Τοπικές Ειδήσεις

2 εκ. ευρώ το κόστος του Δήμου Ρόδου για άδειες ειδικού σκοπού!

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική» για τις άδειες ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν από το Δήμο Ρόδου σε υπαλλήλους του, που έκαναν χρήση σχετικών διατάξεων του νόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», 8.500 εργατοημέρες αναλογούν στις άδειες ειδικού σκοπού του Δήμου Ρόδου στη διάρκεια της καραντίνας και αφορούν σε γονείς οι οποίοι τις έλαβαν λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Στον αριθμό αυτόν δεν υπολογίζεται η μία ημέρα κανονικής άδειας που χρεώνεται ο κάθε υπάλληλος για κάθε τρεις μέρες ειδικού σκοπού, καθώς αποτελούν ούτως ή άλλως κατοχυρωμένη άδεια.
Σε ό,τι αφορά 150 δημοτικούς υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν κάνει χρήση του δικαιώματός τους για ειδική άδεια όσο βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, το σύνολο των εργατοημερών αγγίζει τις 20.000!
Ως γνωστόν, οι απουσίες λόγω της άδειας ειδικού σκοπού ή της ειδικής άδειας για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν έχουν καμία επίπτωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι πληρώνονται κανονικά. Εξαίρεση αποτελούν οι προϊστάμενοι τμημάτων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και οι οποίοι αν απουσιάζουν πάνω από έναν συνεχόμενο μήνα από την εργασία τους δεν λαμβάνουν το επίδομα προϊσταμένου.
Με ένα μέσο μισθοδοτικό κόστος υπολογίζεται ότι, στο σύνολό τους οι εργατοημέρες των δημοτικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού και σε ειδική άδεια επειδή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, ανέρχονται σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά το μισθοδοτικό κόστος, είναι σαν να απασχολούνται 130 υπάλληλοι που πληρώνονται κανονικά για ένα ολόκληρο χρόνο, χωρίς όμως να δουλέψουν ούτε μια ημέρα!
Να σημειωθεί ότι πέρα από τους υπαλλήλους που έχουν κάνει χρήση ειδικού σκοπού, υπάρχουν και οι υπάλληλοι που τελούν σε καθεστώς τηλεργασίας.
Στην πρώτη καραντίνα, περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι πανελλαδικά έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.
Το ποσοστό υπαλλήλων που εργάζεται με φυσική παρουσία εξαρτάται κατά περίπτωση από τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους.
Σε ό,τι αφορά τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που φοιτούν στο σχολείο, εφαρμόζονται τα μέτρα όπως και στην πρώτη περίοδο καραντίνας, δηλαδή η εργασία με μειωμένο ωράριο, ή εξ αποστάσεως εργασία εφόσον αυτή είναι δυνατή με βάση τα καθήκοντα του υπαλλήλου, ή εργασία σε διαφορετικό ωράριο ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για τους γονείς μαθητών του Λυκείου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σε θέση να παραμείνουν μόνοι τους στο σπίτι.
Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (όπως ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις), χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, ενώ παρέχονται διευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Η υποχρεωτική τηλεργασία παραμένει στο 50% του προσωπικού, ωστόσο υπάρχει παρότρυνση να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στον αριθμό του προσωπικού που θα διεκπεραιώνει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία.
Είναι εξάλλου υποχρεωτική η προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2020 διατέθηκαν από την κυβέρνηση 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και των επιχειρήσεων. Για την καραντίνα του 2021, μέχρι στιγμής τα σχετικά κονδύλια ανέρχονται σε 11,6 δις ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου