Σε νέα ημερομηνία, την 10η Νοεμβρίου 2025, μετατέθηκε χθες η εκδίκαση από το ΣΤ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας της πολύκροτης υπόθεσης της εταιρείας “Ήχος και Φως Α.Ε.” κατά του Δήμου Ρόδου, η οποία επρόκειτο να συζητηθεί χθες Δευτέρα 5 Μαΐου.
Η αναβολή, που γνωστοποιήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αποδόθηκε σε αιτήματα διαδίκων για παροχή πρόσθετων εγγράφων αλλά και σε διαδικαστικά ζητήματα εσωτερικής φύσεως του Τμήματος, τα οποία δεν κατέστη δυνατό να διευθετηθούν εγκαίρως.
Το διακύβευμα: Πέντε αποφάσεις του Δήμου Ρόδου και μία επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει τη νομιμότητα πέντε αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, με τις οποίες καταγγέλθηκε μονομερώς το 2021 η σύμβαση παραχώρησης του θεάματος “Ήχος και Φως”, ένα φιλόδοξο έργο που ξεκίνησε το 2018 με ορίζοντα 20ετίας και προϋπολογισμό 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διακοπή της σύμβασης έγινε με καταχρηστικό και νομικά πλημμελή τρόπο, επικαλούμενη σειρά παραλείψεων του Δήμου που εμπόδισαν την υλοποίηση του έργου. Αντιθέτως, ο Δήμος Ρόδου θεωρεί πως η εταιρεία δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και επικαλείται συγκεκριμένες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες.
Ηχηρές νομικές αιχμές κατά του Εφετείου Πειραιώς
Η προσφυγή της “Ήχος και Φως Α.Ε.” ενώπιον του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου είναι ιδιαίτερα επιθετική, στοχεύοντας όχι μόνο στις αποφάσεις του Δήμου αλλά και στην κρίση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, το οποίο απέρριψε την αρχική προσφυγή της εταιρείας.
Μεταξύ άλλων, η εταιρεία προβάλλει ως λόγους αναίρεσης:
• Αντισυνταγματική σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής, λόγω εφαρμογής του ν. 4623/2019 που κατά την εταιρεία παραβιάζει την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας.
• Παράλειψη του Εφετείου να ελέγξει αυτεπαγγέλτως τη συνταγματικότητα του παραπάνω νόμου.
• Εσφαλμένη εφαρμογή του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικά ως προς την υποχρέωση του Δήμου να υλοποιήσει έργα υποδομής (στάθμευση, αποχέτευση κ.λπ.).
• Ανεπαρκή αιτιολόγηση της απόρριψης των λόγων καθυστέρησης υλοποίησης του έργου, με αποσιώπηση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων.
• Υπέρβαση του ορίου οικονομικού αντικειμένου των 200.000 ευρώ, που καθιστά παραδεκτή την αίτηση αναίρεσης, αφού το επίδικο ποσό υπερβαίνει τις 660.000 ευρώ.
Στο μικροσκόπιο η σχέση Δήμων – επενδυτών
Η υπόθεση της “Ήχος και Φως” έχει αναδειχθεί σε πιλότο για μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της σχέσης μεταξύ Δήμων και ιδιωτών επενδυτών, ιδίως στο πλαίσιο των συμβάσεων παραχώρησης κοινόχρηστων ή πολιτιστικών χώρων.
Μετά την πανδημία και εν μέσω ευρωπαϊκής και εθνικής χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο. Η κρίση του ΣτΕ αναμένεται, επομένως, να έχει γενικότερες συνέπειες για:
• Το εάν και πότε δεσμεύει τους Δήμους η σύμβαση έναντι της διακήρυξης,
• Τη συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης του τρόπου συγκρότησης των δημοτικών επιτροπών,
• Την έκταση της ευθύνης των ΟΤΑ ως προς τα έργα υποδομής που σχετίζονται με επενδύσεις σε κοινόχρηστους χώρους.
Αναμονή με… ηχηρό παρασκήνιο
Παρότι η εκδίκαση μετατέθηκε, το ενδιαφέρον παραμένει οξύ.
Η 10η Νοεμβρίου 2025 αποκτά πλέον κομβικό χαρακτήρα, καθώς εκείνη την ημέρα το ΣτΕ καλείται όχι μόνο να αποσαφηνίσει κρίσιμα νομικά ζητήματα, αλλά και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη διαφάνεια, τη συνέπεια και τη θεσμική λογοδοσία στην τοπική αυτοδιοίκηση.