• Από τα τέλη του 2004 η σχετική λίστα του ΑΣΕΠ για την επιλογή διοικητή στο Υπουργείο Υγείας
«Ακέφαλο παραμένει το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, αφού μετά την αποχώρηση του διοικητή, έχρισε ως αναπληρωτή διοικητή τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και συντονιστή διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής του νοσηλευτικού ιδρύματος Μιχάλη Σοκορέλο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σοκορέλος ανέλαβε το βάρος της διοίκησης ενός ιδρύματος με πολλά κενά και με βάση τις ιδιαιτερότητες του Νοσοκομείου της Ρόδου, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να τα καταφέρει.
Το γεγονός της έλλειψης διοικητικού συμβουλίου όμως έρχεται και στη Βουλή, μετά τις σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, στιγματίζοντας αυτή την απόφαση της κυβέρνησης να αρνείται να βγάλει «άσπρο καπνό» στην τοποθέτηση διοικητή, παράλληλα και με την ανάδειξη της υποστελέχωσης που με αγωνία έβγαλαν στην συνέντευξη Τύπου γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρόδου. Επίσης, για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Νοσοκομείο Ρόδου κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε και ο κυβερνητικός βουλευτής Δωδεκανήσου Βασίλης Υψηλάντης, ενώ πρωτοβουλία για το θέμα της νευροχειρουργικής κλινικής ανέλαβε και ο έτερος «γαλάζιος» βουλευτής Μάνος Κόνσολας, για να αποτραπεί η παραίτηση των δύο νευροχειρουργών από τη νευροχειρουργική κλινική.
Ένας διοικητής για δύο θέσεις
«Αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να ασκεί κάποιος τα ιατρικά παράλληλα με τα διοικητικά του καθήκοντα. Ανάλογη όμως εικόνα υπάρχει και στο νοσοκομείο της Καλύμνου, όπου ο διοικητής του Νοσοκομείου ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του διοικητή του Νοσοκομείου Κω και πηγαινοέρχεται… Πώς μπορεί κάποιος να ασκεί παράλληλα καθήκοντα διοικητή σε δύο διαφορετικά νοσοκομεία και μάλιστα νησιών;
Προφανώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αντιλαμβάνεται ότι η προτεραιότητα της δημόσιας υγείας είναι η ενίσχυση και η στήριξη των δομών και των νοσοκομείων στις νησιωτικές περιοχές. Και είναι συνεπής σε ένα μόνο πράγμα: στη προσπάθεια αποδόμησης και διάλυσης της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων στα νησιά», αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Πολυχρονάκος. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, οι γιατροί ανέδειξαν και το πρόβλημα που δημιουργείται επειδή, από τον περασμένο Μάιο που έληξε η θητεία του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, δεν έχει οριστεί επίσημα νέο, αφού αυτή τη στιγμή διοικείται από τον αναπληρωτή διοικητή κ. Σοκορέλο που είναι διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών, Σ. Καραταπάνης.
Αξίζει να επισημανθεί ότι οι τελικές τριάδες με τους επικρατέστερους διοικητές στα νοσοκομεία της Δωδεκανήσου, όπως είχε γράψει η «δημοκρατική» στις 28 Δεκεμβρίου 2024, οι οποίες προέκυψαν έπειτα από τις προσωπικές συνεντεύξεις στις οποίες συμμετείχαν, τα προσόντα και τη μοριοδότηση των υποψηφίων μέσω ΑΣΕΠ και ειδικότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», στο Νοσοκομείο Κω «Ιπποκράτειον», στο Νοσοκομείο Καλύμνου «Το Βουβάλειο», στο Κρατικό Θεραπευτήριο- Γενικό Νοσοκομείο-Κ.Υ. Λέρου και στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου «Ο Αγ. Ιωάννης, ο Καρπάθιος», αναρτήθηκαν από το ΑΣΕΠ. Επρόκειτο για τους τρεις επικρατέστερους ανά νοσοκομείο που προκρίθηκαν με βάση τη μοριοδότησή τους από την γραπτή εξέταση, των τυπικών προσόντων και της συνέντευξης και οι οποίοι επρόκειτο να περάσουν από την τελική φάση επιλογής από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφού ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα επέλεγε ποιον θα διορίσει σε κάθε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα ξεχωριστά στα νησιά μας, αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ.
Σύμφωνα με την ανάρτηση «το Α.Σ.Ε.Π. γνωστοποιεί ότι, στο πλαίσιο της υπ’ αρ. πρωτ. Γ4β/Γ.Π.οικ. 2097/12-1-2024 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΑΔΑ 92Ξ5465ΦΥΟ-6ΘΙ) για την κάλυψη θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών Νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, καταρτίστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή Επιλογής Στελεχών οι πίνακες των τριών (3) επικρατέστερων υποψηφίων, σύμφωνα με τη γραπτή εξέταση του άρθρου 6 και το σύνολο των κριτηρίων του άρθρου 7 του ν. 5062/2023 (ΦΕΚ Α΄ 183) «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και λοιπές διατάξεις», για κάθε προκηρυσσόμενη θέση (κωδ. θέσεων 301-305 και 308-327), κατά τα οριζόμενα στην περ. (θ) της παρ. 7 του άρθρου 4 του ως άνω νόμου. Οι εν λόγω πίνακες αποστέλλονται στον υπουργό Υγείας και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. και του Υπουργείου Υγείας».
Οι Ελένη Κανταράκη, Θάλεια-Βασιλική Μηνακούλη και Χρήστος Τσιάχρης ήταν οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
Νικόλαος Φανιός, Θάλεια-Βασιλική Μηνακούλη και Σταμάτιος Καρδάσης για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο της Κω. Σωτήριος Λαμπρόπουλος, Νικόλαος Φανιός και Ελένη Κανταράκη για το Νοσοκομείο Καλύμνου. Νικόλαος Φανιός, Ελένη Κανταράκη και Σταμάτιος Καρδάσης οι τελικοί υποψήφιοι για το Νοσοκομείο της Λέρου και τέλος οι Ελένη Κανταράκη, Θάλεια-Βασιλική Μηνακούλη και Σταμάτιος Καρδάσης για τη θέση του διοικητή στο Νοσοκομείο της Καρπάθου. Το υπουργείο προχώρησε στον ορισμό του κ. Φανιού στην Κω εκτελώντας παράλληλα καθήκοντα διοικητή και στο Νοσοκομείο της Καλύμνου, της κα Μηνακούλη στην Κάρπαθο, του κ. Καρδάση στη Λέρο.
Στη διαδικασία για την κάλυψη της θέσης έγινε πρόσκληση ενδιαφέροντος και βεβαίως ήταν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ενδεδειγμένη λύση για την εξειδίκευση. «Απόλυτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι να ξεκινήσουμε με αυτήν την πρώτη προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων, με φιλοδοξία αυτή να έχει εκδοθεί σίγουρα πριν το τέλος του χρόνου. Ποιο είναι το προφίλ των υποψηφίων; Πρέπει να έχουν σπουδές και εργασιακή εμπειρία που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενό τους και εύλογη εμπειρία για κάποιο διάστημα σε θέσεις ευθύνης», είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μία πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες να επιλέγονται π.χ. διοικητές νοσοκομείων, κομματικοί φίλοι, χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Έχει έρθει η ώρα, όλοι μαζί, να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.