Τοπικές Ειδήσεις

Στην διαιτησία προσφεύγουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Ρόδου για την Τοπική Σύμβαση Εργασίας με την εργοδοσία

• «Σκόνταψε» η διαπραγμάτευση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου • Φώτης Σκάλτσας: «Δεν τα βρήκαμε στις αυξήσεις • Μας δίνουν 0.5% ενώ ζητήσαμε 7%»

«Σκόνταψε» προς το παρόν, η διαπραγμάτευση ανάμεσα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, με σημείο αιχμής την σύναψη νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Τ.Κ.Σ.Σ.Ε.)
Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του περασμένου μήνα, το Σωματείο κατήγγειλε την Σύμβαση με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ‘μετενέργεια’ -όπου ισχύουν μόνο οι προσωπικοί όροι αμοιβής.
Όπως δήλωσε στην ‘δ’ ο οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), κ. Φώτης Σκάλτσας:
«Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε ξεκινήσει ενώ η δική μας πλευρά, είχε καταθέσει τις προτάσεις και τα αιτήματα του κλάδου που εκπροσωπούμε, τόσο για τα μισθολογικά ζητήματα όσο και για παρεμφερείς όρους (κυρίως λειτουργικούς) για τα ξενοδοχεία και για την νέα Σύμβαση. Ξεκινώντας από τους βασικούς μισθούς (το οποίο αφορά ένα πολύ σοβαρό σημείο τριβής με την ΕΞΡ) είχαμε ζητήσει σε βάθος τριετίας, 7 συν 7 συν 5%. Ουδέποτε όμως, κατά το μέσο της διαπραγμάτευσης, σταθήκαμε σε αυτό. Ήμασταν αρκετά υποχωρητικοί και με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και μια κοινώς αποδεκτή λύση.
Δυστυχώς, κοινή λύση δεν βρέθηκε ακόμη. Όταν ξεκινάς με την βάση του 7% και είσαι διατεθειμένος να δεχτείς μείωση, αλλά σου λένε σαν αντιπρόταση, αυξήσεις της τάξης του 0,5% όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Επομένως, το μισθολογικό είναι το σημείο αιχμής που μας απασχολεί πέρα από οποιαδήποτε άλλα σημεία».
Όπως αναφέρει, η πλευρά του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, οι αυξήσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι συνδεδεμένες με βάση το κόστος ζωής στην Ρόδο, την ακρίβεια, την ενέργεια και τις αυξήσεις που έχουν κάνει την διαβίωση των εργαζομένων, πάρα πολύ δύσκολη.
«Η εργοδοσία, δεν θα μας δώσει ούτε το 1/10 της αρχικής πρότασης που κάναμε. Πώς θα υπογράψουμε μία Σύμβαση με τέτοιους όρους; Υπάρχουν και άλλοι τρόποι γι αυτό και αποφασίσαμε να προσφύγουμε στην διαιτησία. Ήδη προετοιμαζόμαστε για τα διαδικαστικά σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ μέχρι τώρα. κατά την γνώμη μας, η διαπραγμάτευση ‘ναυάγησε’ λόγω των απαιτήσεων της εργοδοτικής πλευράς. Εδώ όμως, τίθενται θέματα αξιοπρέπειας. Ακόμη και για έναν μισθό των 1000 ευρώ, η αύξηση του 0,5% αντιστοιχεί σε 5ευρώ. Ποιος μπορεί να είναι ικανοποιημένος από αυτή την αύξηση και τι κίνητρο δίδεται για να προσελκύσουμε εργαζόμενους να απασχοληθούν στα επαγγέλματα αυτά;» -αναρωτήθηκε.
Να σημειωθεί ότι ενώ τα μικτά κλιμάκια, αποτελούμενα από στελέχη του ΠΟΕΕΤ, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, διενεργούν ελέγχους στην αγορά εργασίας, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να ελεγχθούν όλες οι επιχειρήσεις στο νησί, τόσο λόγω μεγάλου αριθμού όσο και του εύρους των ξενοδοχείων.
Σε κάθε περίπτωση, θα ζητηθεί εντατικοποίηση από τον ΣΕΠΕ ενώ, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΞΡ, συνεχίζονται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου