ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι δημοτικές παρατάξεις!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Εκλογές Β' 14

Εν ανα­μο­νή της δια­βί­βα­σης των εν­στά­σε­ων, που υπο­βλή­θη­καν στο Πο­λυ­με­λές Πρω­το­δι­κείο Ρόδου για την ακύ­ρω­ση των απο­φά­σε­ων ανα­κή­ρυ­ξης των υπο­ψη­φί­ων και των επι­τυ­χό­ντων και επι­λα­χό­ντων συν­δυα­σμών στον Δήμο Ρόδου, στο Διοι­κη­τι­κό Πρω­το­δι­κείο Ρόδου, τε­λούν οι δη­μο­τι­κές πα­ρα­τά­ξεις προ­κει­μέ­νου να προσ­διο­ρι­στεί ο χρό­νος εξέ­τα­σής τους.

Πι­θα­νο­λο­γεί­ται ότι θα συ­ζη­τη­θούν ενώ­πιον του Διοι­κη­τι­κού Πρω­το­δι­κεί­ου Ρόδου σε συ­νε­δρί­α­σή του την 7η Ιου­λί­ου 2014, ενώ σύμ­φω­να με τον Καλ­λι­κρά­τη οι απο­φά­σεις οφεί­λουν να εκ­δο­θούν εντός 20ημέ­ρου από την συ­ζή­τη­σή τους.

Η εξέ­τα­ση των εν­στά­σε­ων των πα­ρα­τά­ξε­ων «Ρο­δί­ων Οραμα» και «Ρο­δια­κή Δη­μιουρ­γία» έχει δη­μιουρ­γή­σει μεί­ζο­να ζη­τή­μα­τα ενό­ψει του γε­γο­νό­τος ότι αμ­φό­τε­ροι οι ενι­στά­με­νοι (6 από την πα­ρά­τα­ξη Κα­ρί­κη και 8 από την πα­ρά­τα­ξη Χα­τζηευ­θυ­μί­ου) ζη­τούν την επα­νά­λη­ψη των εκλο­γών.

Το πρώτο ζή­τη­μα που απα­σχο­λεί συ­γκε­κρι­μέ­να τους νο­μι­κούς είναι αν και κατά πόσον η μη επί­δο­ση του δι­κο­γρά­φου των ενι­στά­με­νων της πα­ρά­τα­ξης Κα­ρί­κη, που στρέ­φε­ται κατά 397 ενα­γο­μέ­νων και απα­ριθ­μεί 97 σε­λί­δες, μπο­ρεί να απο­φευ­χθεί.

Με δε­δο­μέ­νο ότι οι 6 ενι­στά­με­νοι στρέ­φο­νται κατά του συ­νό­λου των εκλε­γέ­ντων συμ­βού­λων κάτι τέ­τοιο είναι ρι­ψο­κίν­δυ­νο να απο­φευ­χθεί. Ου­σια­στι­κά δη­λα­δή θα πρέ­πει να κα­τα­βά­λουν σε επι­δό­σεις ποσό 12.000 ευρώ πε­ρί­που πέραν των δι­κα­στι­κών εξό­δων και δι­κη­γο­ρι­κών αμοι­βών.

Το ίδιο δεν φέ­ρε­ται να ισχύ­ει για την πα­ρά­τα­ξη Χα­τζηευ­θυ­μί­ου, που κα­τόρ­θω­σε να πε­ριο­ρί­σει τον αριθ­μό των δια­δί­κων με την έν­στα­σή της, αν και σε πε­ρί­πτω­ση αντέν­στα­σης, ο αριθ­μός των επι­δό­σε­ων όφει­λε να είναι ο ίδιος.

Το κό­στος βέ­βαια λίγο εν­δια­φέ­ρει. Αυτό που έχει ση­μα­σία ωστό­σο είναι το γε­γο­νός ότι η μη ορθή επί­δο­ση των εν­στά­σε­ων οδη­γεί αυ­τό­μα­τα στη λήψη από­φα­σης από το δι­κα­στή­ριο για την επα­νά­λη­ψη της δίκης, αφού ολο­κλη­ρω­θούν οι επι­δό­σεις!

Με άλλα λόγια ενώ η από­φα­ση του δι­κα­στη­ρί­ου ανα­μέ­νε­ται περί τα τέλη Ιου­λί­ου, χρό­νος αρ­κε­τός για τυχόν επα­νά­λη­ψη των εκλο­γών σε πε­ρί­πτω­ση ευ­δο­κί­μη­σης μιας εκ των δύο εν­στά­σε­ων, σε πε­ρί­πτω­ση που δια­τα­χθεί η επα­νεκ­δί­κα­σή τους, τότε οι δια­δι­κα­σί­ες απο­κλεί­ε­ται να ολο­κλη­ρω­θούν μέχρι την εγκα­τά­στα­ση της νέας δη­μο­τι­κής αρχής, τον προ­σε­χή Σε­πτέμ­βριο.

Δεν θα πρέ­πει να απο­κλεί­ε­ται έτσι το εν­δε­χό­με­νο να ορ­κι­στεί το νέο δη­μο­τι­κό συμ­βού­λιο και να βρί­σκε­ται ταυ­τό­χρο­να σε δι­κα­στι­κή εκ­κρε­μό­τη­τα η σύν­θε­σή του, χωρίς να απο­κλεί­ε­ται μά­λι­στα να διε­ξα­χθούν εκλο­γές, ενώ θα έχει εγκα­τα­στα­θεί η νέα δη­μο­τι­κή αρχή!.

Ενα δεύ­τε­ρο θέμα που απα­σχο­λεί τους νο­μι­κούς είναι πώς θα αι­τιο­λο­γή­σουν οι δύο αντι­κρουό­με­νες πα­ρα­τά­ξεις το έν­νο­μο συμ­φέ­ρον τους για την υπο­βο­λή των εν­στά­σε­ων.

Αντι­κει­με­νι­κοί πα­ρα­τη­ρη­τές ανα­φέ­ρουν συ­γκε­κρι­μέ­να ότι είναι εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο για την πα­ρά­τα­ξη Κα­ρί­κη να δι­καιο­λο­γή­σει το έν­νο­μο συμ­φέ­ρον της αφού ούτως ή άλλως προ­κρί­θη­κε στον δεύ­τε­ρο γύρο των εκλο­γών και έχασε με συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία από την πα­ρά­τα­ξη Χα­τζη­διά­κου.

Ο ισχυ­ρι­σμός ότι αν δεν με­τεί­χε στον πρώτο γύρο των εκλο­γών η πα­ρά­τα­ξη Χα­τζηευ­θυ­μί­ου θα την οδη­γού­σε σε νι­κη­φό­ρο απο­τέ­λε­σμα είναι δύ­σκο­λο να απο­δει­χτεί, λένε οι ίδιοι νο­μι­κοί.

Από εκεί και πέρα η πα­ρά­τα­ξη Χα­τζηευ­θυ­μί­ου, που απο­κλεί­σθη­κε από τον δεύ­τε­ρο γύρο, φέ­ρε­ται να έχει με­γα­λύ­τε­ρες πι­θα­νό­τη­τες να δι­καιο­λο­γή­σει το έν­νο­μο συμ­φέ­ρον της για την επα­νά­λη­ψη των εκλο­γών.

Πά­ντως η ευ­δο­κί­μη­ση εν­στά­σε­ων του εί­δους θε­ω­ρεί­ται γε­νι­κώς εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λη υπό­θε­ση.

Δε­δο­μέ­νο είναι εξάλ­λου, όπως και χθες έγρα­ψε η «δη­μο­κρα­τι­κή», ότι και οι δύο συν­δυα­σμοί, που δί­χα­σαν την κε­ντρο­δε­ξιά πα­ρά­τα­ξη, με απο­τέ­λε­σμα να ση­μειω­θούν διαρ­ρο­ές στε­λε­χών της σε άλ­λους πο­λι­τι­κούς χώ­ρους (ανε­ξαρ­τή­τως αν όλοι δή­λω­ναν ανε­ξάρ­τη­τοι), επέ­δει­ξαν πρω­το­φα­νή επι­πο­λαιό­τη­τα και προ­χει­ρό­τη­τα στην κα­τάρ­τι­ση των ψη­φο­δελ­τί­ων τους και κυ­ρί­ως στην κα­τάρ­τι­ση της δή­λω­σης υπο­ψη­φιό­τη­τας των πα­ρα­τά­ξε­ών τους, ενώ­πιον του Πρω­το­δι­κεί­ου.

Θυ­μί­ζου­με εξάλ­λου ότι με δε­δο­μέ­νο ότι προ­σβάλ­λο­νται οι πρά­ξεις ανα­κή­ρυ­ξης των υπο­ψη­φί­ων είναι ακόμη άγνω­στο, κα­θό­σον μά­λι­στα δεν υπάρ­χει προη­γού­με­νο στον Καλ­λι­κρά­τη, αν σε πε­ρί­πτω­ση επα­νά­λη­ψης των εκλο­γών, απαι­τη­θεί η υπο­βο­λή νέων δη­λώ­σε­ων συν­δυα­σμών δη­λα­δή η υπο­βο­λή νέων ψη­φο­δελ­τί­ων.

Είναι ακόμη άγνω­στο αν μπο­ρεί να δια­τα­χθεί η ακύ­ρω­ση συ­γκε­κρι­μέ­νων συν­δυα­σμών και η επα­νά­λη­ψη των εκλο­γών με τους υπό­λοι­πους, που έχουν ανα­κη­ρυ­χθεί.

Στην πρώτη πε­ρί­πτω­ση θα πρέ­πει να θε­ω­ρεί­ται πά­ντως εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο για όλους να πεί­σουν τους υπο­ψη­φί­ους τους, να με­τά­σχουν σε μια νέα εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία.

Η έν­στα­ση για το κώ­λυ­μα εκλο­γι­μό­τη­τας

Στο με­τα­ξύ εξαι­ρε­τι­κό εν­δια­φέ­ρον έχουν τα όσα ανα­φέ­ρο­νται στην έν­στα­ση για την ακύ­ρω­ση της εκλο­γής του κ. Στέ­φα­νου Δρά­κου, που υπέ­βα­λε ο υπο­ψή­φιος σύμ­βου­λος της δη­μο­τι­κής κοι­νό­τη­τας Πα­στί­δας με τον συν­δυα­σμό Χα­τζηευ­θυ­μί­ου, κ. Χρή­στος Φτά­ρας.

Ανα­φέ­ρε­ται με­τα­ξύ άλλων ότι από τις έγ­γρα­φες απα­ντή­σεις της Δ/νσης Τε­χνι­κών Εργων και Υπο­δο­μών του Δήμου Ρόδου, προ­κύ­πτει ότι οι ανα­φέ­ρο­με­νες σ’ αυτές εται­ρεί­ες και συμ­με­τέ­χο­ντας σ΄αυ­τές ο κ. Δρά­κος ανέ­λα­βαν η κα­θε­μιά τους χω­ρι­στά έργα του Δήμου Ρόδου, με οι­κο­νο­μι­κό αντι­κεί­με­νο άνω των 5.000 ευρώ και κατά την ανα­κή­ρυ­ξη των συν­δυα­σμών υπήρ­ξαν, αλλά και υπάρ­χουν και μέχρι σή­με­ρα ενερ­γείς (εκ­κρε­μείς) σύμ­βα­σεις με­τα­ξύ του οι­κεί­ου ΟΤΑ, δη­λα­δή του Δήμου Ρόδου και των εται­ρειών στις οποί­ες συμ­με­τεί­χε και οι οποί­ες είναι όλες οι­κο­γε­νεια­κές με εταί­ρους τον ίδιον, την σύ­ζυ­γό του και στενά μέλη της οι­κο­γε­νεί­ας της.

Ει­δι­κό­τε­ρα όπως προ­κύ­πτει:

– Με το Δη­μο­τι­κό Λι­με­νι­κό Τα­μείο Νό­τιας Δω­δε­κα­νή­σου έχει υπο­γρά­ψει σύμ­βα­ση η εται­ρεία ΠΑ­ΡΑ­ΣΚΕΥΗ ΣΤΑΥ­ΡΙΑ­ΝΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ-ΜΗ­ΧΑ­ΝΙ­ΚΗ ΡΟΔΟΥ ΟΕ για το έργο «Κα­τα­σκευή ρά­μπας ανέλ­κυ­σης σκα­φών και επί­στρω­ση καρ­νά­γιου στα Κάνια Χάλ­κης» το οποίο ευ­ρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη.

– Η εται­ρεία ΒΑ­ΣΙ­ΛΗΣ ΣΤΑΥ­ΡΙΑ­ΝΟΣ & ΣΙΑ EE ΕΥ­ΡΩ­ΤΕ­ΧΝΙ­ΚΗ ΚΑ­ΤΑ­ΣΚΕΥΑ­ΣΤΙ­ΚΗ ΔΩ­ΔΕ­ΚΑ­ΝΗ­ΣΟΥ είναι ανά­δο­χος του έργου «Απο­κα­τά­στα­ση υπο­σκα­φών πα­ρα­λια­κών κρη­πι­δω­μά­των λι­μέ­να Χάλ­κης» του οποί­ου εκ­κρε­μεί η υπο­γρα­φή ερ­γο­λα­βι­κής σύμ­βα­σης.

-Η εται­ρεία ΣΤΑΥ­ΡΙΑ­ΝΟΣ ΒΑ­ΣΙ­ΛΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. έχει ανα­λά­βει την διά­νοι­ξη και ασφαλ­τό­στρω­ση χω­μά­τι­νων δρό­μων του Δήμου Ρόδου. Το έργο έχει ολο­κλη­ρω­θεί, βε­βαιώ­θη­κε η έντε­χνη και εμπρό­θε­σμη εκτέ­λε­ση του έργου και υπο­λεί­πε­ται η πα­ρα­λα­βή του.

-Εχει επί­σης ανα­λά­βει το έργο το­πο­θέ­τη­σης ασφαλ­το­τά­πη­τα σε δρό­μους του οι­κι­σμού Κο­λυ­μπί­ων. Το έργο βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη και αφορά ασφαλ­τι­κές ερ­γα­σί­ες στον οι­κι­σμό των Κο­λυ­μπί­ων.

-Η εται­ρεία ΣΤΑΥ­ΡΙΑ­ΝΟΣ ΒΑΣ. – ΔΡΑ­ΚΟΣ ΣΤΕΦ. Ο.Ε. έχει ανα­λά­βει την απο­κα­τά­στα­ση ερει­σμά­των. Το έργο έχει εκτε­λε­στεί σε ό,τι αφορά το φυ­σι­κό και οι­κο­νο­μι­κό του αντι­κεί­με­νο και υπο­λεί­πε­ται η πα­ρα­λα­βή του έργου.

-Εχει ανα­λά­βει επί­σης το έργο κα­τα­σκευ­ής και το­πο­θέ­τη­σης πι­να­κί­δων ονο­μα­το­θε­σί­ας οδών. Το φυ­σι­κό αντι­κεί­με­νο δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί λόγω αντι­κει­με­νι­κών δυ­σκο­λιών και υπο­λεί­πε­ται η διά­λυ­ση της ερ­γο­λα­βί­ας σύμ­φω­να με την κεί­με­νη νο­μο­θε­σία.

-Η εται­ρεία Κ/Ξ ΡΕΪ­ΣΗΣ ΗΛΙΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε. – ΣΤΑΥ­ΡΙΑ­ΝΟΣ ΒΑΣ. – ΔΡΑ­ΚΟΣ ΣΤΕΦ. Ο.Ε. έχει ανα­λά­βει ανα­κα­τα­σκευή πε­ζο­δρο­μί­ων αρ­τη­ριών της πόλης.

Ερ­γο­λα­βία όπου αρ­χι­κή Ανά­δο­χος εται­ρεία ήταν η «Ρεί­σης Ηλίας & Σια ΕΕ» που υπο­κα­τα­στά­θη­κε από την Κ/ξία «Ρεϊ­σης Ηλίας & Σια Ε.Ε -Σταυ­ρια­νός Β. Δρά­κος Σ. Ο.Ε». Έχει εκτε­λε­στεί μέρος του έργου όσον αφορά το τε­χνι­κό και οι­κο­νο­μι­κό αντι­κεί­με­νό του. Δεν υπάρ­χει καμία οι­κο­νο­μι­κή εκ­κρε­μό­τη­τα σε πι­στο­ποι­ή­σεις από πλευ­ράς του Δήμου 0με την ανά­δο­χο εται­ρεία και υπο­λεί­πε­ται η ορι­στι­κή πα­ρα­λα­βή του εκτε­λε­σμέ­νου έργου.

-Η εται­ρεία «Πα­ρα­σκευή Σταυ­ρια­νού και ΣΙΑ ΟΕ» έχει ανα­λά­βει το έργο της απο­κα­τά­στα­σης της βα­τό­τη­τας στο δη­μο­τι­κό δρόμο της πε­ριο­χής Λα­ου­μά­κι στα Κο­σκι­νού. Το έργο έχει εκτε­λε­στεί σε ό,τι αφορά το φυ­σι­κό και το οι­κο­νο­μι­κό αντι­κεί­με­νο και έχει εκ­δο­θεί βε­βαί­ω­ση ερ­γα­σιών για έντε­χνη και εμπρό­θε­σμη εκτέ­λε­ση ερ­γα­σιών του εκτε­λε­σμέ­νου έργου.

Στην έν­στα­ση το­νί­ζε­ται ότι από όλα τα πα­ρα­πά­νω είναι σαφές ότι υφί­στα­ται για τον κ. Δράκο κώ­λυ­μα εκλο­γι­μό­τη­τας και ασυμ­βί­βα­στου αφού κατά το χρόνο της ανα­κή­ρυ­ξής του ως υπο­ψη­φί­ου στις τε­λευ­ταί­ες δη­μο­τι­κές εκλο­γές, υπάρ­χουν ενερ­γείς (εκ­κρε­μείς) συμ­βά­σεις εκτέ­λε­σης δη­μο­τι­κών έργων, με­τα­ξύ του Δήμου και των προ­α­να­φε­ρο­μέ­νων εται­ρε­ών στις οποί­ες ο εν λόγω υπο­ψή­φιος συμ­με­τεί­χε ως εταί­ρος.

Ο δι­κη­γό­ρος κ. Γιάν­νης Κου­μπιά­δης, που χει­ρί­ζε­ται την υπό­θε­ση, έχει γνω­μο­δο­τή­σει ότι δεν θε­ρα­πεύ­ε­ται το κώ­λυ­μα εκλο­γι­μό­τη­τας λόγω της με­τα­βί­βα­σης των πο­σο­στών του κ. Δρά­κου στις εται­ρεί­ες αυτές την 22α Απρι­λί­ου στη σύ­ζυ­γό του, λίγες μέρες πριν την ανα­κή­ρυ­ξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.