Συνεντεύξεις

«Εχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε την ενότητα για την οποία πάλεψε η Φώφη»

Στην αγωνία του για το μέλλον της παράταξης και στην αναγκαιότητα να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η ενότητα την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών αναφέρεται σήμερα στη συνέντευξή του στη «δ» ο Γιώργος Γιαννόπουλος, μιλώντας όπως ξεκαθαρίζει, με την ιδιότητα του πρώην γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Γιανννόπουλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, περιγράφει το διακύβευμα των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών, υποστηρίζει ότι εγγυητής της ενότητας και των δημοκρατικών διαδικασιών εντός του κινήματος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και απαντά στο ερώτημα αν θα αποδεχθεί την πρόταση που παραμένει στο τραπέζι, για να είναι υποψήφιος βουλευτής.
• Κύριε Γιαννόπουλε, θέλω να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Για όσους βρεθήκατε στην τελευταία δημόσια εμφάνισή της στο Ροδίνι, η εισαγωγή της στο νοσοκομείο και η ραγδαία επιδείνωση της υγείας της, υποθέτω, ήταν ένα τεράστιο σοκ.
Δεν γνωρίζαμε τίποτα για την υγεία της Φώφης Γεννηματά και δεν ξέρω αν υπήρχε και κάποιος που να γνώριζε. Ξέραμε ότι έχει πρόβλημα υγείας, αλλά κανένας δεν πίστευε ότι θα ήταν τόσο άσχημα τα πράγματα.
Η ίδια τόσο στο Ροδίνι όσο και μετά που βρεθήκαμε μαζί της, ήταν δυναμική, αποφασισμένη, σε θέση μάχης για να διεκδικήσει την προεδρία ξανά, να υπερασπιστεί όλα όσα είχε κάνει… Ειλικρινά, η Φώφη περισσότερο λειτούργησε για να μας συνεγείρει όλους και το κατάφερε. Ενθουσίαζε με αυτή τη μαχητικότητά της. Εγώ δεν την είχα δει άλλη φορά να μιλάει με τέτοια ευχέρεια από στήθους και να είναι τόσο στοχευμένη και δομημένη. Ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη και γι΄αυτό ήταν διπλό το σοκ μετά την απώλειά της. Δεν μπορούσε να το πιστέψει κανείς…
• Διεφάνη πάντως, μετά την απώλειά της, ένα πολύ μεγαλύτερο κενό απ΄ό,τι θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει.
Βεβαιότατα. Διεφάνη πόσο ρηχή ήταν η κριτική που της ασκήθηκε και πόσο σημαντική ήταν η παρουσία της. Αυτό ακριβώς αναδείχθηκε, πριν την χάσουμε ακόμα.
Μόλις ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για πρόεδρος φάνηκε πόσο σημαντική ήταν η παρουσία της, πόσο ενωτικός παράγοντας ήταν και πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στο να διατηρηθεί ζωντανό το κόμμα που παρέλαβε. Τώρα μπορεί κανείς να κάνει αναδρομές και να θυμηθεί τις λεπτές ισορροπίες που κράτησε, το άνοιγμα που έκανε για να δημιουργήσει το ΚΙΝ.ΑΛ., πόσα κόμματα έφερε κοντά και ποιοι ανταποκρίθηκαν τότε στο κάλεσμα, τη μάχη που δόθηκε, με ποιους αναμετρήθηκε, ποιους κατάφερε να κερδίσει, πώς διαχειρίστηκε όλους εμάς…
Διαχειρίστηκε ένα στελεχιακό δυναμικό το οποίο αντιλαμβανόταν τον εαυτό του ως αξιωματούχο στρατηγό και πάνω, χωρίς όμως να υπάρχουν στρατιώτες. Όλα αυτά κάνοντας ταυτόχρονα ένα άνοιγμα, το οποίο μετά φάνηκε πόσο μεγάλο ήταν στην κοινωνία, πόσο άμεση ήταν η επαφή που είχε με τον κόσμο.
• Θυμάμαι μια αποστροφή του λόγου του γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. του κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος στον επικήδειο που εκφώνησε, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποχαιρετά την κόρη του Γεννηματά, αλλά τη Φώφη και σε αυτή την αποστροφή συνοψίζονται και όλα τα παραπάνω που μόλις αναφέρατε.
Αυτό είναι δεδομένο. Είχε το όνομα, το οποίο ίσως χρησίμευσε στην πρώτη έκθεσή της ως υποψήφια, στις νομαρχιακές εκλογές. Από εκεί και μετά, το να μπει στη διαδικασία των ζυμώσεων για το άνοιγμα ενός κόμματος το οποίο είχε φτάσει όχι στα πρόθυρα της διάλυσης αλλά στη διάλυση που ήταν δεδομένη και να αναμετρηθεί, όχι μια φορά αλλά πολλαπλές με αντιπάλους οι οποίοι είχαν μια μεγάλη πολιτική διαδρομή, όπως έγινε το 2017 και να καταφέρει να κερδίσει, αυτό δεν συνέβη επειδή ήταν η κόρη του Γεννηματά.
Αλλά γιατί αναγνωρίστηκε από τα μέλη και από τα στελέχη ότι θα μπορούσε να είναι ο συνδετικός κρίκος. Το όνομά της μόνο δεν θα αρκούσε για να καταγραφεί στην ιστορία ως μια πάρα πολύ σημαντική προσωπικότητα όπως κι έγινε, αν δεν υπήρχε και ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίστηκε το κόμμα μετά. Δέχθηκε να ηγηθεί ενός συνασπισμού κομμάτων με ποσοστό στην εκπροσώπηση των άλλων κομμάτων στην Κ.Ε., με ποσοστώσεις στα διάφορα όργανα και κατάφερε να αναπτύξει πολιτικό προβληματισμό, δημιουργώντας παράλληλα φόρα πολιτικού προβληματισμού έξω και πέρα από αυτά. Αυτό, πρέπει να είσαι μεγάλος μάγκας για να το κάνεις και το γεγονός ότι μία γυναίκα κατάφερε να το κάνει, όχι η κόρη του Γεννηματά, αλλά μια γυναίκα κατάφερε να διαχειριστεί όλους τους καρχαρίες και να τα βγάλει πέρα, δείχνει πόσο μεγάλη ήταν.


• Μέχρι την ημέρα, που ανακοινώνεται ο θάνατός της…
Ναι, έτσι ξαφνικά. Κενό, σοκ, παγωμάρα. Μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε ότι και ως πρόεδρος και στη συνέχεια ως βουλευτής, κύριο μέλημά της ήταν η ενότητα.
Είναι μια παρακαταθήκη που οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι. Να διασφαλίσουμε την ενότητα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που η Φώφη εννοούσε. Να υπάρχει μια ενότητα στη βάση των αξιών τις οποίες υπηρέτησε με τη στάση της ζωής της.
Αυτή είναι μια πολιτική παρακαταθήκη την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και γι αυτό πολλοί από εμάς ενεργοποιούμαστε ξανά. Γιατί είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι η ενότητα που εννοούσε η Φώφη, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόφαση για να επιτύχουμε προσωπικές στρατηγικές επιδιώξεις χωρίς περιεχόμενο.

Η ενότητα αυτή, θα πρέπει να έχει συμφωνία σε πολιτικό, ιδεολογικό, αξιακό επίπεδο έτσι όπως το περιέγραψε η Φώφη. Κι αυτό για να γίνει σημαίνει ότι θα πρέπει να σπάσουν τα στεγανά που είχαν δημιουργηθεί και που η ίδια προσπαθούσε λυσσαλέα να σπάσει σε όλη της την πολιτική διαδρομή, απέναντι στον εσωκομματικό μηχανισμό τής κακώς εννοούμενης γραφειοκρατίας και στην κοινωνία που ψάχνει πολιτικό αδιέξοδο και δεν έχει.
Και πρέπει να υπάρχει ένας σχηματισμός που να πείσει ότι ο σκοπός δεν είναι η εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών χωρίς υπόβαθρο, δηλαδή ένας τενεκές ξεγάνωτος… Αλλά να υπάρχει ένα υπόβαθρο ενδιαφέροντος για τα κοινωνικά δρώμενα, για τη συμμετοχή των ανθρώπων, για την αλληλεγγύη, για όλα αυτά τα οποία αποτελούν τις αξίες που μας ένωναν τόσα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ.
• Αυτή τη χρονική περίοδο, βλέπετε επανεργοποίηση του κόσμου του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ;
Μα όλη αυτή η διαδικασία, οδήγησε έναν πολιτικό που είναι χορτασμένος από τη διαχείριση της εξουσίας ή ό,τι σημαίνει εξουσία τελοσπάντων να επανεργοποιηθεί ο ίδιος. Ένας πρώην πρωθυπουργός που έχει πετύχει 44% στις εκλογές, ξαναδραστηριοποιείται σε ένα κόμμα με αυτά τα χαρακτηριστικά και με τα σημερινά ποσοστά, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής δημοκρατικής διαδικασίας που ο ίδιος είχε εισηγηθεί να υπάρχει όταν ξεκίνησε δήθεν παίρνοντας το δαχτυλίδι – που ουσιαστικά δεν το πήρε- πηγαίνοντας σε μια ανοικτή διαδικασία πρωτοφανούς συμμετοχής και πρωτόγνωρης για τα πολιτικά δεδομένα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Και ερχόμαστε σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας σήμερα που η Φώφη την προκάλεσε και πολλά αξιόλογα στελέχη με την ευγενή φιλοδοξία τους, διεκδικούν να υπηρετήσουν τον χώρο και στη συνέχεια τον τόπο, μπαίνοντας σε μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου.
Αυτό, μαζί με το τραγικό γεγονός της απώλειας της Φώφης αλλά και με την ενεργοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου, έχουν λειτουργήσει ως καταλύτες για να αρχίσει να ενδιαφέρεται ξανά ο κόσμος. Κόσμος ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί, είχε αδιαφορήσει, δείχνει ξανά ενδιαφέρον… Αυτό είναι ένα πρώτο πολύ μεγάλο βήμα για να αρχίσει να ασχολείται ξανά ο απλός πολίτης. Και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον χώρο, βαθιά πολιτική, και γι αυτό νομίζω ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου που πρέπει να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε μαζί με την ενότητα την επόμενη ημέρα των εσωκομματικών εκλογών.
Αν αυτό το καταφέρουμε, θα είναι η χαραυγή μιας καινούργιας ημέρας για την παράταξη κι αυτό το πιστεύω ακράδαντα.
• Στο Ροδίνι, προλογίζοντας τη Φώφη Γεννηματά, την χαρακτηρίσατε ως την εγγυήτρια της ενότητας της παράταξης.
Ναι, και μιλάμε για μια ενότητα που δεν πρέπει να είναι βασισμένη στο θυμικό. Δεν μας ενώνουν οι μνήμες, μας ενώνουν οι κοινοί αγώνες, η πολιτική σύγκλιση, ένα όνειρο που έχουμε για τον τόπο το οποίο συνεπάγεται συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση του καθενός μας. Αυτή η πολιτική τοποθέτηση δεν εκφράζεται από κανένα κόμμα αυτή τη στιγμή.
Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να βρω άλλο κόμμα που να εκφράζει αυτό που είμαι, αυτό που θέλω να είμαι, αυτό που με χαρακτηρίζει ως πολιτικό ον. Και βλέπω με μεγάλη χαρά ότι πολλοί άνθρωποι εκεί που δεν το περιμέναμε, αισθάνονται το ίδιο κι αυτό είναι πολύ καλό για την παράταξη.
Και η δική σας επανεργοποίηση θα έλεγε κανείς ότι χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο ζήλο.
Ναι, η επανεργοποίησή μου όμως ως παλαιού γραμματέα της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, με αυτή την ιδιότητα. Της Ν.Ε. που είχε ανοίξει τον διάλογο για τα τοπικά προβλήματα, επειδή το ΠΑΣΟΚ το είχε αποφασίσει, που είχε τις οργανώσεις όπου βρισκόμασταν για να συζητήσουμε πολιτικά, που μπορούσαμε να αφουγκραζόμαστε τις πληροφορίες από την κοινωνία, να τις αφομοιώνουμε και να παράγουμε πολιτική, που δεν θωρακιζόμασταν απέναντι στην κάθε παραπληροφόρηση και που μπορούσαμε να σταθούμε και να επιμένουμε στην υλοποίηση των στόχων που θέταμε από κοινού. Αυτή ήταν η έννοια της συντροφικότητας που τιμούσαμε τότε και όχι αυτό που χλευάζεται σήμερα… Ηταν πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση ότι αισθανόμασταν σύντροφοι, ήταν το σπίτι μας.
• Επειδή έχετε αναφερθεί πολλές φορές στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος από τους υποψήφιους προέδρους θεωρείτε ότι μπορεί να την αξιοποιήσει και να την υπηρετήσει καλύτερα;
Αυτός που τα είχε επαγγελθεί όλα αυτά πριν να γίνει πρωθυπουργός. Αυτός που ξεκίνησε να τα υλοποιεί όταν έγινε πρωθυπουργός, αυτός που με τη γνώση του και με το πολιτικό του βάρος μπόρεσε να αποτρέψει την χρεωκοπία της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, αυτός που είχε το μεγαλείο να παραιτηθεί από την καρέκλα του πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει μια συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων γύρω από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας. Αυτός που ξαναμπαίνει στη βάσανο της εκλογικής διαδικασίας χωρίς εχέγγυα και χωρίς να υπάρχει κανένα δαχτυλίδι, υπάρχει μόνο αυτό που πρεσβεύει, αυτό λέει ότι είναι και είναι αυτό που λέει. Ο Γιώργος ο οραματιστής, ο Γιώργος ο μπαρουτοκαπνισμένος, που έχει υποστεί την φθορά της ήττας χωρίς να έχει ηττηθεί, αυτός ο Γιώργος, ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ο εγγυητής της ενότητας για τη συνέχισης της παράταξης.
Το τοπίο που διαμορφώνεται τοπικά αλλά και κεντρικά, είναι ένα πολιτικό τοπίο στο οποίο ο Γιώργος Γιαννόπουλος θα ήθελε να επαναδραστηριοποιηθεί ενεργά;
Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό που είπα πριν, η χαρά της πολιτικής. Δεν με ενδιαφέρει πια η καρέκλα, έχω χορτάσει… Μου αρέσει η ενασχόληση με το ΠΑΣΟΚ.
• Ξέρω όμως ότι γίνονται συζητήσεις και πιθανότατα έχουν γίνει και κρούσεις, για να είστε υποψήφιος βουλευτής. Είναι κάτι που θα σας ενδιέφερε;
Οχι, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει τώρα είναι να οικοδομηθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει. Και να έχει λόγο το ΠΑΣΟΚ στη διαμόρφωση των ψηφοδελτίων όπως είχε παλιά, να έχει λόγο στην επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων για να στελεχώσουν ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο, αυτό θέλω.
Θέλω να ξαναλειτουργήσουν οι δημοκρατικές συμμετοχικές διαδικασίες, θέλω αυτά να γίνονται χωρίς να είναι προϊόντα διαπραγματεύσεων αισχρών, χωρίς να είναι προϊόντα συμβιβασμών, χωρίς να είναι προϊόντα μηχανισμών…
Θέλω να ξανανοίξει η διαδικασία στον απλό κοσμάκη, να ξαναμπούν οι σύντροφοί μου μέσα. Αυτό θέλω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου