ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απίστευτη υπόθεση διαδικτυακής απάτης απασχολεί τις αρχές

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση

Μια νέα υπό­θε­ση δια­δι­κτυα­κής απά­της που εξι­χνιά­στη­κε χάρη στην επα­γρύ­πνη­ση του υπο­ψη­φί­ου θύ­μα­τος αλλά και τις ενέρ­γειες τρά­πε­ζας που απο­κα­τέ­στη­σε τη βλάβη, απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης της Ει­σαγ­γε­λί­ας Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου.

Εχει ήδη υπο­βλη­θεί μή­νυ­ση από το υπο­ψή­φιο θύμα και η έρευ­να για την υπό­θε­ση ανα­μέ­νε­ται να ανα­τε­θεί στο πλαί­σιο της προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης στην Διεύ­θυν­ση Δί­ω­ξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος της Γε­νι­κής Αστυ­νο­μι­κής Διεύ­θυν­σης Ατ­τι­κής.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να ένας ημε­δα­πός, κά­τοι­κος Ρόδου, το Σάβ­βα­το 10 Ιου­λί­ου 2021 και περί ώραν 00:40 ενώ βρι­σκό­ταν στην οικία του, αντι­λή­φθη­κε στην κι­νη­τή συ­σκευή του δύο γνω­στο­ποι­ή­σεις που είχαν απο­στα­λεί περί ώρα 23:30 της 9ης Ιου­λί­ου 2021 από την εξου­σιο­δο­τη­μέ­νη και νό­μι­μη εφαρ­μο­γή ηλε­κτρο­νι­κής δια­χεί­ρι­σης λο­γα­ρια­σμών (e-banking) της «ALPHA BANK» οι οποί­ες ανέ­γρα­φαν ότι ζη­τεί­ται έγκρι­ση για την εί­σο­δο στην ανω­τέ­ρω εφαρ­μο­γή.

Κα­τό­πιν η ως άνω εφαρ­μο­γή του απέ­στει­λε επι­πλέ­ον γνω­στο­ποι­ή­σεις οι οποί­ες ανέ­γρα­φαν «Σφάλ­μα Συ­στή­μα­τος – System Error».

Επί­σης, αντι­λή­φθη­κε και δύο μη­νύ­μα­τα ηλε­κτρο­νι­κού τα­χυ­δρο­μεί­ου (email) που του είχαν απο­στα­λεί από την «ALPHA WEB BANKING» από το εται­ρι­κό email ([email protected]) τα οποία ανέ­γρα­φαν ότι είχαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί δύο εντο­λές άμε­σης με­τα­φο­ράς ποσών σε λο­γα­ρια­σμό τρί­του, άγνω­στο προς εκεί­νον.

Τα εν λόγω email εστά­λη­σαν την 23:38 της 9ης Ιου­λί­ου 2021 και την 00:30 της 10ης Ιου­λί­ου 2021.

Ευθύς αμέ­σως ει­σήλ­θε μέσω της εφαρ­μο­γής της τρά­πε­ζας στο e-banking του, όπου με έκ­πλη­ξη δια­πί­στω­σε ότι είχαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί δύο πα­ρά­νο­μες και μη εξου­σιο­δο­τη­μέ­νες συ­ναλ­λα­γές από τρα­πε­ζι­κό λο­γα­ρια­σμό τα­μιευ­τη­ρί­ου που δια­τη­ρεί.

Ει­δι­κό­τε­ρα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε άμεση με­τα­φο­ρά (έμ­βα­σμα) χρη­μα­τι­κού ποσού 6.000 € και χρη­μα­τι­κού ποσού 3.300 €, ήτοι χρη­μα­τι­κού ποσού συ­νο­λι­κού ύψους 9.300 € από τον τρα­πε­ζι­κό του λο­γα­ρια­σμό σε τρα­πε­ζι­κό λο­γα­ρια­σμό τρί­του στην «ΕΘΝΙ­ΚΗ ΤΡΑ­ΠΕ­ΖΑ», δίχως να απο­στα­λεί η επι­βε­βαί­ω­ση της συ­ναλ­λα­γής από την τρά­πε­ζα ούτως ώστε να πλη­κτρο­λο­γή­σει τον κω­δι­κό ασφα­λεί­ας του και να εγκρί­νει την συ­ναλ­λα­γή.

Δια­πί­στω­σε έτσι ότι επρό­κει­το για δια­δι­κτυα­κή απάτη και άμεσα επι­κοι­νώ­νη­σε τη­λε­φω­νι­κώς με το τμήμα κλο­πών καρ­τών της τρά­πε­ζας το οποίο ήταν το μόνο δια­θέ­σι­μο εκεί­νη την ώρα και προ­έ­βη­σαν στην απε­νερ­γο­ποί­η­ση του web banking του.

Επι­πλέ­ον, επι­κοι­νώ­νη­σε και με την Δίωξη Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος δια μη­νύ­μα­τος ηλε­κτρο­νι­κού τα­χυ­δρο­μεί­ου προ­κει­μέ­νου να τον συμ­βου­λέ­ψουν για τις ενέρ­γειές του.

Περί ώρα 08:30 της 10ης Ιου­λί­ου 2021 το τμήμα Internet Banking της Τρά­πε­ζας επι­κοι­νώ­νη­σε μαζί του τη­λε­φω­νι­κώς και τους απέ­στει­λε φω­το­γρα­φί­ες που απο­δει­κνύ­ουν τις προ­α­να­φερ­θεί­σες πα­ρά­νο­μες και άνευ εγκρί­σε­ώς του συ­ναλ­λα­γές, ούτως ώστε να προ­βεί σε φραγή λει­τουρ­γί­ας του web banking.

Την 12η Ιου­λί­ου 2021 με­τέ­βη σε υπο­κα­τά­στη­μα της τρά­πε­ζας, όπου αμ­φι­σβή­τη­σε τις ανω­τέ­ρω πα­ρά­νο­μες συ­ναλ­λα­γές και αι­τή­θη­κε αντί­γρα­φο των κι­νή­σε­ων του λο­γα­ρια­σμού του, αντί­γρα­φα των εντο­λών πλη­ρω­μής που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πα­ρά­νο­μα και αντί­γρα­φα των μη­νυ­μά­των SWIFT που απε­στά­λη­σαν από την Τρά­πε­ζα ALPHA BANK προς την ΕΘΝΙ­ΚΗ ΤΡΑ­ΠΕ­ΖΑ για την ακύ­ρω­ση των ανω­τέ­ρω συ­ναλ­λα­γών.

Οπως το­νί­ζει, τρί­τος προ­έ­βη στην άνευ δι­καιώ­μα­τος αξιο­ποί­η­ση λο­γι­σμι­κού προ­ο­ρι­σμέ­νου για τη με­τα­κί­νη­ση χρη­μά­των άλλως με τη χωρίς δι­καί­ω­μα ει­σα­γω­γή δε­δο­μέ­νων υπο­λο­γι­στή, ιδίως δε­δο­μέ­νων ανα­γνώ­ρι­σης ταυ­τό­τη­τας, άλλως στη με χωρίς δι­καί­ω­μα πα­ρέμ­βα­ση στη λει­τουρ­γία προ­γράμ­μα­τος ή συ­στή­μα­τος υπο­λο­γι­στή με σκοπό να προ­σπο­ρί­σει στον εαυτό του ή σε άλλον πα­ρά­νο­μο πε­ριου­σια­κό όφε­λος και να βλά­ψει ξένη πε­ριου­σία.

Την υπό­θε­ση χει­ρί­ζε­ται ο δι­κη­γό­ρος κ. Δη­μή­τρης Δη­μη­τριά­δης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.