ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο – Εξτρα μπόνους 10 εδρών για την αυτοδυναμία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Εκλογές 2

Ολα όσα εξε­τά­ζει το Μα­ξί­μου για αλ­λα­γή του εκλο­γι­κού νόμου

Πε­ρισ­σό­τε­ρο και από τον χρόνο των εκλο­γών, ενόσω η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση δια­τη­ρεί στη δη­μό­σια σφαί­ρα το αί­τη­μα για πρό­ω­ρες κάλ­πες, το γα­λά­ζιο στρα­τό­πε­δο συ­ζη­τά πλέον για το εκλο­γι­κό σύ­στη­μα. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι λένε στους συ­νο­μι­λη­τές τους για τον «κίν­δυ­νο» να ανα­δει­χθεί ακόμα και «δι­ψή­φια ψα­λί­δα» με­τα­ξύ του πρώ­του και του δεύ­τε­ρου κόμ­μα­τος (από 10 μο­νά­δες και άνω δη­λα­δή) και να μην μπο­ρέ­σει ο νι­κη­τής της κάλ­πης να σχη­μα­τί­σει κυ­βέρ­νη­ση. Στο ίδιο κλίμα άλλοι χρη­σι­μο­ποιούν τη λέξη «πα­ρά­δο­ξο», ενώ υπάρ­χουν και στε­λέ­χη που μι­λούν ευ­θέ­ως για «λάθος» που θα πρέ­πει να διορ­θω­θεί προς «απο­φυ­γή της αστά­θειας στον τόπο σε τα­ραγ­μέ­νες επο­χές». Υπάρ­χουν πά­ντως και οι πιο συ­γκρα­τη­μέ­νοι, όσοι εκτι­μούν ότι ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης δεν σκο­πεύ­ει να στη­ρι­χθεί σε διορ­θώ­σεις στον εκλο­γι­κό νόμο προ­κει­μέ­νου να διεκ­δι­κή­σει τον δια­κη­ρυγ­μέ­νο στόχο του για αυ­το­δυ­να­μία.

Ωστό­σο, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ένα σχέ­διο αλ­λα­γών έχει ήδη κα­ταρ­τι­σθεί και προ­βλέ­πει κλι­μα­κω­τό μπό­νους επι­πλέ­ον δέκα εδρών για το πρώτο κόμμα σε συν­δυα­σμό με την «ψα­λί­δα» από το δεύ­τε­ρο κόμμα. Και πλη­θαί­νουν οι σχε­τι­κές ει­ση­γή­σεις προς το πρω­θυ­πουρ­γι­κό γρα­φείο να προ­ω­θή­σει διορ­θω­μέ­νο σχέ­διο στο φόντο, όπως υπο­στη­ρί­ζε­ται, ενός πε­ρι­βάλ­λο­ντος αβε­βαιό­τη­τας και ανα­τρο­πών σε πολλά επί­πε­δα (από την οι­κο­νο­μία έως την ενερ­γεια­κή στρα­τη­γι­κή της χώρας, την κοι­νω­νι­κή συ­νο­χή κ.λπ.) με σο­βα­ρά δια­κυ­βεύ­μα­τα υπό το πρί­σμα της ρω­σι­κής ει­σβο­λής στην Ου­κρα­νία.

Το έξτρα πριμ

Η βα­σι­κή πρό­τα­ση αφορά, κατά τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, την ισχυ­ρο­ποί­η­ση της πρώ­της δύ­να­μης μέσα από τη θε­σμο­θέ­τη­ση ενός έξτρα πριμ εδρών, το οποίο θα δια­μορ­φώ­νε­ται ανά­λο­γα με την πο­σο­στιαία από­στα­ση με­τα­ξύ πρώ­του και δεύ­τε­ρου κόμ­μα­τος. Και αυτό ώστε ο πρώ­τος της κάλ­πης να μη χρειά­ζε­ται πο­σο­στά της τάξης του 40%, αλλά να υπάρ­χει αυ­τό­μα­τη πρι­μο­δό­τη­σή του σε συ­νάρ­τη­ση και με τη δια­φο­ρά του από τον δεύ­τε­ρο, ακόμα και σε χα­μη­λό­τε­ρα πο­σο­στά. Οι υπο­στη­ρι­κτές αυτού του σχε­δί­ου ζη­τούν «προ­σαρ­μο­γή στα νέα δε­δο­μέ­να», όσο και αν και οι πε­ρισ­σό­τε­ροι πε­ρι­μέ­νουν ότι μια δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση απει­λεί να ση­κώ­σει επι­πλέ­ον πο­λι­τι­κές εντά­σεις.

Πέρα από τη βα­σι­κή πίεση για ενί­σχυ­ση στο μπό­νους από τη στιγ­μή που θα προ­κύ­πτει με­γά­λη δια­φο­ρά (8-10 μο­νά­δων, όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρε­ται) με­τα­ξύ πρώ­του και δεύ­τε­ρου κόμ­μα­τος, υπάρ­χουν εδώ και καιρό υπο­στη­ρι­κτές και άλλης πρό­τα­σης. Λένε συ­γκε­κρι­μέ­να ότι ανε­ξαρ­τή­τως του αν θα προ­σμε­τρά­ται η «ψα­λί­δα» των δύο πρώ­των, μπο­ρεί να χα­μη­λώ­σει ο πήχης της αυ­το­δυ­να­μί­ας μέσα από μια άλλη τρο­πο­ποί­η­ση. Με βάση τον ψη­φι­σμέ­νο νόμο της ΝΔ για το κλι­μα­κω­τό μπό­νους, η πρώτη δύ­να­μη που πε­τυ­χαί­νει πο­σο­στό άνω του 25% παίρ­νει μπό­νους 20 έδρες και για κάθε 0,5 πο­σο­στιαία μο­νά­δα κερ­δί­ζει άλλη μία έδρα (μέχρι τις 50 έδρες σε πο­σο­στό 40% και άνω). Κατά τις βα­σι­κές ει­ση­γή­σεις για τη νέα νο­μο­θε­τι­κή αλ­λα­γή, πρέ­πει να μειω­θεί η πρό­βλε­ψη του 0,5% για την επι­πλέ­ον έδρα, στο 0,4% ή λι­γό­τε­ρο, ώστε το όριο για την επί­τευ­ξη αυ­το­δυ­να­μί­ας να μην υπερ­βαί­νει την πε­ριο­χή του 36,5%. Με τον ισχύ­ο­ντα νόμο ανα­μέ­νε­ται να απαι­τη­θεί πε­ρί­που 38%, ανά­λο­γα βέ­βαια και με το αθροι­στι­κό πο­σο­στό των κομ­μά­των τα οποία δεν θα πιά­σουν το μί­νι­μουμ 3% για την εί­σο­δό τους στη Βουλή.

Ο χρό­νος των αλ­λα­γών

Δύο σχο­λές σκέ­ψης φαί­νε­ται ότι υπάρ­χουν επί­σης για τον χρόνο των αλ­λα­γών. Η επι­κρα­τέ­στε­ρη λέει ότι ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης θα πρέ­πει να τολ­μή­σει να πα­τή­σει το κου­μπί σε ου­δέ­τε­ρο χρόνο, μα­κριά από τις εκλο­γές. Αλλοι υπο­στη­ρί­ζουν ακρι­βώς το αντί­θε­το. Οσο για τις αντι­δρά­σεις, στο κυ­βερ­νη­τι­κό στρα­τό­πε­δο εκ­δη­λώ­νε­ται πράγ­μα­τι προ­βλη­μα­τι­σμός για το εν­δε­χό­με­νο συ­σπεί­ρω­σης της αντι­πο­λί­τευ­σης σε ένα κοινό μέ­τω­πο επί­θε­σης προς το κυ­βερ­νη­τι­κό σχέ­διο, αν και οι έν­θερ­μοι θια­σώ­τες της αλ­λα­γής του εκλο­γι­κού νόμου θε­ω­ρούν ότι οι πο­λί­τες θα ακού­σουν την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία της κυ­βερ­νη­τι­κής πλευ­ράς.

Πρω­θυ­πουρ­γι­κοί συ­νερ­γά­τες δια­μη­νύ­ουν προς το παρόν αυτό που δια­τυ­πώ­νε­ται και δη­μό­σια από επί­ση­μα κυ­βερ­νη­τι­κά χείλη, δη­λα­δή ότι, κατά τον Μη­τσο­τά­κη, οι εκλο­γές θα γί­νουν στην ώρα τους και με το ισχύ­ον εκλο­γι­κό σύ­στη­μα, με τον ίδιο, εν μέσω γε­ω­πο­λι­τι­κών και οι­κο­νο­μι­κών ανα­τα­ρά­ξε­ων, να απορ­ρί­πτει συ­ζη­τή­σεις – ει­ση­γή­σεις για οποια­δή­πο­τε πα­ρά­με­τρο των εθνι­κών εκλο­γών.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.