Ειδήσεις

Η “Γαλάζια Πατρίδα” γίνεται ντοκιμαντέρ με τη βοήθεια του “πατέρα” του τουρκο-λυβικού μνημονίου

να ντοκιμαντέρ που περιγράφει το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” της Τουρκίας θα κάνει πρεμιέρα στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT την Τρίτη 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ντοκιμαντέρ “θα αποκαλύψει την πραγματικότητα για τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις καθώς και μέχρι στιγμής άγνωστες πλευρές”, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu, την Παρασκευή.

Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας παρέχει τη βάση για τουρκικές αξιώσεις σε χωρικά ύδατα του Αιγαίου και της Μεσογείου που ξεπερνούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα με την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες μεσογειακές χώρες.

To δόγμα που αρχικά διαμορφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000, έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ομιλία ενώ στεκόταν μπροστά από έναν χάρτη που έδειχνε τα 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που θεωρείται ως “γαλάζια πατρίδα” της Τουρκίας.

Το ντοκιμαντέρ θα εκθέσει επίσης τους θαλάσσιους ισχυρισμούς της Τουρκίας στο πλαίσιο του παράνομου μνημονίου για καθορισμό θαλασσίων συνόρων που υπεγράφη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγέζ αλ-Σάρατζ, τον Νοέμβριο του 2019. Η συμφωνία ενίσχυσε τους ισχυρισμούς της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και αρκετά ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε μέσα σε 10 μέρες από μία ομάδα 10 ατόμων στην οποία συμμετείχε και ο “πατέρας” της όλης έμπνευσης του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Πηγή: capital.gr

Πέτρος Κράνιας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου