Τοπικές Ειδήσεις

«Το νέο έτος θα βρει πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο»

Την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην αγορά της Ρόδου αλλά και την πορεία των διαδικασιών σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις στην περιοχή μας, ανέλυσαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης και ο οικονομολόγος (και σύμβουλος επιχειρήσεων) κ. Χαράλαμπος Λουκαράς.
Κοινή συνισταμένη παραμένει το γεγονός πως το δεύτερο Lockdown έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» την αγορά, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα ‘ΝΗΣΙΔΑ’ που δίνει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Μπόνης τόνισε τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε διανύουμε το δεύτερο Lockdown, με τα καταστήματα λιανικής να μένουν κλειστά. Με παρέμβαση του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, δόθηκε η δυνατότητα να υπάρχει ισονομία στην δυνατότητα των πωλήσεων κάποιων προϊόντων σε υπεραγορές – σούπερ μάρκετ. Αναφέρομαι σε μια σειρά από προϊόντα που μπορούν να πωλούνται μόνον διαδικτυακά (ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία και χαρτικά, ρούχα, παπούτσια και έπιπλα). Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ακόμη περιμένουμε νέες εξαγγελίες για μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων».
Αναφερόμενος στις επόμενες ημέρες και στον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Ρόδου, ο κ. Μπόνης είπε ότι αν και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου είναι αργία για την πόλη, λόγω της εορτής του Πολιούχου Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, τελικά αποφασίστηκε, τα εμπορικά καταστήματα να μείνουν ανοιχτά:
«Ο ΕΣΡ έλαβε την πρωτοβουλία και απέστειλε σχετική επιστολή προς τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, ζητώντας του να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων που προβλέπονται από την ΚΥΑ. Αν και είχε παρθεί απόφαση για να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου, αποφασίσαμε να γίνει αυτό το Σάββατο λόγω του ότι υπάρχει ενδιαφέρον».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί το δεύτερο Lockdown στις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δήλωσε: «Δυστυχώς, οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει στον μετασχηματισμό τους σε πωλήσεις μέσω διαδικτύου. Αυτή την περίοδο δεν προβλέπεται κάποιος άλλος τρόπος για πωλήσεις. Εκτίμησή μου είναι ότι πολλές από τις εμπορικές επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να τα φέρουν εις πέρας, αφενός επειδή ‘τρέχουν’ τα λειτουργικά τους έξοδα και αφετέρου το εμπόρευμά τους δεν μπορεί να πωληθεί λόγω του Lockdown. Επίσης, ‘τρέχουν’ και τα ενοίκιά τους. Μπορεί με παρέμβαση της κυβέρνησης να έχει ληφθεί απόφαση για ελάφρυνση των ενοικίων και ανακούφιση, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση. Τα ποσά είναι πολύ δύσκολο να καλυφθούν, όταν τα καταστήματα είναι κλειστά. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε ξανά…»
Επιπλέον, ανέφερε πως και οι εισφορές του ΕΦΚΑ μεταφέρονται για τις 30 Απριλίου 2021. Οι εισφορές αυτές, ήρθαν από την εκκαθάριση του 2019 κι εμφανίζονται σωρρευτικά.
Όσον αφορά στην εκτίμηση εάν η αγορά θα καταφέρει να… συνέλθει από την κρίση της πανδημίας και τα Lockdown, ο κ. Μπόνης δήλωσε: «Σίγουρα θα έχουμε… διψήφιο αριθμό ύφεσης –έως και 10%. Επιπλέον δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα έρθει ανάκαμψη το 2021, πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα και πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΗΣΙΔΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Με την σειρά του, ο κ. Λουκαράς εκτίμησε: «Αυτό που έχει συμβεί στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ότι αφενός, της έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα να έχει έσοδα και αφετέρου, καταγράφεται συσσώρευση υποχρεώσεων και μετακύλισή τους (που θα δημιουργήσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση). Το νέο έτος θα βρει πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα. Αυτά είναι τα μηνύματα που εισπράττουμε, δυστυχώς…»
Σκιαγραφώντας τα επιχειρηματικά εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ο κ. Λουκαράς είπε τα εξής:
«Από την αρχή της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ξεκίνησαν διάφορα επιχειρηματικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι δανεισμοί. Το πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ είναι μια πολύ καινοτόμα ιδέα και έξυπνη στην σύλληψή της. Κατ’ αρχήν δεν είναι ‘δάνειο’ και κατά δεύτερον, η μορφή με την οποία χορηγείται και αξιολογείται, ουσιαστικά σκιαγραφεί το προφίλ της πολύ μικρής επιχείρησης. Υπάρχει ήδη πολύ έντονο ενδιαφέρον. Υπάρχει ήδη μια προκήρυξη όπου μία επιχείρηση μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση.
Τα ποσά ενίσχυσης είναι από 2.000 έως 10.000 ευρώ».
Ωστόσο, φαίνεται ότι τα ποσά δεν θα επαρκέσουν διότι είναι μεγάλος ο όγκος των ενδιαφερομένων. Γι αυτό και ο κ. Λουκαράς, συνέστησε να κρατηθεί ‘ο πήχης χαμηλά’. Οι πληρωμές θα ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.
«Θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα γι αυτά τα προγράμματα. Κατ’ αρχήν απαιτείται φορολογική ενημερότητα και κατά δεύτερο, τα προγράμματα (γενικότερα) έχουν σαν βάση την προστασία των θέσεων εργασίας».
Όσον αφορά στις επιστρεπτέες προκαταβολές είναι επίσης μια ανακούφιση για τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τον κ. Μπόνη, θα δοθούν δύο ακόμη (αλλά όχι ως δανεισμός).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου