• Στόχος να γίνει Ναυτικό Μουσείο στα επόμενα 2-3 χρόνια • Κ. Χαλκιάς: «Θα είναι χώρος αναψυχής αλλά θα έχει και έναν ιδιαίτερα κοινωφελή χαρακτήρα» • Β. Βαγιανάκης: «Το επιθυμητό είναι να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια – Θα γίνουν σεβαστές οι υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών»
Υπεγράφη χτες στο γραφείο του δημάρχου Ρόδου, κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, η παραχώρηση των παλαιών σφαγείων από τον Δήμο Ρόδου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου με στόχο να αξιοποιηθεί και να γίνει Ναυτικό Μουσείο.
Η υπογραφή έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον αντιδήμαρχο κ. Κώστα Χαλκιά και τον πρόεδρο του Λ.Τ. κ. Βασίλη Βαγιανάκη οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αλλά και την αισιοδοξία τους για την αξιοποίηση του ακινήτου, που βρίσκεται στην είσοδο του εμπορικού λιμένα Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι το θέμα πέρασε ομοφώνως από τη δημοτική επιτροπή και από το δημοτικό συμβούλιο που έδωσε και την έγκρισή του για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
«Το δημοτικό ακίνητο των παλαιών σφαγείων είναι γνωστό σε όλους. Είναι ένα κτήριο με πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες και κατά το παρελθόν έγιναν προσπάθειες αξιοποίησής του –δυστυχώς χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 όταν επιχειρήθηκε στην περιοχή αυτή, μέσω της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. να λειτουργήσει δραστηριότητα με κινηματογράφο κ.λπ.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής, το Λιμενικό Ταμείο διά του προέδρου του, εξέφρασε την πρόθεση να του παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κτήριο προκειμένου να λειτουργήσει μέσα σε αυτό τον χώρο ναυτικό μουσείο –σε συνδυασμό με τη λειτουργία αίθουσας πολλαπλών δραστηριοτήτων ενός πολυχώρου που θα μπορούσε όχι μόνο να στεγάσει το Ναυτικό Μουσείο, αλλά να δώσει μία άλλη διάσταση στη λειτουργία του κτηρίου. Από την πλευρά μας, ήμασταν πάρα πολύ θετικοί εξ αρχής ως προς την πρόθεση αυτή. Ξεκινήσαμε την αναγκαία διοικητική διαδικασία, η οποία και ολοκληρώθηκε.
Ο συγκεκριμένος χώρος με τις υπογραφές που βάλαμε σήμερα με τα απαραίτητα συμφωνητικά, παραχωρείται στο Λιμενικό Ταμείο. Θεωρούμε ότι υπάρχουν όλα τα εχέγγυα κατά τα επόμενα χρόνια, ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει για όλους στη Ρόδο, μία πολύ σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, προς την σωστή κατεύθυνση.
Θα δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος θα είναι χώρος αναψυχής αλλά θα έχει και έναν ιδιαίτερα κοινωφελή χαρακτήρα, ένα ναυτικό μουσείο που λείπει από τη Ρόδο). Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Βασίλη Βαγιανάκη, στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Ταμείου, το οποίο θεωρούμε ότι είναι ένα κομμάτι του Δήμου Ρόδου, προσδοκώντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης στο επόμενο διάστημα και να το παραδώσουμε στο κοινό της Ρόδου, να είναι επισκέψιμος και να αναδειχθεί όπως ακριβώς του αρμόζει» -υπογράμμισε ο κ. Χαλκιάς.
Από την πλευρά του, ο κ. Βαγιανάκης τόνισε τα εξής:
«Το εύκολο κομμάτι ήταν να γίνει η παραχώρηση των παλαιών σφαγείων από τον Δήμο Ρόδου προς το Λιμενικό Ταμείο. Τα επόμενα βήματα είναι το δύσκολο κομμάτι. Εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα! Ξεκινάμε για να προχωρήσουμε όλες τις διαδικασίες ώστε να το παραδώσουμε το δυνατόν συντομότερα. Μην ξεχνάτε ότι θα αναβαθμιστεί συνολικά η εικόνα του παραλιακού μετώπου».
Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος μετατροπής του κτηρίου, ο κ. Βαγιανάκης εκτίμησε ότι θα είναι περίπου 2 εκ. ευρώ ενώ θα αναζητηθούν πόροι από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα. «Εάν όλα πάνε καλά, υπολογίζουμε ότι θα κατασκευαστεί στα επόμενα 2-3 χρόνια. Προσωπικά θα ήθελα να παραδοθεί σε 2 χρόνια. Επειδή, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι υπάρχει γραφειοκρατία και πρέπει να ακολουθήσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, μελέτη, εγκρίσεις κ.λπ. θα δούμε πώς θα εξελιχθεί.
Προέχει να καθαριστεί ο χώρος καθώς, όταν σφραγίστηκε, είχαν μείνει μέσα πρόσφυγες. Υπάρχουν πολλά φορτηγά που πρέπει να απομακρύνουν διάφορα από εκεί», ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αλλοιωθεί η εικόνα του κτηρίου και θα γίνουν σεβαστές οι υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
Καλά είναι τα μουσεία αλλά καλό θα ήταν να έφτιαχνε και χώρους αναμονής των επιβατών κοντά στα σημεία πρόσθεσης των πλοίων ώστε να προστατεύονται χειμώνα και καλοκαίρι από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Μπραβο στον Κ. Βαγιανακη,αξιος πολυ καλη και πρωτοποριακη η σκεψη του για να γινη ναυτικο μουσειο στο συγκεκριμενο μερος