• Με χρηματοδότηση 850χιλ. ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου • Ανήκε στον πλουσιότερο έμπορο σφουγγαριών της Καλύμνου που είχε αποθήκες και σε άλλα νησιά της Δωδεκάνησου
Στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχοντικού Βουβάλη στην Κάλυμνο προχωρά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση ύψους 850.000 ευρώ, από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου. Τη χετική πρωτοβουλία είχε δημοσιοποιήσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. «Το “Αρχοντικό Βουβάλη” στην Κάλυμνο που είναι στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, θα το φροντίσει το Υπουργείο Πολιτισμού, προς το οποίο ανοίξαμε χρηματοδότηση 850.000,00 ευρώ. Τα έργα πολιτισμού στην Περιφέρειά μας είναι δεκάδες, όσα και τα μνημεία και οι χώροι πολιτισμού που σε συνεργασία με την υπουργό Λίνα Μενδώνη και τους συνεργάτες της, φροντίζονται, εκσυγχρονίζονται, αναστηλώνονται. Ναι, περί φροντίδας πρόκειται», είχε αναφέρει στην ανάρτησή του.
Η ιστορία του Βουβάλη
Το Αρχοντικό Βουβάλη με τον περιβάλλοντα κήπο του έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιστορικός τόπος (υπ’ αρ. πρωτ. 3117/12-2-1972 ΥΑ, ΦΕΚ 154/Β/18-2-1972) και βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Πόθιας, πρωτεύουσας της νήσου Καλύμνου. Πρόκειται για την οικία του Νικόλαου Βουβάλη, του πλουσιότερου εμπόρου σφουγγαριών της Δωδεκανήσου, με διεθνή επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία έλαβε τιμητικές διακρίσεις από το βασίλειο της Αγγλίας και το οθωμανικό κράτος και πλούσια πολιτική και κοινωνική δράση για την οποία ανακηρύχθηκε «Μέγας της Πατρίδος Ευεργέτης».
Το σπίτι του Νικολάου και της Αικατερίνης Βουβάλη κτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και ανακαινίστηκε το 1894 υπό την επίβλεψη του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Ανδρέη. Πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασικίζον οίκημα με πολλά και μεγάλα παράθυρα, βεράντες και ταράτσες στην πίσω πλευρά, καθώς και μικρά στρογγυλά μπαλκόνια. Ολόγυρά του απλώνεται ένας μεγάλος κήπος με υποστατικά, πηγάδι και δύο ξύλινα περίπτερα, ερειπωμένα σήμερα. Aποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής νησιώτικης αστικής αρχιτεκτονικής στην Κάλυμνο.
Εδώ, έζησε στα τέλη του 19ου και στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ο Νικόλαος Βουβάλης, ο πλουσιότερος έμπορος σφουγγαριών της Καλύμνου και ένας από τους πιο δραστήριους σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνεχιστής των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων του υπήρξε η σύζυγός του Αικατερίνη, η οποία έζησε εδώ έως το 1956. Μετά το θάνατό της το Αρχοντικό περιήλθε στη δικαιοδοσία του μοναστηριακού «Ιδρύματος Ελέους», το οποίο στη συνέχεια το δώρισε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, υπό τον όρο να λειτουργήσει ως Μουσείο. Ακολούθησαν εργασίες συντήρησης και επισκευής από την 4η ΕΒΑ και το 1981 ολοκληρώθηκε η μετατροπή του Αρχοντικού σε Μουσείο, με όσα αντικείμενα της οικογένειας είχαν απομείνει. Από τα 18 συνολικά δωμάτια του Αρχοντικού είναι σήμερα οργανωμένα και επισκέψιμα μόνο 3: το γραφείο του Ν. Βουβάλη, ο επαγγελματικός χώρος του δραστήριου εμπόρου, η τραπεζαρία, το επίκεντρο της οικογενειακής ζωής, και το σαλόνι, ο χώρος όπου οι οικοδεσπότες υποδέχονταν εξέχοντα πρόσωπα και γιόρταζαν σημαντικά γεγονότα.
Το έργο έχει ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και εγκεκριμένη πρόταση σχεδιασμού σε επίπεδο αρχιτεκτονικής μελέτης και μελετών συντήρησης και προβλέπει: • Επισκευή, αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχοντικού και του περιβάλλοντος χώρου αυτού στον οποίο περιλαμβάνεται ο κήπος και τα συνοδευτικά κτήρια. • Συντήρηση του κτηριακού διακόσμου του Αρχοντικού. • Επαναλειτουργία του Αρχοντικού με την επανέκθεση των παλαιότερων και τη δημιουργία νέων επισκέψιμων χώρων. • Βελτίωση της επικοινωνίας του Αρχοντικού με το παρακείμενο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου με το οποίο συνδέεται μέσω κοινού αύλειου χώρου, ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο μουσειακό συγκρότημα.