Ειδήσεις

Η ασφάλεια των πανεπιστημίων ξανά στις κυβερνητικές προτεραιότητες – Ποια μέτρα εξετάζονται

Η ασφάλεια των πανεπιστημίων επιστρέφει στην επικαιρότητα μετά τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε ομάδα κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή Αθηνών την Τετάρτη (30/4), που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός διδακτορικού φοιτητή.

Η Νέα Δημοκρατία είχε θέσει από την πρώτη της τετραετία την αποκατάσταση της τάξης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ως έναν από τους κορυφαίους της στόχους, ψηφίζοντας το 2021 σχετικό νόμο, για την σύσταση της περιβόητης πανεπιστημιακής αστυνομίας, κίνηση η  οποία είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση. Ο νόμος θα εφαρμοζόταν από το 2022, ωστόσο έμεινε τελικά στο συρτάρι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να παραδέχεται ουσιαστικά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του παρέμβασης στο Action 24 την αποτυχία της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Σάββατο (3/5) πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την ασφάλεια στα ΑΕΙ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει ένα πρώτο πλάνο νέων μέτρων τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις προς τις πρυτανικές αρχές ώστε να προχωρήσουν σε μέτρα που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια, μέσω εγκατάστασης καμερών και αυξημένης παρουσίας ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι στους χώρους των πανεπιστημίων. Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με την εφαρμογή και τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Όσον αφορά το ποινικό και πειθαρχικό σκέλος, εξετάζεται η δυνατότητα διαγραφής φοιτητών που προκαλούν επεισόδια ή πρωταγωνιστούν σε καταλήψεις.

 Σκεπτικισμός από τις πρυτανικές αρχές

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο MEGA, ορισμένες πρυτανικές αρχές δεν θεωρούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές τις κινήσεις του Μαξίμου, καθώς υποστηρίζουν ότι τους ζητείται να ενισχύσουν την ασφάλεια χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για ανάλογη αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Παράλληλα υπάρχουν αρκετά γραφειοκρατικά και τεχνικά θέματα που χρήζουν διευκρίνησης.

Επιπλέον η λήψη οριζόντιων μέτρων θεωρείται αρκετά δύσκολη καθώς το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες ως προς το πώς είναι διαμορφωμένο χωροταξικά κι επομένως απαιτούνται διαφορετικοί τρόποι ελέγχου, αναφορικά με το ποιος έχει πρόσβαση τους χώρους των ΑΕΙ.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Παρά το γεγονός ότι η επίθεση στη Νομική Αθηνών καταδικάστηκε διακομματικά, οι φορείς της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στο Μαξίμου για τους χειρισμούς του. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η έκτακτη σύσκεψη δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από έναν επικοινωνιακό ελιγμό και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προωθήσει σχέσεις «πελατειακού χαρακτήρα» με τις ιδιωτικές εταιρείες Σεκιούριτι.

Η πορεία των ερευνών για τους δράστες

Εντατικά συνεχίζονται εντωμεταξύ οι έρευνες των αστυνομικών αρχών γύρω από την υπόθεση. Οι αρχές έχουν ήδη πάρει καταθέσεις από τους αυτόπτες μάρτυρες, καθώς από τον φοιτητή που τραυματίστηκε. Μέχρι στιγμής γίνονται ακόμη προσπάθειες να συνθέσουν το προφίλ των δραστών, με τις αρχές να έχουν συλλέξει γενετικό υλικό και αποτυπώματα από έναν πυροσβεστήρα, εκτιμώντας ότι αυτά τα στοιχεία θα τους οδηγήσουν στους δράστες.

Τέλος, καθηγητές καταγγέλλουν ότι δέχονται απειλές και επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν.

Γιώργος Ραυτόπουλος

 

Πηγή: Reporter.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου