήδη το 2011 και 2023 αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο άρδευσης, στο οποίο η ίδια η ΔΕΥΑΡ δεν ανταποκρίθηκε ώστε να έχουμε μία στοιχειοθετημένη χρέωση και καταγραφή κατανάλωσης. Ξαφνικά δε στις 30/6/2025 η ΔΕΥΑΡ έδωσε εντολή για αυτοψία στα σημεία αυτά, στις 1/7/2025 πραγματοποιήθηκε η αυτοψία και στις 2/7/2025 ενσωματώθηκε σε λογαριασμό της και μας κοινοποιήθηκε το πρόστιμο. Επισημαίνεται φυσικά πως το πρόστιμο αυτό θα προσβληθεί από εμάς με κάθε νόμιμο τρόπο».
Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας αμφισβητούν τα ευρήματα
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη ζητήσει και λάβει εκθέσεις επαλήθευσης από τις τεχνικές υπηρεσίες της, οι οποίες διαφωνούν ουσιωδώς με τα συμπεράσματα της ΔΕΥΑΡ. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ελέγχων, τα περισσότερα από τα σημεία υδροληψίας είχαν χαρακτηριστεί ως προβλεπόμενα σημεία άρδευσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε καν ενεργή σύνδεση.
Επιπλέον, η ΔΕΥΑΡ ουδέποτε τοποθέτησε υδρόμετρα ή μετρητές για την καταγραφή κατανάλωσης, παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει καταθέσει τουλάχιστον δύο αιτήσεις (το 2011 και το 2023) για νόμιμη σύνδεση στα δίκτυα, χωρίς να λάβει καμία απάντηση. Η Διοίκηση της Περιφέρειας επισημαίνει ότι η αδράνεια της ΔΕΥΑΡ δεν μπορεί να μετατραπεί εκ των υστέρων σε ποινικοποιημένη “κατανάλωση”, ούτε να στηρίξει οικονομικές αξιώσεις.
Χρονική συγκυρία και πολιτικό υπόβαθρο
Η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι η ενέργεια της ΔΕΥΑΡ δεν είναι ανεξάρτητη από την υφιστάμενη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο φορέων, και τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΡ από την Περιφέρεια για προηγούμενες οφειλές. Η χρονική ταύτιση, με την αυτοψία στις 1 Ιουλίου και την κοινοποίηση τιμολογίου στις 2 Ιουλίου, αξιολογείται από την Περιφέρεια ως ένδειξη σκοπιμότητας και αντιπερισπασμού.
Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα που κατατέθηκε, το πρόστιμο εμφανίστηκε “ξαφνικά”, χωρίς προηγούμενη αλληλογραφία ή διαδικασία συμβιβασμού, ενώ συνδέθηκε με γεγονότα που ουδεμία σχέση έχουν με την κύρια δίκη που εξετάζεται αυτές τις ημέρες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου.
Οι επόμενες κινήσεις: Νομική και διοικητική προσβολή
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δηλώνει ότι το τιμολόγιο αυτό θα επιστραφεί και τυπικά ως απαράδεκτο, ενώ δρομολογείται ήδη σειρά ενεργειών:
Αρχικά, αναμένεται να υποβληθεί αίτημα ακύρωσης του τιμολογίου στις φορολογικές αρχές, με βάση τη δήλωση μη αποδοχής στο myDATA. Παράλληλα, η υπόθεση θα αποσταλεί στις εισαγγελικές αρχές για διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών παραβάσεων, ιδίως όσον αφορά στην έκδοση εικονικού τιμολογίου. Επιπλέον, θα εξεταστεί η διοικητική ευθύνη υπηρεσιακών στελεχών της ΔΕΥΑΡ που ενέκριναν το επίμαχο ποσό χωρίς επαρκή στοιχεία.
Η Περιφέρεια επιφυλάσσεται και για άσκηση αγωγής αποζημίωσης για ηθική και θεσμική βλάβη, δεδομένου ότι το τιμολόγιο κοινοποιήθηκε με τρόπο που δημιουργεί ψευδή εικόνα οφειλών, εν όψει εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.
Ζήτημα θεσμικής τάξης και δημόσιας λογοδοσίας
Περισσότερο από μια απλή διαφορά μεταξύ δύο αυτοδιοικητικών φορέων, η υπόθεση αυτή εγείρει κρίσιμα ζητήματα διοικητικής νομιμότητας, φορολογικής ειλικρίνειας και θεσμικής ευθύνης. Αν επιβεβαιωθεί ότι δημόσια επιχείρηση εκδίδει τιμολόγια τέτοιας αξίας χωρίς μέτρηση, αιτιολόγηση ή προηγούμενη διαδικασία, τότε υπονομεύεται η αρχή της χρηστής διοίκησης και διασαλεύεται η διοικητική ισορροπία μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και εποπτευόμενων φορέων.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλεί σε θεσμική εγρήγορση, υπενθυμίζοντας ότι οι δημόσιοι οργανισμοί δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς τεκμηρίωση, διαφάνεια και έλεγχο, ιδίως όταν προχωρούν σε απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από άλλους δημόσιους φορείς. Ο χαρακτηρισμός του τιμολογίου ως “εικονικού” σηματοδοτεί την έναρξη μιας σύγκρουσης που δεν θα έχει μόνο λογιστικό ή πολιτικό χαρακτήρα – αλλά και θεσμική βαρύτητα με προεκτάσεις στη νομιμότητα της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τη Δευτέρα η απόφαση για την αίτηση προσωρινής διαταγής της ΔΕΥΑΡ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου
Η Δευτέρα 7 Ιουλίου αναμένεται να είναι καθοριστική για τη διαμάχη μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΔΕΥΑΡ, καθώς ο Πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου θα εκδώσει την απόφαση επί της αίτησης προσωρινής διαταγής της επιχείρησης, με την οποία ζητεί αναστολή της εκτέλεσης κατάσχεσης ύψους 6,38 εκατ. ευρώ.
Η Περιφέρεια έχει προβεί ήδη από τις 18 Ιουνίου σε αναγκαστικά μέτρα, βάσει προγραμματικής σύμβασης του 2022, για οφειλές της ΔΕΥΑΡ που σχετίζονται με τη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά. Η ΔΕΥΑΡ επικαλείται οικονομική ασφυξία και ζητά προστασία από τη δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι προηγούμενες προσφυγές της έχουν απορριφθεί.
Η Περιφέρεια αντιτείνει πως οι ισχυρισμοί της ΔΕΥΑΡ είναι αβάσιμοι, καθώς η επιχείρηση παρουσίασε κέρδη άνω των 6 εκατ. ευρώ το 2024 και συνεχίζει να εισπράττει τέλη κανονικά. Τονίζει ότι η εκτέλεση έγινε σύννομα και ότι η στάση της ΔΕΥΑΡ υπονομεύει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Παρ’ όλα αυτά, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ενέκρινε την αποδέσμευση 295.000 ευρώ για την πληρωμή μισθών των εργαζομένων, αποδεικνύοντας –όπως δηλώνει– ότι η Περιφέρεια προστατεύει το ανθρώπινο δυναμικό, ακόμη και όταν η ΔΕΥΑΡ αθετεί τις υποχρεώσεις της.