Τοπικές Ειδήσεις

Αλέξανδρος Κολιάδης προς εκπρόσωπο Ρομά: «Μέχρι να λήξει η θητεία μας θα έχετε φύγει από τον καταυλισμό»

Tα κύρια θέματα της συνεδρίασης λογοδοσίας

Απαντήσεις σε σειρά σοβαρών ζητημάτων έδωσε ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης λογοδοσίας, μεταξύ των οποίων και για το ζήτημα του καταυλισμού των Ρομά στο Καρακόνερο.
Με αφορμή το αίτημα του προέδρου της Κοινότητας Ασκληπειού, κ. Γιώργου Χρυσαφίνα, για την τοποθέτηση και αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και πινακίδων σήμανσης στις εισόδους του οικισμού Ασκληπειού και της τουριστικής περιοχής Κιοταριού, μετά τις ζημιές της πυρκαγιάς του 2023, άνοιξε συζήτηση και για θέματα καθημερινότητας.
Η συζήτηση πυροδότησε ευρύτερη αναφορά του δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη σε κρίσιμα θέματα καθημερινότητας και διαχείρισης πόρων, ενώ αποτέλεσε και ευκαιρία απάντησης στην κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή.
Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Αντώνης Καμπουράκης, όπως και ο κ. Τάκης Πότσος.
Παρεμβάσεις φωτισμού και σήμανσης σε Ασκληπειό και Κιοτάρι
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Τσούβαλης, ενημέρωσε πως οι απαιτούμενες παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν άμεσα. Ωστόσο, οικονομικές και θεσμικές δυσκολίες αναδείχθηκαν από την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Χαλκιά. Ο αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Θωμάς Κώστας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της υποστελέχωσης, των λιγοστών μέσων και των αυξημένων αναγκών σε μία τεράστια γεωγραφική ενότητα, υπογραμμίζοντας όμως ότι εργασίες εκτελούνται καθημερινά.


«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με χρήματα από το αποθεματικό»
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Χαλκιάς, τόνισε ότι η χρηματοδότηση τέτοιων έργων δεν μπορεί να γίνεται διαρκώς από το αποθεματικό, ενω όπως τόνισε κάθε χρόνο θα πρέπει να επιστρέφονται 10 εκατομμύρια ευρώ στον Δήμο από το τεχνικό πρόγραμμα για τη διατήρηση και αναβάθμιση των υποδομών. Προειδοποίησε πως, εάν αυτό δεν συνεχιστεί, «οι κουρασμένες υποδομές του νησιού θα καταρρεύσουν».
«Δεν θα μας χαρίσει κανείς χρήματα για αυτά τα πράγματα. Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν υπάρχουν πλέον. Αν δεν αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη, δεν θα βελτιώσουμε ποτέ τις υποδομές μας».
Αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση των αιτημάτων των Κοινοτήτων
Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Στέφανος Δράκος, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασκληπειού δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από τη δημοτική αρχή, κάνοντας λόγο για καθυστερήσεις και έλλειψη στήριξης. Το σχόλιό του προκάλεσε έντονη αντίδραση από τον δήμαρχο.
Το ξέσπασμα του δημάρχου Ρόδου: «Αν θέλουμε να πάει αυτός ο τόπος μπροστά, πρέπει όλοι να αναλάβουμε ευθύνη»
Ο δήμαρχος απάντησε πως οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πως «το συνεργείο δουλεύει εδώ και 20 μέρες στο Κιοτάρι», με παρεμβάσεις όπως χορτοκοπές, καθαρισμούς παραλιών και αποκατάσταση σοβαρού ηλεκτρολογικού βραχυκυκλώματος. «Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια», είπε.


Σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη, ήταν ξεκάθαρος:
«Δεν συμφωνώ ότι δεν έγιναν εργασίες στο χωριό σας. Ούτε συμφωνώ ότι διαμαρτύρονται οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες για τα αυξημένα τέλη. Ποιος θα τα πληρώσει; Τα νοικοκυριά;».
«Ξέρετε πόσοι δήλωσαν την πραγματική επιφάνεια των επιχειρήσεών τους; Γιατί εμείς το ψάξαμε. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν πληρώνουν καν το νερό. Αυτό δεν θα συνεχιστεί».
«Δεν κάνουμε πολιτική με πελατειακές σχέσεις»
Ο δήμαρχος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ανοχή σε παλαιοκομματικές λογικές:
«Δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Εδώ είμαστε όλοι ίσοι. Δεν γίνεται να παραλαμβάνουμε διαλυμένες υπηρεσίες με απλήρωτα τιμολόγια και συρτάρια γεμάτα χρέη εκατομμυρίων. Αν χρειαστεί, θα απευθυνθούμε ξανά στον εισαγγελέα».
Μάλιστα, έψεξε ορισμένους επιχειρηματίες για έλλειψη ανταπόδοσης:
«Αν αυτοί που ωφελούνται περισσότερο δεν στηρίξουν, τότε το χάσαμε το παιχνίδι».

Παιδικές χαρές και απουσία συμμετοχής
Έφερε ως παράδειγμα την αδυναμία συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα:
«Ζήτησα στήριξη για 10 παιδικές χαρές. Τρεις επιχειρηματίες βοήθησαν. Πέντε είπαν “δύσκολο”. Οι υπόλοιποι “θα το δούμε”. Δεν γίνεται έτσι δουλειά. Όσο υπάρχουν ανάγκες, θα υπάρχουν και τέλη».
Κρατική ενίσχυση: «Πήραμε πολλά, μας είπαν»
Ο δήμαρχος στάθηκε και στην αδυναμία του κράτους να στηρίξει επαρκώς τον Δήμο:
«Από τα 6 εκατ. ευρώ που περιμέναμε για τις θεομηνίες, δεν έχουμε λάβει ούτε ένα. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μάς λέει “περιμένετε”. Ποια χρήματα; Αποζημιώθηκαν μόνο οι δύο πρώτες ομάδες πληγέντων. Οι άλλοι ξεχάστηκαν. Το Υπουργείο μάς είπε ότι πήραμε πολλά».

«Πολεμάμε χρόνια προβλήματα με ασπιρίνες»
Κάνοντας έναν απολογισμό της κατάστασης, ο κ. Κολιάδης περιέγραψε μια δύσκολη πραγματικότητα:
«Πολεμάμε μια χρόνια ασθένεια με ασπιρίνες και ντεπόν. Είμαστε ο τρίτος ή τέταρτος ισχυρότερος Δήμος της χώρας με διαλυμένο οδικό δίκτυο και μόλις 70.000 ευρώ διαθέσιμα. Αν κάποιον ενοχλεί που είμαι δήμαρχος, να μου το πει. Να έρθει να υπογράψουμε ένα χαρτί ότι δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Αλλά τώρα είναι η ώρα να βοηθήσει. Αφήστε μας να κριθούμε. Είναι δημοκρατία να υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι, όχι 8 -που είναι και όλοι αξιόλογοι- αλλά 25 να είναι, είναι ευχάριστο αυτό».
«Δεν ήρθαμε να πούμε ότι το μαύρο είναι άσπρο»
Κλείνοντας, υπογράμμισε:
«Δεν ήρθαμε να πούμε ότι το μαύρο είναι άσπρο. Κάναμε για πρώτη φορά πλήρη καταγραφή του στόλου. Πληρώναμε για οχήματα που δεν υπήρχαν καν από το 2010. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, ας δούμε το μέγεθός του. Είμαστε στο πρώτο τέταρτο της θητείας μας. Όταν κλείσει ο κύκλος μας, θα φανεί το αποτέλεσμα. Στο τέλος θα σας πω το σκορ, όπως το ήξερα και το ’23».
Εκσυγχρονισμός Βιολογικού Καθαρισμού Κρεμαστής
Ξεχωριστό βάρος δόθηκε στο θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού Κρεμαστής, που υπέστη σοβαρές φθορές από τις πλημμύρες, αλλά παρουσίαζε προβλήματα εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κρεμαστής, κ. Ευάγγελος Λάος, έθεσε το ζήτημα, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ, κ. Σωτήρη Βαγιανό, να κάνει λόγο για «υγειονομική βόμβα».
Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2008, ενώ ο υποθαλάσσιος αγωγός καταστράφηκε πλήρως το 2020, προκαλώντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η ΔΕΥΑΡ έχει προσφύγει ήδη στον εισαγγελέα και έχει ξεκινήσει αποκαταστατικές ενέργειες.
Το έργο, ύψους 850.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με την έγκριση του Επιτρόπου να αναμένεται τον Ιούνιο και ολοκλήρωση εντός δύο μηνών.

Αλέξανδρος Κολιάδης προς Στηροκλέα: «Θα φύγετε πριν λήξει η θητεία μας»
Το ζήτημα του καταυλισμού Ρομά στο Κορακόνερο τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΡΧΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ για το νησί μας», κ. Νικόλαο Γερονικόλα, ο οποίος κάλεσε τη δημοτική αρχή να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Αίτημα για κατάθεση εγγράφων και χρονοδιαγράμματος
Ο κ. Γερονικόλας ζήτησε να κατατεθούν εγγράφως προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
-Κάθε μελέτη, τεχνικό ή διοικητικό έγγραφο, πρακτικό ή εισήγηση υπηρεσίας που αφορά στη μετεγκατάσταση του καταυλισμού.
-Τυχόν αλληλογραφία ή πρακτικά συνεργασίας με συναρμόδια υπουργεία ή δημόσιες υπηρεσίες.
-Επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών, εφόσον υπάρχει.
-Πολιτικό καθήκον για λύση σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους Ρομά
Ο κ. Γερονικόλας τόνισε ότι υπάρχει πολιτικό καθήκον να αναληφθεί πρωτοβουλία με βάση τη νομοθεσία, και κάλεσε τον δήμαρχο να κάνει το επόμενο βήμα, σε συνεργασία με την κοινότητα των Ρομά και τα αρμόδια υπουργεία:
«Ο δήμαρχος είναι εντολοδόχος της τοπικής κοινωνίας. Κύριε δήμαρχε, το βήμα είναι δικό σας. Καλή επιτυχία».
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά σε στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Παράρτημα Ρομά Δήμου Ρόδου, κ. Θωμά Σωτρίλλη, στον καταυλισμό στο Κορακόνερο διαμένουν 262 άτομα σε 62 νοικοκυριά, ενώ μόλις 19 οικογένειες μπορούν να στεγαστούν με επιδότηση ενοικίου και κάλυψη κόστους οικοσκευών. Ανέφερε πως 33 οικογένειες έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να μετακινηθούν.
Αντιπαράθεση για τη φύση της “μετεγκατάστασης”
Ο κ. Γερονικόλας δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, κ. Σωτρίλλη, επισημαίνοντας πως επί της ουσίας δεν πήρε καμία απάντηση παρά μόνο μία μακροσκελή ενημέρωση που παραπέμπει σε «έκθεση ιδεών», με τον δήμαρχο Ρόδου να αντιδρά στον χαρακτηρισμό αυτόν και να επισημαίνει πως αδικεί το σημαντικό έργο του Παραρτήματος Ρομά.
Από την πλευρά του Δήμου, έγινε γνωστό ότι 17 υπάλληλοι ασχολούνται καθημερινά με ζητήματα που αφορούν στους Ρομά, καταβάλλοντας υπερπροσπάθεια για ανεύρεση κατοικίας προκειμένου να στεγαστούν οικογένειες. Ωστόσο, μόνο σε τρεις περιπτώσεις έχει εξασφαλιστεί στέγαση τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν προτίθενται να διαθέσουν τα σπίτια τους για τους Ρομά.


Δήμαρχος Ρόδου: «Δεν μιλάμε για μετεγκατάσταση, μιλάμε για κοινωνική ένταξη»
Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν υιοθετεί τον όρο “μετεγκατάσταση”, καθώς δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, αλλά στοχεύει στην κοινωνική ενσωμάτωση των οικογενειών των Ρομά.
«Δεν θα πάμε από έναν καταυλισμό σε έναν άλλο. Δεν προβλέπεται. Τι εννοούμε με τον όρο “μετεγκατάσταση”;», είπε απευθυνόμενος στον κ. Γερονικόλα. «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 30 χρόνια».
Τόνισε πως η επίλυση του ζητήματος απαιτεί συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων:
«Το θέμα θα λυθεί μόνο με παρέμβαση και στήριξη του κεντρικού κράτους και της Πολιτείας. Πρέπει να συνεργαστούν Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμος, ο καθένας με τον ρόλο του».
«Στη δική μας θητεία θα δώσουμε λύση»
Ο δήμαρχος Ρόδου έκανε λόγο για την ανάγκη διαβούλευσης, δηλώνοντας:
«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε λύση. Έχουμε τμήμα Ρομά που βρίσκεται καθημερινά κοντά τους. Θα ακολουθήσουμε αυτά που μας λένε οι επιστήμονες».
Εξέφρασε την πίστη του πως η λύση είναι εφικτή εντός της παρούσας δημοτικής θητείας:
«Πιστεύουμε ότι μέσα στη δική μας θητεία θα λυθεί ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο επί τρεις δεκαετίες».
«Δεν ήρθαμε να ακυρώσουμε ό,τι προηγήθηκε»
Ολοκληρώνοντας, ο δήμαρχος ανέφερε:
«Δεν είμαστε μία δημοτική αρχή που θα ακυρώσει ξαφνικά όλες τις προηγούμενες. Αν δεν λύθηκε μέχρι τώρα, σημαίνει ότι υπήρξαν δυσκολίες. Το ζήτημα των Ρομά μάς απασχολεί όλους και απαιτεί σοβαρότητα, συνεργασία και ρεαλισμό. Σας διαβεβαιώνω ότι όπως δώσαμε λύση στους Αγίους Αποστόλους, θα δώσουμε λύση και στον καταυλισμό του Κορακόνερου».
Ο εκπρόσωπος των Ρομά, κ. Βασίλης Στηροκλέας, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση του σώματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ήρθε προς συζήτηση το θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από τον καταυλισμό, αλλά δεν θα μετακινηθούν αν δεν γίνει σωστά η διαδικασία.
Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, παίρνοντας τον λόγο είπε: «Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά θα φύγετε από εκεί και κλείνει η συζήτηση. Η ροδιακή κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της με όσα γίνονται και αν δεν ήμασταν οι Ροδίτες πολιτισμένοι, σήμερα θα είχαμε άλλη κατάληξη. Πριν λήξει η θητεία μας, θα φύγετε από εκεί».
Ο εκπρόσωπος των Τσιγγάνων ρώτησε πού θα μεταφερθούν, με τον δήμαρχο να απαντά πως «δεν είναι της παρούσης», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Στηροκλέα, του οποίου η τοποθέτηση ήταν «ήξεις αφήξεις» με αρκετά ξεσπάσματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου