Ρεπορτάζ

Εντονος προβληματισμός για την τύχη του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ

Τη στήριξη των τοπικών φορέων ζητά ο δήμαρχος Ρόδου για να μην μπλοκάρει η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο εξαιτίας της ένστασης που κατατέθηκε από τη διοίκηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κατταβιάς.

Σε συνέντευξη τύπου χθες ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ρόδο.
«Υπάρχει κινητοποίηση τις τελευταίες ημέρες για την κατασκευή του εργοστασίου στη Νότια Ρόδο. Έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες αλλά κινδυνεύει το έργο από την προσφυγή που κατατέθηκε για τους περιβαλλοντικούς όρους. Εμείς θα συνδράμουμε δικαστικά τη ΔΕΗ. Ζήτησα από τις διοικήσεις του ΕΒΕΔ, της Ένωσης Ξενοδόχων, του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου, να λάβουν αποφάσεις για το θέμα αυτό. Δεν αρκούν τα ψηφίσματα συμπαράστασης. Θα πρέπει να υποστηρίξουν πιο δυναμικά την υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τα τοπικά συμβούλια Σορωνής, Θεολόγου και Παραδεισίου έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις και τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής του νέου εργοστασίου.

Ο κ.Στάθης Κουσουρνάς τόνισε πως όλοι οι φορείς του νησιού πρέπει να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του έργου και να δηλώσουν με δυναμικό τρόπο πως επιθυμούν να κατασκευαστεί.
«Μερικές φορές δαιμονοποιούμε κάποια πράγματα και συμπεριφερόμαστε σαν να υπάρχουν αόρατες δυνάμεις που εμποδίζουν με κάθε τρόπο την κατασκευή του έργου. Είμαστε μαλθακοί και δεν επεμβαίνουμε για να έχουμε το εργοστάσιο. Αν αντιδράσουμε και δηλώσουμε με δυναμικό τρόπο ότι θέλουμε το έργο, κάτι καλύτερο θα γίνει», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως είναι ακόμη στη φάση της προετοιμασίας τα σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως θα υπάρξει διασύνδεση; Έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για το εγχείρημα αυτό; Εκτιμώ πως αυτό είναι μεσοπρόσθεσμο πρόγραμμα. Πρέπει να κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση αν θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Η μελέτη περιβαλλοντικών όρων που εκπονήθηκε είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις. Η υπόθεση όμως θα κριθεί στο δικαστήριο. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει από τώρα την έκβασή της. Και η διοίκηση της ΔΕΗ ανησυχεί και ζητά να δηλώσουμε πως θέλουμε το εργοστάσιο. Τους πιέζω να ξεκινήσουν τις εργασίες κατασκευής του εργοστασίου. Φοβούνται όμως ότι μπορεί να υπάρξουν προσωρινά μέτρα που θα σταματήσουν τις εργασίες και αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά στο δικαστήριο. Είναι ανοικτό το θέμα».
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές για το νέο ΕΣΠΑ. Με αφορμή την απόφαση να μην χρηματοδοτηθούν έργα, όπως η νέα είσοδος της πόλεως και η β’ φάση της περιμετρικής, ο δήμαρχος δήλωσε πως θα ζητηθεί η παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου προκειμένου να δοθεί λύση.

«Καταλάβαμε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πως η επόμενη προγραμματική περίοδος θα έχει αντίστοιχους πόρους με την τρέχουσα αλλά δεν θα αφορούν τα έργα υποδομής. Τα χρήματα θα διατεθούν για άυλες ενέργειες κάτι που εμείς δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. Χρειάζεται πολύ συνεργασία για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως είναι τραγελαφικό να θεωρείται πλούσια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη στιγμή που έχει τόσες ελλείψεις σε υποδομές.

«Είναι πολιτικό το θέμα. Έπρεπε να υπάρχει ρήτρα που να διασφαλίζει τις ανάγκες των νησιών. Εκτιμώ πως δεν λαμβάνονται υπόψη αυτά που λέμε. Χρειάζεται εγρήγορση τώρα που ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ ώστε να δεσμευθούν περισσότεροι πόροι για έργα υποδομής. Ενημερωθήκαμε ότι κινδυνεύουν και ώριμα έργα, όπως η νέα είσοδος της πόλεως. Γι’ αυτό έγινε και δέσμευση του οδικού άξονα και χαρακτηρίστηκε ως ΕΟ.Κινδυνεύει και η β’ φάση της περιμετρικής οδού. Πρέπει γρήγορα να έχουμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς που επικοινώνησε ήδη με το γραφείο του υπουργού προκειμένου να προγραμματιστεί η συνάντηση.

«Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος εκτός από εμένα, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος. Είναι ανάγκη να στηρίξουν την προσπάθεια και οι βουλευτές. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση για την υλοποίηση των έργων με ευρωπαϊκούς πόρους», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και εξήγησε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατασκευαστούν τα δυο έργα με κρατικά κονδύλια.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην εξέλιξη που σημειώθηκε στο θέμα του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης.
«Η Ροδιακή Έπαυλη είναι μεταξύ των έργων που προορίζονται για απένταξη. Σας αναφέρω πως η διοίκηση της ΕΤΑΔ μας έστειλε επιστολή με την οποία μας ενημέρωσε πως ανακλήθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί για την παραχώρηση του ακινήτου έναντι πολύ υψηλού τιμήματος. Τονίστηκε πως δημιουργείται νέα βάση συζήτησης. Έχουμε κουραστεί με αυτές τις υποσχέσεις δυο χρόνια τώρα. Χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις για να μην χάσουμε το έργο που έχει εξασφαλισμένα κονδύλια ύψους 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Αν δεν ξεκινήσει τώρα δεν θα βρεθούν αργότερα τα χρήματα», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Με αφορμή την επιστολή που έστειλε στον νέο δήμαρχο για την προγραμματική σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, ο πρώην υφυπουργός Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε για το θέμα αυτό στη διάρκεια της θητείας του.

«Στη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη. Το ίδιο είχε πράξει και ο πρώην δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
Δυστυχώς παρά και τις προσπάθειες του κ. Γιώργου Νικητιάδη, όταν ήταν υφυπουργός Τουρισμού, δεν υπεγράφη η σύμβαση.
Αιτία ήταν η έλλειψη πόρων από το υπουργείο Πολιτισμού. Μακάρι να τα καταφέρουμε τώρα. Θα ευχόμουν να είναι γαλαντόμοι τώρα στο υπουργείο Πολιτισμού και να δώσουν τα χρήματα», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.
«Συντηρούμε με πόρους μας κάποια μνημεία και πληρώνουμε για τη φύλαξη της Μεσαιωνικής Πόλης και της Κοιλάδας Πεταλούδων. Χρειάζονται πόροι. Μακάρι να ενεργοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς.

Ο δήμαρχος με αφορμή τις βλέψεις του ΤΑΙΠΕΔ για τα ακίνητα του ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη, που προορίζονταν να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες, δήλωσε:
«Στο ΤΑΙΠΕΔ τα βλέπουν όλα σαν αξιοποίηση-ξεπούλημα. Να αξιοποιηθούν ακίνητα όπως το Γκολφ. Όχι όμως να πωληθούν ακίνητα του δημοσίου. Το δημόσιο πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να καλύψει τα ελλείμματά του».

Σε ερώτηση αν ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης παραιτήθηκε το 2013 από την αντιδημαρχία της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων και Πολεοδομίας, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Ο κ. Καρίκης είχε ζητήσει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Παρενέβην εγώ και τον απέτρεψα. Απορώ πώς μετά από ένα χρόνο ήρθε το θέμα στη δημοσιότητα. Δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα».
Στο έγγραφο που εστάλη από την ΕΤΑΔ για τη Ροδιακή Επαυλη αναφέρονται τα ακόλουθα:
Σας γνωρίζουμε ότι με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.. επί του 5ου θέματος της με αρ. 439/29.05.2014 συνεδρίασής του, ανακλήθηκε η απόφαση που ελήφθη κατά την με α/α 433/10-02.2014 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με θέμα «Παραχώρηση, με αντάλλαγμα, της χρήσης «της Ροδιακής Έπαυλης», των με ΑΒΚ 9, 44, 125, 177, 180, 201, 203, 263, 265. και 269 δημοσίων ακινήτων, αρμοδιότητας Κ.Υ. Π.Ε. Δωδεκανήσου, στον δήμο Ρόδου.
Στην Διεύθυνση Διαχείρισης Περιουσίας και Διεύθυνση Εκμετάλλευσης διανέμεται το παρόν για ενέργειές τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου