ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: “Πόλεμο” στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ανοίγουν οι έμποροι

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΦΟΥΝΗΣ Σ

Πρω­το­βου­λί­ες με σκοπό την πα­ρα­κί­νη­ση του κυ­βερ­νη­τι­κού επι­τε­λεί­ου, ούτως ώστε να ανα­λη­φθούν πρω­το­βου­λί­ες και να ασκη­θούν πιέ­σεις προς την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, προ­κει­μέ­νου να πε­ριο­ρι­στούν οι αθρό­ες και ανε­ξέ­λεγ­κτες ει­σα­γω­γές κι­νε­ζι­κών προ­ϊ­ό­ντων στα κράτη – μέλη, ανα­πτύσ­σει η νέα διοί­κη­ση της Ελ­λη­νι­κής Συ­νο­μο­σπον­δί­ας Εμπο­ρί­ου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, υπό τον Σταύ­ρο Κα­φού­νη.

Σύμ­φω­να με τα όσα ανέ­φε­ρε ο κύ­ριος Κα­φού­νης, το 2024 ει­σήλ­θαν στην Ευ­ρώ­πη 4 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δέ­μα­τα από την Κίνα. “Τα συ­γκε­κρι­μέ­να δέ­μα­τα ει­σήλ­θαν στην Ευ­ρώ­πη χωρίς να πλη­ρώ­σουν δα­σμούς και ΦΠΑ, χωρίς την ει­δι­κή σή­μαν­ση που απαι­τεί­ται να έχουν τα συ­γκε­κρι­μέ­να προ­ϊ­ό­ντα αλλά και χωρίς ISO. Εμείς δεν θέ­λου­με να επι­βλη­θούν δα­σμοί στα κι­νέ­ζι­κα προ­ϊ­ό­ντα. Δεν ζη­τά­με πα­ρά­λο­γα πράγ­μα­τα, παρά μόνο να ισχύ­σει για όλους ό,τι ισχύ­ει για εμάς και τους Γερ­μα­νούς, να ισχύ­ει και για τα κι­νέ­ζι­κα ηλε­κτρο­νι­κά κα­τα­στή­μα­τα”, ση­μεί­ω­σε ο πρό­ε­δρος της ΕΣΕΕ.

Δέ­μα­τα αξίας που δεν υπερ­βαί­νουν τα 150 ευρώ

“Πρό­κει­ται για προ­ϊ­ό­ντα που ει­σήλ­θαν στην ευ­ρω­παϊ­κή αγορά χωρίς να πλη­ρούν τις προ­δια­γρα­φές που ζη­τά­ει το ευ­ρω­παϊ­κό σύ­στη­μα. Είναι δέ­μα­τα αξίας κάτω των 150 ευρώ”, συ­μπλή­ρω­σε.

Τό­νι­σε ότι η Κο­μι­σιόν δια του αρ­μό­διου επι­τρό­που Εμπο­ρί­ου, Μάρος Σέφ­στο­βιτς, έχει εξαγ­γεί­λει την ανά­λη­ψη νο­μο­θε­τι­κών πρω­το­βου­λιών για την αντι­με­τώ­πι­ση του συ­γκε­κρι­μέ­νου φαι­νο­μέ­νου. “Ωστό­σο, η εξαγ­γε­λία του επι­τρό­που για την αντι­με­τώ­πι­ση του θέ­μα­τος το­πο­θε­τεί­ται χρο­νι­κά στο 2027. Έως τότε, θα είναι πολύ αργά. Οι κα­νό­νες πρέ­πει να θε­σπι­στούν τώρα. Πριν από λίγες ώρες, ο αρ­μό­διος επί­τρο­πος έκανε γνω­στό ότι θα επι­σκε­φθεί τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες όπου θα γι­νό­ταν συ­ζή­τη­ση για τους δα­σμούς που σχε­διά­ζει να επι­βά­λει η κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ σε προ­ϊ­ό­ντα, όπως για πα­ρά­δειγ­μα ο χά­λυ­βας και το αλου­μί­νιο. Επο­μέ­νως, υπάρ­χει κά­ποιος που ασχο­λεί­ται στα ευ­ρω­παϊ­κά θε­σμι­κά όρ­γα­να με το τι συμ­βαί­νει στο διε­θνές εμπό­ριο και θα πρέ­πει να ασχο­λη­θεί και με την αθρόα και ανε­ξέ­λεγ­κτη ει­σα­γω­γή κι­νε­ζι­κών προ­ϊ­ό­ντων”.

Αυτή την πε­ρί­ο­δο πραγ­μα­το­ποιεί­ται έρευ­να από την ΕΣΕΕ, όπου συλ­λέ­γο­νται τα στοι­χεία που αφο­ρούν στη δια­κί­νη­ση ανε­ξέ­λεγ­κτων και μη φο­ρο­λο­γη­μέ­νων κι­νε­ζι­κών προ­ϊ­ό­ντων. Η συ­γκε­κρι­μέ­νη έρευ­να πρό­κει­ται στη συ­νέ­χεια να τεθεί στη διά­θε­σή της κυ­βέρ­νη­σης, με τη Συ­νο­μο­σπον­δία να ασκεί πιέ­σεις προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει άμεση λύση για το θέμα.

Απο­γοη­τευ­τι­κή η ει­κό­να των χει­με­ρι­νών εκ­πτώ­σε­ων

Με­τα­ξύ άλλων, ο Σ. Κα­φού­νης, ανα­φε­ρό­με­νος στις φε­τι­νές χει­με­ρι­νές εκ­πτώ­σεις, ση­μεί­ω­σε ότι ήταν απο­γοη­τευ­τι­κές για το σύ­νο­λο του εμπο­ρι­κού κλά­δου, κάτι που θα απο­τυ­πω­θεί και σε έρευ­να που πρό­κει­ται να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει το προ­σε­χές διά­στη­μα η ΕΣΕΕ με τη συμ­με­το­χή των τριών με­γα­λύ­τε­ρων εμπο­ρι­κών συλ­λό­γων της χώρας, Αθη­νών, Θεσ­σα­λο­νί­κης και Πει­ραιά. Η συ­γκε­κρι­μέ­νη έρευ­να θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με το Οι­κο­νο­μι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών, το Πα­νε­πι­στή­μιο Πει­ραιά και το Αρι­στο­τέ­λειο Πα­νε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης. Ση­μειώ­νε­ται ότι οι χει­με­ρι­νές εκ­πτώ­σεις ολο­κλη­ρώ­νο­νται στο τέλος Φε­βρουα­ρί­ου.

Μία από τις δυ­σκο­λό­τε­ρες πε­ριό­δους για το λια­νε­μπό­ριο

Τό­νι­σε ότι το εμπό­ριο δια­νύ­ει μία από τις δυ­σκο­λό­τε­ρες πε­ριό­δους των τε­λευ­ταί­ων ετών. “Εί­δα­με τον τζίρο του λια­νε­μπο­ρί­ου στο πρώτο τρί­μη­νο του 2024, ο οποί­ος κι­νή­θη­κε έντο­να ανο­δι­κά και όλοι πα­νη­γυ­ρί­ζα­με. Κατά το δεύ­τε­ρο τρί­μη­νο, συρ­ρι­κνώ­θη­κε η ανο­δι­κή του δια­δρο­μή, κατά το τρίτο τρί­μη­νο ήταν στα ίδια επί­πε­δα με το 2023. Σε ό,τι αφορά το τέ­ταρ­το τρί­μη­νο του 2024, όπου ανα­μέ­νου­με τα στοι­χεία της ΕΛ­ΣΤΑΤ, δεν πε­ρι­μέ­νου­με θε­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα. Εάν απο­δε­χτού­με ότι το λια­νε­μπό­ριο, αφαι­ρώ­ντας τον τζίρο καυ­σί­μων, οχη­μά­των και τρο­φί­μων, κι­νή­θη­κε το 2024 πε­ρί­που στα ίδια επί­πε­δα με το 2023 και συ­νυ­πο­λο­γί­σου­με την αύ­ξη­ση των ενοι­κί­ων και της ενέρ­γειας, το γε­γο­νός ότι δεν έγι­ναν αυ­ξή­σεις στη μι­σθο­δο­σία της με­γα­λύ­τε­ρης με­ρί­δας των ερ­γα­ζο­μέ­νων, θα αντι­λη­φθεί­τε γιατί κάνω λόγο για μία από τις δυ­σκο­λό­τε­ρες πε­ριό­δους των τε­λευ­ταί­ων ετών για τον εμπο­ρι­κό κόσμο. Ακρί­βυ­ναν τα πε­ρισ­σό­τε­ρα αγαθά και υπη­ρε­σί­ες, χωρίς να αυ­ξη­θούν αντί­στοι­χα οι μι­σθοί. Επο­μέ­νως, μπο­ρεί­τε να αντι­λη­φθεί­τε την ει­κό­να και την επί­δρα­ση που είχαν αυτά τα δε­δο­μέ­να στις πω­λή­σεις του λια­νε­μπο­ρί­ου”.

Πηγή: capital.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.