Ειδήσεις

Αλμα με αύξηση αφίξεων 63% στη δεκαετία αλλά και δύο ταχύτητες στον ελληνικό τουρισμό

Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να έχει σημειώσει πολλαπλά… άλματα ανόδου με αύξηση των αφίξεων κατά 63% στην περίοδο 2013- 2024 με πάνω από 36 εκατομμύρια τουρίστες το 2024 και εκτίμηση για περαιτέρω άνοδο κατά 5% φέτος, ωστόσο η μεγέθυνση δεν αφορά όλη την Ελλάδα με το χάσμα μάλιστα να διευρύνεται.

Του λόγου το αληθές προκύπτει και από την έρευνα συγκυρίας που διεξήγαγε η Εθνική Τράπεζα για 3η συνεχόμενη χρονιά σε δείγμα 200 επιχειρήσεων του κλάδου ξενοδοχείων, όπου «αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό μια εικόνα δύο ταχυτήτων, με τους πιο ώριμους τουριστικά προορισμούς να εμφανίζουν υψηλότερη κινητικότητα», όπως διαπιστώνεται σχετικά. Στις πιο ώριμες τουριστικά περιοχές η Εθνική κατατάσσει κατά κύριο λόγο το Αιγαίο (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα) και τη Χαλκιδική -κάνοντας το διαχωρισμό μεταξύ αυτών και των λοιπών προορισμών ανά την Ελλάδα μετά από λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων ανά περιοχή, από την οποία προέκυψε ότι σε όλες τις παρουσιαζόμενες παραμέτρους οι ώριμες τουριστικά περιοχές υπερέχουν έναντι όλων των επιμέρους λοιπών περιοχών.

Καθώς ο παγκόσμιος τουρισμός μετασχηματίζεται εξαιτίας των αλλαγών στις προτιμήσεις των τουριστών και της ανάδειξης νέων αγορών, η διαφορά στην ένταση των επενδύσεων μεταξύ των επιμέρους περιοχών λειτουργεί προς την κατεύθυνση διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ ώριμων και λοιπών τουριστικών προορισμών. Ωστόσο, καθώς τα χαρακτηριστικά των λοιπών περιοχών είναι συμβατά με τις νέες τάσεις του παγκόσμιου τουρισμού (αναζήτηση εναλλακτικών, μη κορεσμένων προορισμών), αναδεικνύεται για αυτές μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης, όπως παρατηρεί η ανάλυση της ΕΤΕ. Προϋπόθεση όμως για την εκμετάλλευση της είναι η ανάπτυξη μιας πιο επιθετικής στρατηγικής επενδύσεων και δράσεων για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν με επιτυχία στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην τουριστική αγορά και να αξιοποιήσουν προς όφελος τους τη μελλοντική δυναμική του τουρισμού.

 
Οι ώριμοι και οι …άλλοι
Σύμφωνα με τις σχετικές παρατηρήσεις, οι ώριμες τουριστικά περιοχές ακολουθούν μια αποτελεσματική και συνεκτική στρατηγική με διπλή στόχευση -ανταγωνιστικότητα και προσαρμογή στις νέες τάσεις. Συγκεκριμένα, άνω των ⅔ αυτών έχει υλοποιήσει επενδύσεις κατά την προηγούμενη τριετία –με έμφαση στη μεγέθυνση (αυτόνομη ή μέσω συνεργασιών). Παράλληλα, έχουν προσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο της στρατηγικής τους στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας ζήτησης, με ποσοστά της τάξης του ½ να προχωρούν σε σχετικές πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης, ενεργειακής αναβάθμισης και ανάδειξης τοπικών εμπειριών και προϊόντων. Ωστόσο, τα ξενοδοχεία στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας αποδεικνύονται λιγότερο «κινητικά» στο σύνολο των παραπάνω παραμέτρων, με τη δυναμικότητά τους να είναι περίπου στο ⅓ αυτής των ώριμων όσον αφορά τις στρατηγικές μεγέθυνσης και περίπου στο ½ όσον αφορά τις στρατηγικές προσαρμογής στις νέες προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει ότι καθώς οι αναδυόμενες παγκόσμιες τάσεις «ταιριάζουν» με το «νέο και εναλλακτικό» που μπορούν να προσφέρουν οι λιγότερο γνωστοί ελληνικοί προορισμοί, η υιοθέτηση μιας πιο αναπτυξιακής και στοχευμένης στρατηγικής (στα πρότυπα των ώριμων περιοχών) θα τους επιτρέψει να δρέψουν σημαντικά οφέλη από το νέο τουριστικό κύμα και παράλληλα θα επέτρεπε στην χώρα να επιτύχει πιο ισόρροπη ανάπτυξη.

Λιγότερες επενδύσεις στην «άλλη Ελλάδα»
Ξεκινώντας από την ευρύτερη χρηματοοικονομική εικόνα, οι «ώριμοι» τουριστικοί προορισμοί εμφανίζουν στοιχεία υψηλότερης ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, ενώ αναγνωρίζουν την υψηλή πίεση που ασκεί στον κλάδο η διεθνής συγκυρία αβεβαιότητας, είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς υπερέχουν σε δείκτες όπως η μελλοντική ζήτηση, και η μελλοντική ανάπτυξη. Η υπεροχή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων των ώριμων τουριστικά περιοχών συνδέεται με τις επιλογές της στρατηγικής επενδύσεων της προηγούμενης τριετίας, και την έμφαση στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Πιο αναλυτικά, οι ΜμΕ αυτές διακρίθηκαν για την πιο έντονη επενδυτική δραστηριότητα (70% έναντι 58% του τομέα), δαπανώντας μάλιστα υψηλότερο ποσοστό των πωλήσεων τους (21% έναντι 16%). Επιπλέον όμως, επέδειξαν εντονότερη στόχευση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τους, με το 31% να επιδιώκει αύξηση μεγέθους, και το 15% ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου (clusters), έναντι μόλις 11% και 4% αντίστοιχα στις λοιπές ΜμΕ του κλάδου. Μάλιστα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των «ώριμων» τουριστικά περιοχών ξεχωρίζουν για την επενδυτική τους δεινότητα, καθώς παρότι ήταν περισσότερο ενεργές επενδυτικά κατά την προηγούμενη περίοδο, αναγνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την ανάγκη πρόσθετων επενδύσεων στο μέλλον. Πιο αναλυτικά, το 34% των ΜμΕ του τομέα αναγνωρίζουν ότι το ύψος των επενδύσεων που υλοποίησαν ήταν χαμηλότερο από το απαιτούμενο (έναντι 10% στις υπόλοιπες περιοχές), με τις καθυστερήσεις υλοποίησης να αναδεικνύονται ως ένας από τους βασικούς λόγους της υστέρησης (22% του τομέα).

Τα ελληνικά ξενοδοχεία αναγνωρίζουν το αυξημένο ενδιαφέρον των πελατών τους για ψηφιακές υπηρεσίες (72%), τοπικές δραστηριότητες (61%) και προϊόντα (59%), και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καταλυμάτων (49%). Ωστόσο, αυτά των ώριμων τουριστικά περιοχών είναι την τελευταία διετία πιο δραστήρια στην προσπάθεια κάλυψης αυτών των προτιμήσεων. Ειδικότερα, το 59% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υλοποίησαν δράσεις ψηφιακού marketing, έναντι μόλις 36% στις λοιπές περιοχές. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζεται και σε επίπεδο συνεργασιών με τοπικές επιχειρήσεις (49% του τομέα, έναντι 28% στις λοιπές), με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφώσει καλύτερες δυνατότητες παροχής ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας εμπλουτισμένης με ιδιαίτερα τοπικά στοιχεία (φύση, γαστρονομία, πολιτισμός). Υψηλότερος είναι επίσης ο βαθμός ανταπόκρισης στις περιβαλλοντικές ανησυχίες των πελατών τους, με το 54% να έχει υλοποιήσει δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, έναντι μόλις 25% στις λοιπές περιοχές.

Το ΤΑΑ
Εν τω μεταξύ, χθες το υπουργείο Τουρισμού σε σχετική ημερίδα ενημέρωσης των δυνητικών δικαιούχων για τα έργα ενίσχυσης της τουριστικής ανάπτυξης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) επιχείρησε να αναδείξει την ευκαιρία ώστε να εμπλουτιστεί «το παραδοσιακό μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” και να επεκταθεί η δυναμική του ελληνικού τουρισμού τόσο χρονικά, πέρα από τη θερινή περίοδο, όσο και γεωγραφικά, σε όλη τη χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός κ. Ολγα Κεφαλογιάννη. Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του ΤΑΑ έχουν υποβληθεί 348 επενδυτικά σχέδια ύψους 237 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον επιχειρήσεων και φορέων.

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν έργα ενισχύσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών τουριστικών λιμένων, χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων. Παράλληλα, έγινε αναφορά σε έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας, καθώς και στη δημιουργία νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου