Θέλει προσπάθεια η άγνοια τόσων πολλών νόμων και διατάξεων – Προσφυγή μπούμερανγκ για τη γραμμή Φαληράκι – Αεροδρόμιο
Η απόφαση του Δήμου Ρόδου να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία χαρακτηρίστηκε νέα αστική λεωφορειακή γραμμή Φαληρακίου – Αεροδρομίου Ρόδου με εκτέλεση από το ΚΤΕΛ Ρόδου Α.Ε., είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αυτό που η λαϊκή σοφία περιγράφει με τη φράση «πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος»!
Και αυτό διότι η αναμόχλευση του καθεστώτος λειτουργίας της δημοτικής συγκοινωνίας μετά την κατάργηση της ΡΟΔΑ, προσκρούει στα προβλεπόμενα από τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό, περί καταστρατήγησης του ελεύθερου ανταγωνισμού και κατά του προστατευτισμού, ο οποίος (προστατευτισμός), κατ’ εξαίρεση και για ένα διάστημα μεταβατικό ίσχυσε για τη ΡΟΔΑ και έχει επεκταθεί σήμερα στον Δήμο, με την κατάργηση της. Με τη διαφορά ότι η ΡΟΔΑ ήταν ΝΠΙΔ σε αντίθεση με τον Δήμο Ρόδου που είναι ΝΠΔΔ γεγονός που τον καθιστά ευάλωτο σε πιθανή προσφυγή κατά της προστατευτικής διάταξης που διέπει σήμερα τη δημοτική συγκοινωνία στη Ρόδο.
Η απόφαση της δημοτικής αρχής να προσφύγει κατά της απόφασης της Περιφέρειας, όπως έγραψε χθες η εφημερίδα «Δημοκρατική» εδράζεται στο επιχείρημα ότι η θέσπιση της γραμμής Φαληράκι – Αεροδρόμιο εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο, με την επίκληση από πλευράς Δήμου του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο – πάντα κατά τους ισχυρισμούς του Δήμου – του αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό αστικών γραμμών εντός των διοικητικών του ορίων.
Επιπλέον, ο Δήμος «επιστρατεύει» το επιχείρημα ότι η γραμμή Φαληράκι – Καστρί εκτείνεται εντός περιοχής που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως αστική και η οποία εξυπηρετείται εδώ και χρόνια από το δημοτικό συγκοινωνιακό φορέα της ΡΟΔΑ και σήμερα από τον Δήμο Ρόδου. Συνεπώς, η νέα γραμμή κρίνεται περιττή και ανταγωνιστική προς υφιστάμενες υπηρεσίες.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα που επικαλείται ο Δήμος, προσκρούουν τόσο στην ελληνική νομοθεσία, όσο και στην ευρωπαϊκή, γεγονός που αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα, η προσφυγή να επιστρέψει μπούμερανγκ εναντίον του και να ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη αμφισβήτηση της αρμοδιότητας του Δήμου στη δημοτική συγκοινωνία.
Αναλυτικά:
Από την ώρα που το έργο της ΡΟΔΑ πέρασε στον Δήμο Ρόδου, η κατά νόμο αποκλειστική άσκηση μεταφορικού έργου του Δήμου, όπως περιγράφεται στο Άρθρο 3 του Νόμου 4974/2022, περιορίζεται αυστηρά στις παρακάτω αστικές και υπεραστικές γραμμές, όπως είχαν αποτυπωθεί στην απόφαση 154 Α/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου (ΦΕΚ. 992/26.5.2011,τεύχος Β’).
− Την Πόλη της Ρόδου µε τους οικισµούς Ασγούρου, Κρητικά την Ιαλυσό, Κρεµαστή − Παραδείσι − Παστίδα − Μαριτσά, Κοσκινού, Ιξιά, τη διαδροµή Ρόδος − Καλλιθέα − Καστρί, χαρακτηρισµένες οι ανωτέρω περιοχές ως αστική ζώνη, µε την αριθµ. Σ.Σ−3181/25.7.1983 απόφαση Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. ∆ωδ/σου.
− Τη ∆αµατριά, την περιοχή Πεταλούδες, Θεολόγο, Σορωνή, Φάνες, Καλαβάρδα, Σάλακος, Έµπωνα, Άγιος Ισίδωρος, Σιάννα, Μονόλιθος, Κρητηνία, Μανδρικό, τις περιοχές Αρχαία Κάµειρο και Κάµειρο Σκάλα, ∆ιµυλιά, Ελεούσα, Αρχίπολη, Πλατάνια και Απόλλωνα, χαρακτηρισµένη ως υπεραστική περιοχή.
− Την αστική περιοχή της ∆ηµοτικής Κοινότητας Αφαντου και της Τοπικής Κοινότητας Αρχίπολης, τον οικισµό Κολυµπίων την παραλιακή οδό Αφάντου−Κολύµπια, την Εθνική οδό Αφάντου−Κολύµπια, την επαρχιακή οδό Κολύµπια − Αρχίπολη, τις περιοχής «Επτά Πηγές» και «Άγιος Νεκτάριος».
Σημειώνεται ότι ο Νόμος 4974/2022 που ήρθε για να εναρμονίσει τις μεταφορές με τον Κανονισμό 1370/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξαίρεσε χαριστικά από τις διαγωνιστικές διαδικασίες και τον ελεύθερο ανταγωνισμό τις ΑΕ ΟΑΣΑ και ΟΣΘ καθώς και τις ΡΟΔΑ και την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ Δήμου Κω, ως Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ).
Μέχρι αυτό να αμφισβητηθεί και να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία – και είναι θέμα χρόνου να γίνει – όλες οι υπόλοιπες γραμμές, αστικές και υπεραστικές εμπίπτουν στη νέα νομοθεσία του 2022, όπου προέχει κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο η προσφυγή σε διαδικασίες διαγωνισμού και κατ’ εξαίρεση η απευθείας ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου σε αναγνωρισμένους συγκοινωνιακούς φορείς του τόπου. Το ΚΤΕΛ Ρόδου είναι ένας τέτοιος φορέας.
Η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες
Βάσει των ανωτέρω, πέραν των γραμμών του 2011, όλες οι επιπλέον γραμμές δεν αφορούν τον Δήμο Ρόδου και αρμόδια να μελετήσει, να χαράξει, να δημοπρατήσει ή να αναθέσει γραμμές, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνοντας το Υπουργείο Μεταφορών, για λογαριασμό του οποίου λειτουργεί.
Σημειώνεται ότι ο Νόμος 4974/2022 μετέφερε τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ), μιας ανεξάρτητης αρχής που ναι μεν, ιδρύθηκε με τον 4199 του 2013, αλλά ουδέποτε συγκροτήθηκε και λειτούργησε, πρωτίστως στις Περιφέρειες και δευτερευόντως στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΚ) 1370/2007. Βάσει αυτού, όλο το συγκοινωνιακό έργο είτε πρόκειται για γραμμές υπό προστασία, είτε για γραμμές ελεύθερου ανταγωνισμού, εποπτεύεται από τις Περιφέρειες.
Συνεπώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό των αστικών, υπεραστικών και περιφερειακών γραμμών, Ακόμη και αν σε ένα υποθετικό σενάριο ο Δήμος Ρόδου επιθυμεί να χαρακτηρίσει μια αστική γραμμή για να συνδέσει δύο συνοικίες της πόλης, θα πρέπει να το δηλώσει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει την αρμοδιότητα για τις νέες γραμμές.
Επιπλέον, ακόμη κι αν μια γραμμή εξυπηρετείται αποκλειστικά από τον Δήμο Ρόδου, αν η Περιφέρεια τεκμηριώσει ότι δεν επαρκεί για την κάλυψη της ζήτησης και των αναγκών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της γραμμής Φαληράκι – Αεροδρόμιο, είναι η αρμόδια να ζητήσει από τον Δήμο την πύκνωση των δρομολογίων, ή να αποταθεί σε άλλους φορείς για την κάλυψή τους.
Η Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Οδικού Μεταφορέα Επιβατών
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1071/2009 σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων όσον αφορά τους όρους που πρέπει να πληρούνται για την άσκηση του επαγγέλματος του οδικού μεταφορέα, προβλέπεται σειρά αυστηρών προϋποθέσεων που διέπουν την πρόσβαση στο επάγγελμα του οδικού μεταφορέα, η απουσία των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή και ανάκληση αδείας.
Η Διεύθυνση Συγκοινωνίας του Δήμου Ρόδου, έχει πιστοποιηθεί βάσει του Ευρωπαϊκού κανονισμού ώστε να εκτελεί συγκοινωνιακό έργο;
Η ΡΟΔΑ – προ της κατάργήσής της – είχε πιστοποιηθεί;
Υπογραμμίζεται ότι της υποχρέωσης να διαθέτει Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Οδικού Μεταφορέα Επιβατών, δεν απαλλάσσεται ο Δήμος Ρόδου με το σκεπτικό ότι είναι Δημόσιο. Απεναντίας, σε περίπτωση που ο Δήμος στερείται της Άδειας, υπόλογο και εκτεθειμένο έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Υπουργείο Μεταφορών, που, παρά ταύτα, του χορήγησε καθεστώς προστασίας, με τον Νόμο 4974/2022.
Συμπερασματικά:
– Το συγκοινωνιακό έργο του Δήμου Ρόδου περιορίζεται αυστηρά όπως καθορίστηκε από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου το 2011 και αποτυπώθηκε στον Νόμο 4974/2022, που εξαίρεσε τη ΡΟΔΑ από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1370/2007, ως ΝΠΙΔ.
Είναι απολύτως σαφές ότι κατά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007 και κατά τον Νόμο 4974/2022, αρμόδια αρχή για τις αστικές και υπεραστικές γραμμές, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως παραπάνω αναλύθηκε.
Ακόμη κι αν μια γραμμή εξυπηρετείται αποκλειστικά από τον Δήμο Ρόδου, αν η Περιφέρεια τεκμηριώσει ότι δεν επαρκεί για την κάλυψη της ζήτησης και των αναγκών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της γραμμής Φαληράκι – Αεροδρόμιο, είναι η αρμόδια να ζητήσει από τον Δήμο την πύκνωση των δρομολογίων, ή να αποταθεί σε άλλους φορείς για την κάλυψη των αναγκών αυτών.
Ωστόσο το γεγονός ότι πλέον το συγκοινωνιακό έργο εκτελείται από Δημόσιο Φορέα, τον Δήμο Ρόδου, αντίκειται ευθέως στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει προσφυγή από ενδιαφερόμενο φορέα, προκειμένου να προσβάλει τη διάταξη που προστατεύει τον Δήμο Ρόδου, είναι βέβαιο ότι ο προσφεύγων φορέας θα δικαιωθεί πανηγυρικά και ο Δήμος θα απωλέσει το συγκοινωνιακό έργο που σήμερα εκτελεί.
Πηγή: Realvoice99.5