Τοπικές Ειδήσεις

Πανελλήνια αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ της «δημοκρατικής»

 

Αίσθηση προκάλεσε το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για την σημαντική αύξηση και στα Δωδεκάνησα των αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών σκευασμάτων το οποίο αναπαρήχθη από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δ», στα αντικαταθλιπτικά το έριξαν και οι Δωδεκανήσιοι στη διάρκεια της καραντίνας, καθώς όπως προέκυψε από τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, τα οποία παρουσιάστηκαν από την εφημερίδα μας, το 2020 καταγράφηκε αύξηση που ξεπερνά το 25% στα συνταγογραφούμενα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, ενώ σε ό,τι αφορά τα μη συνταγογραφούμενα-φυτικά σκευάσματα η αύξηση ξεπερνά το 40% (!) στα Δωδεκάνησα.
Η είδηση αυτή προκάλεσε εντύπωση και έκανε τον γύρο της Ελλάδας, καθώς τα όσα προέκυψαν από την έρευνα είναι ενδεικτικά της ψυχολογικής πίεσης που υφίστανται και οι Δωδεκανήσιοι από τον εγκλεισμό και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητά τους.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Νίκος Φουτούλης, φιλοξενήθηκε χθες σε ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές αθηναϊκών σταθμών με αφορμή το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», στην οποία και έκανε αναφορά ως αρχική πηγή του θέματος που απασχόλησε την ειδησεογραφία, κάνοντας ανάλυση των στοιχείων τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσίασε η εφημερίδα μας.

Ο Νίκος Φουτούλης, κληθείς να σχολιάσει την αύξηση που καταγράφεται στην χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών σκευασμάτων, επισήμανε πως η ψυχική υγεία των ανθρώπων κλονίστηκε σημαντικά στη διάρκεια της καραντίνας, ενισχύοντας παράλληλα σημαντικά τα προβλήματα που ενδεχομένως προϋπήρχαν.
Ο κ. Ν. Φουτούλης, επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι το ψυχικό κόστος του lockdown είναι σημαντικό και δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Επιπλέον έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι στη διάρκεια της καραντίνας αρκετοί ήταν εκείνοι που αντί να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους και να τον συμβουλευτούν είτε τροποποίησαν μόνοι τους τις δοσολογίες είτε -ακόμα χειρότερα- «δανείστηκαν» αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά ή ηρεμιστικά χάπια από συγγενείς και φίλους χωρίς να απευθυνθούν στο γιατρό για την εκτίμηση της κατάστασης της ψυχικής τους υγείας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνδυασμός της νόσου, των κοινωνικών συνεπειών της και των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει, θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην ψυχική υγεία, με μακροχρόνιες συνέπειες, μια πραγματικότητα που καθιστά αναγκαία τη δυνατότητα πρόσβασης όλων -ενηλίκων και ανηλίκων- σε φορείς ψυχολογικής υποστήριξης.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ακριβώς λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που έχει επιφέρει η πανδημία, να μην είναι εφικτή η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό ή να περνά σε δεύτερη μοίρα γι αυτό και είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι δομές στις οποίες ο πολίτης μπορεί να έχει δωρεών πρόσβαση.
Εκτιμάται ότι μετά το δεύτερο lockdown, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα κλονιστούν ψυχικά, ενώ ήδη, σε ευρύτερο επίπεδο, καταγράφεται αύξηση καταθλίψεων, κρίσεων πανικού, διαταραχών, βίας κατά των γυναικών, εξαρτήσεων όλων των τύπων και αυτοκτονιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου