Τοπικές Ειδήσεις

Σοβαρό πλέον το ζήτημα της έλλειψης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Ρόδο

• Η δημοτική συγκοινωνία με τα λεωφορεία δεν επαρκούν για το μεταφορικό έργο –κυρίως κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών
• Στέφανος Πορτσέλι: «Πρέπει να γίνει σαφής και σταθερός καθορισμός των δρομολογίων των λεωφορείων για να τα προτιμήσει ο πολίτης και ενημερώνονται οι ξένοι επισκέπτες μας»

Με το κυκλοφοριακό να γονατίζει την κατάσταση μέσα στην πόλη της Ρόδου –κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες- και την έλλειψη χώρων στάθμευσης, είναι πλέον η ώρα, να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο νησί της Ρόδου.
Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο, με την έναρξη της τουριστικής περιόδου που διαρκεί από τον Απρίλιο έως και το τέλος Οκτωβρίου, η Ρόδος δέχεται τεράστιο όγκο επισκεπτών που μαζί με τους μόνιμους κατοίκους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους ενστόλους, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους που έρχονται από άλλα μέρη να δουλέψουν για την σεζόν, υπερ-πολλαπλασιάζονται.
Είναι γνωστό, πως σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως η πρωτεύουσα, υπάρχουν άλλα ΜΜΜ όπως το τραμ, ο προαστιακός, τα τρένα και το μετρό. Στην Ρόδο όμως, αυτά ίσως δεν τα δούμε… ποτέ. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ταξί είναι ικανοποιητικός αλλά αποτελούν εναλλακτική λύση για το μεταφορικό έργο και βεβαίως, δεν ανήκουν στα ΜΜΜ ενώ, τα ενοικιαζόμενα οχήματα καλύπτουν μικρό ποσοστό του μεταφορικού έργου και μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Και η Ρόδος, μπορεί να είναι ένα νησί, αλλά όχι τόσο μικρό ώστε να επαρκεί η υπάρχουσα συγκοινωνία.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Πορτσέλι, δήλωσε προς την ‘δ’ τα εξής:
«Στην Ρόδο, δεν έχουμε μέσα σταθερής τροχιάς, όπως είναι το μετρό, ο προαστιακός, το τράμ, οπότε πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην βελτιστοποίηση και ενίσχυση των λεωφορειακών μεταφορών. Να υπάρχει δηλαδή ένας συνδυασμός, αστικών και υπεραστικών δρομολογίων με την (πρώην) ΡΟΔΑ και το ΚΤΕΛ και ένας ενιαίος προγραμματισμός, με συγχρονισμένα δρομολόγια αμφοτέρων των εταιρειών (χωρίς επικαλύψεις κ.λπ.) με σκοπό την ορθή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Επιπλέον, υπάρχουν παρεμφερή προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις στις στάσεις των λεωφορείων επειδή πρέπει να κοπούν εισιτήρια στους επιβάτες. Αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί και να εξοικονομηθεί χρόνος εάν υπήρχε η σωστή ενημέρωση τόσο για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, όσο και για τους ξένους επισκέπτες μας.
Το σημείο αιχμής ωστόσο, παραμένει η συχνότητα και η σταθερότητα των δρομολογίων. Όταν κάποιος γνωρίζει την ακριβή ώρα, θα μπορέσει να επιλέξει το λεωφορείο. Αυτή την στιγμή, ο κάτοικος του νησιού (σε όποιο σημείο βρίσκεται είτε στην πόλη, είτε εκτός, είτε στα χωριά) δεν έχει εμπιστοσύνη στο λεωφορείο, αφού τα δρομολόγια δεν είναι σταθερά. Ακόμη και κάποιος που θέλει να κατέβει π.χ. στην πόλη κι έχει αυτοκίνητο δεν προτιμάει το λεωφορείο αφού δεν ξέρει πότε θα περάσει. Είναι δηλαδή, πρόβλημα εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες απέναντι στα λεωφορεία. Εάν εμπιστευόμασταν τα ΜΜΜ θα τα χρησιμοποιούσαμε. Συνεπώς, η σταθερότητα, η πυκνότητα, ο προγραμματισμός των δρομολογίων θα βοηθούσε να αποσυμφορηθεί το κέντρο, θα βελτίωνε το κυκλοφοριακό και θα υπήρχε μεγαλύτερη άνεση για να βρεθούν χώροι στάθμευσης.
Επιπρόσθετα, τα 12μετρα λεωφορεία έχουν αποδειχτεί ότι είναι ακατάλληλα για το νησί. πρέπει να υπάρχουν μικρά, ευέλικτα οχήματα διότι οι δρόμοι στην Ρόδο και κυρίως στην πόλη, ακόμη και όσοι είναι μεγαλύτεροι, με τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα δεν αφήνουν πολύ χώρο. Θα πρέπει οι αρμόδιοι, να σκεφτούν πώς θα προχωρήσουν με την διαχείριση τέτοιων οχημάτων….»
Συνεπώς, οι παράμετροι είναι πολλές και τα θέματα αλληλένδετα. Το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η μη επαρκής συγκοινωνία με τα λεωφορεία, ο υπερβολικός αριθμός οχημάτων σε δρόμους που δεν επαρκούν, δημιουργούν το καθημερινό έμφραγμα και δυσχεραίνουν την κατάσταση στην κυκλοφορία τόσο στην πόλη όσο και στις κεντρικές αρτηρίες.
Σημαντική παράμετρος και η χρήση των εφαρμογών (applications κ.λπ.) που μπορούν να διευκολύνουν το επιβατικό κοινό για την ακριβή ώρα διέλευσης των λεωφορείων με την προϋπόθεση να μπορούν να την γνωρίζουν και οι ξένοι επισκέπτες μας.

«Είναι σημαντικό να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τα (υπάρχοντα) ΜΜΜ στην Ρόδο. Ο συνδυασμός, αστικών και υπεραστικών δρομολογίων με την (πρώην) ΡΟΔΑ και το ΚΤΕΛ και ένας ενιαίος προγραμματισμός, με συγχρονισμένα δρομολόγια θα δώσει την λύση στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίλυση των προβλημάτων του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης. Καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρχει πάντα κάποια απόκλιση σχετικά με την ώρα διέλευσης, όμως άλλο είναι να περιμένει κάποιος σε μια στάση, χωρίς να ξέρει τι θα γίνει και άλλο να υπάρχει σαφής προγραμματισμός. Εάν πρέπει να βρεθεί οριστική λύση στο κυκλοφοριακό, μπορούν να ξεκινήσουν από την εξορθολογισμό και την σωστή οργάνωση και λειτουργία των δρομολογίων των ΜΜΜ στην Ρόδο ώστε να ανακτηθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών για να επιλέξουν την συγκοινωνία» -κατέληξε ο κ. Πορτσέλι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου