Τοπικές Ειδήσεις

Οι δράσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο Νότιο Αιγαίο

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την ενίσχυση της παρουσίας του στην Περιφέρεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ αποφάσισε να πραγματοποιεί τακτικές συνεδριάσεις στα επιμέρους παραρτήματά του ανά την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Κεντρικό σημείο της επίσκεψης αποτελεί η αναβάθμιση του παραρτήματος της Ρόδου, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει πλέον ως περιφερειακός κόμβος όλων των Ινστιτούτων του ΕΚΕΤΑ. Η αναβάθμιση αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων σε ολόκληρο το φάσμα των τομέων αιχμής στους οποίους δραστηριοποιείται το Κέντρο, όπως (ενδεικτικά) η καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια, οι τεχνολογίες χαμηλών/μηδενικών εκπομπών CO2, η τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένα ρομποτικά συστήματα, τα αυτόνομα οχήματα και οι έξυπνες πόλεις, η βιομηχανία 4.0, η ιατρική ακριβείας και ολιστικές προσεγγίσεις υγείας και διατροφής, η αγρο-ρομποτική και η κυκλική οικονομία.
Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην ανάπτυξη του διαδραστικού Πάρκου Πράσινων Τεχνολογιών για Νησιά στη Χάλκη, σε έκταση που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Χάλκης στο ΕΚΕΤΑ. Το Πάρκο αναμένεται να αποτελέσει έναν καινοτόμο χώρο, που θα συνδυάζει την τεχνολογία, την επιστημονική έρευνα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, με στόχο την ανάδειξη της Χάλκης ως πρότυπου «έξυπνου» και πράσινου νησιού. Το Πάρκο προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του έτους.
Η παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΤΑ στη Ρόδο και στη Χάλκη σηματοδοτεί την ενίσχυση της παρουσίας του Κέντρου στο Νότιο Αιγαίο, καθώς και την ισχυρή του βούληση για προώθηση συνεργειών με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τον ιδιωτικό τομέα.

Οι τοποθετήσεις  και οι δηλώσεις
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου στην Περιφέρεια, τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΕΤΑ περιέγραψαν το αντικείμενο της έρευνας και εφαρμογών.
Μιλώντας ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, υπογράμμισε τα εξής: «Το ΕΚΕΤΑ είναι το μεγαλύτερο οικονομικά, από τα 11ερευνητικά κέντρα της χώρας που υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στη γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Είμαστε ένας κρατικός φορέας, ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο με περίπου 1700 εργαζόμενους και 70 εκ. ευρώ έσοδα ετησίως –εκ των οποίων μόνον τα 5 εκ. ευρώ, είναι η κρατική επιχορήγηση. Το ΕΚΕΤΑ έχει τη βάση του στη Θεσσαλονίκη αλλά υπάρχουν παραρτήματα σε πολλά σημεία της χώρας. Στη Ρόδο έχουμε περί τα 10 χρόνια παρουσίας, με ένα παράρτημα του Ινστιτούτου Μεταφορών. Η ΠΝΑι είχε την ευγενική χορηγία να μας παραχωρήσει γραφεία με επιστημονικούς συνεργάτες και έχουμε εκπονήσει έργα με τον Δήμο Ρόδου, με την ΠΝΑι κ.λπ. Πήραμε την απόφαση να έρθουμε μαζί με τους διευθυντές των άλλων ινστιτούτων, να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και να κάνουμε μια σειρά από έργα προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων». Υπογράμμισε ακόμη ότι ο Δήμος Χάλκης παραχώρησε τέσσερα στρέμματα για να χτιστεί στο νησί ένα διαδραστικό πάρκο πράσινων τεχνολογιών για τα νησιά, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του τον Οκτώβριο ενώ θα στελεχωθεί, αργότερα, με μόνιμο προσωπικό.


«Θα γίνει ένα σημείο αναφοράς για τα νησιά με καθαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» -ανέφερε.
Στην τοποθέτησή της, η κα Μαίρη Παπανδρέου -πολιτικός μηχανικός, διευθύντρια του Παραρτήματος ΙΜΕΤ Νοτίου Αιγαίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Ινστιτούτο ασχολείται με μελέτες και έρευνα σε όλα τα θέματα που άπτονται της κινητικότητας και των μεταφορών και προφανώς, αγγίζουμε όλα τα μεταφορικά μέσα: εναέρια, θαλάσσια, επίγεια (και τρένα). Βασικός στόχος είναι η οδική ασφάλεια και καινοτόμα συστήματα που την ενισχύουν. Ενδεικτικά αναφέρω κάποια από τα αντικείμενά μας των τελευταίων ετών: είναι η μελέτη πάνω σε αυτόνομα οχήματα (χωρίς οδηγό), η μελέτη πάνω σε ηλεκτροκίνηση και έξυπνους φορτιστές, προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ προσπαθούμε να αξιοποιούμε όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις μέσω της Ε.Ε. και να πραγματοποιούμε έρευνα και μελέτες».
Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου της Περιφερειακής Αρχής, κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΠΝΑι θα είναι αρωγός στην πρωτοβουλία, όπως εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επιζητώντας συνεργασία σε αυτό το αντικείμενο.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΕ κ. Γιάννης Κομπατσιάρης, ανέφερε τα εξής: «Το Ινστιτούτο μας, ασχολείται με όλες τις κυρίαρχες τάσεις που αφορούν στις ψηφιακές τεχνολογίες. Αναπτύσσουμε τεχνολογίες σε περιοχές όπως η διαχείριση ενέργειας (με αυτονομία από διάφορες πηγές, όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.ο.κ.) πολλά ρομποτικά συστήματα –είτε για τη βιομηχανία, είτε στο πλαίσιο των “έξυπνων πόλεων”, είτε για υποβοήθηση των ηλικιωμένων, εφαρμογές υγείας σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, εφαρμογές για το περιβάλλον, παρακολούθηση υδάτινων πόρων και ποιότητα αυτών, ασφάλειες από φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, ασφάλεια συνόρων, επιτήρηση εγκαταστάσεων ενώ δραστηριοποιούμαστε σε εφαρμογές στην άμυνα».
Μιλώντας ο κ. Σπύρος Βουτετάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, υπογράμμισε τα εξής: «Το Ινστιτούτο ασχολείται με την παραγωγή της πράσινης ενέργειας, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών παραγωγής καθαρών καυσίμων, με δράσεις στο περιβάλλον, με καθαρισμό αποβλήτων, με καθαρισμό των υδάτων και με παραγωγή πρωτότυπων υλικών που χρησιμοποιούνται σε διάφορες διεργασίες. Επίσης, ασχολούμεθα με τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή νέου τύπου καυσίμων και υλικών, τα οποία συμβάλλουν στην κυκλικότητα της οικονομίας. Όσον αφορά στα παλαιά καύσιμα, συμβάλλουμε στην παραγωγή με νέους τρόπους (π.χ. ηλεκτρικά καύσιμα) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα».
Η κα Αναστασία Χατζηδημητρίου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, είπε τα εξής: «Το δικό μας Ινστιτούτο ασχολείται με τη γενετική ανάλυση, με το DNA των οργανισμών –από τα φυτά, τους μικροοργανισμούς, μέχρι και τον άνθρωπο. Ξεκινώντας από τα φυτά, είναι η παραγωγή τερπενίων που αφορά στη φαρμακοβιομηχανία και στη βιομηχανία καλλυντικών. Η παραγωγή γίνεται σε αρωματικά φυτά ενώ ασχολούμαστε με τη γενετική βελτίωση ποικιλιών όσον αφορά στην αγροτική παραγωγή κ.λπ. Επίσης, ασχολούμαστε με τη βιο-αποικοδόμηση αποβλήτων με τη χρήση συγκεκριμένων βακτηρίων, ενώ έχουμε μεγάλη δραστηριότητα αναφορικά με την ταξινόμηση των ασθενών με βάση το γενετικό τους προφίλ για την ιατρική και χορήγηση φαρμάκων». Η ίδια είπε ότι έχουν αναλυθεί πάνω από 11.000 δείγματα γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές Μακεδονίας και Θράκης για τον ιό HPV, ώστε να τους δοθούν οι σωστές οδηγίες για φαρμακευτική αγωγή.
Τοποθετούμενος, ο κ. Διονύσης Μπόχτης -διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγρο-τεχνολογίας (ΙΒΟ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), επισήμανε τα εξής: «Ασχολούμαστε με τον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών στη γεωργία και τα συστήματα που προωθούν ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο. Η προσοχή μας είναι στραμμένη στις μικρές φάρμες –που ταιριάζει στο μοντέλο παραγωγής στα νησιά της χώρας μας και δημιουργούμε τεχνολογίες οι οποίες να είναι οικονομικά δυνατές, να προσδίδουν εισόδημα και να καλύπτουν περιβαλλοντικά θέματα» και αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως η νέα γενιά των drones στην γεωργία και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Τέλος, η κα Μαρία Γκέμου, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Μεταφορών και γενική διευθύντρια της κεντρικής διεύθυνσης του ΕΚΕΤΑ, υπογράμμισε πως ευελπιστεί σε περισσότερες συνεργασίες.
Όπως ειπώθηκε η συνάντηση σηματοδοτεί μια πράξη εμπιστοσύνης και ενίσχυσης της λειτουργίας του ΕΚΕΤΑ στην ΠΝΑι, καθώς ανοίγονται νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε κρίσιμους τομείς –από την καθαρή ενέργεια και την κυκλική οικονομία, έως τις έξυπνες μεταφορές και την ΑΙ.
«Έχουμε χτίσει μια πολύ ισχυρή βάση συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και τους φορείς. Η μετατροπή του παραρτήματος Ρόδου σε περιφερειακό κόμβο, όλων των ινστιτούτων του ΕΚΕΤΑ, ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε κρίσιμους τομείς. Το παράρτημα ΙΜΕΤ στη Ρόδο ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια, με στόχο να μεταφέρει τεχνογνωσία και να προσαρμόσει εργαλεία στις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών. Έχουμε υλοποιήσει κι έχουμε συμμετάσχει σε πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες όπως: έργα για βιώσιμη κινητικότητα και μικροκινητικότητα με έμφαση στους νησιωτικούς δήμους, ψηφιακές εφαρμογές για τον τουρισμό, έξυπνες μεταφορές ενώ συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα που προάγουν την κυκλική οικονομία, την πράσινη ενέργεια και την τοπική καινοτομία» -υπογράμμισε, τέλος, η κα Παπανδρέου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου