Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Xατζημάρκος: «Πραγματικό άθλο στον τουρισμό έχει επιτύχει το Νότιο Αιγαίο»

Με την φράση «οι 665.000 τουρίστες –ποσοστό 30%- με αυτές τις συνθήκες είναι άθλος και όχι επιτυχία», περιέγραψε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, την κατάσταση με τον Τουρισμό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2020 εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Δεν παρέλειψε δε να στηλιτεύσει αφενός τα δυσμενή σχόλια και την παρα-φιλολογία σχετικά με τα κρούσματα που έχουν ως αποτέλεσμα τα αρνητικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και αφετέρου, το ζήτημα που προέκυψε με τις πτήσεις από το Ισραήλ (όπου δεν περιλαμβανόταν, αρχικώς, η Ρόδος) και χρειάστηκε να γίνει μια… ‘εξερχόμενη’ κλήση (με σαφείς αιχμές ως προς τον ρόλο του υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα) για να μπορέσει να διευθετηθεί.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πορεία του έργου της γέφυρας στον ποταμό Μάκκαρη στο Χαράκι, στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και στην επίσκεψη της ΠτΔ στο Καστελλόριζο, στις 13 Σεπτεμβρίου 2020.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χατζημάρκος, στην αρχική του τοποθέτηση υπογράμμισε τα εξής:
«Καθημερινά, γίνεται μία εκτίμηση των δεδομένων της περιόδου. Όσο επίπονο κι αν ακούγεται, είναι αναγκαίο. Είναι πάρα πολύ απαιτητική η περίοδος, είναι πάρα πολλές οι παράμετροι που πρέπει να παρακολουθούνται κι επίσης πάρα πολλά όσα πρέπει να προλάβουμε. Πολλές φορές, η δημόσια διοίκηση στην χώρα μας, έχει κατηγορηθεί για έλλειψη αντανακλαστικών –όχι άδικα. Και πρέπει να πω ότι χρειάστηκε να ανακαλύψουμε ξανά νέες δυνατότητες, ο καθένας στα δικά του όρια, προσωπικά και συλλογικά. Είχαμε (κι έχουμε) ένα επιπλέον εγχείρημα, να προσπαθήσουμε να κάνουμε ‘Τουρισμό’ σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας. Θα θυμίσω σε όλους, ότι φέτος τον Ιούνιο δεν είχαμε ιδέα τι θα γινόταν. Δεν γνωρίζαμε τίποτε. Ανοίξαμε διστακτικά, όχι οριζόντια τα πάντα, με περιορισμούς, με πολλούς κανόνες. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια φάση στην οποία καθημερινά κάνουμε μίνι-απολογισμό αλλά και μια συνεχή διόρθωση. Στο Νότιο Αιγαίο, μέχρι τώρα κάναμε ρεκόρ στον Τουρισμό μας, στα τελευταία χρόνια αλλά φέτος, προφανώς και δεν περιμέναμε κανένα ρεκόρ. Ανοίξαμε 118 λιμάνια στο Ν.Αιγαίο και 18 αεροδρόμια –εκ των οποίων τα 5 είναι διεθνή. Επιπλέον, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια ήταν χιλιάδες, ενώ μόνον από τις πτήσεις εξωτερικού διακινήθηκαν 665.000 επιβάτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο –με τον τελευταίο μήνα να κάνει ένα (σχεδόν) διπλασιασμό σε σχέση με τον προηγούμενο. Εμείς είχαμε πει ότι για εμάς, η περίοδος αυτή είναι να επιβεβαιώσουμε τον τίτλο της περιοχής που ηγείται του Τουρισμού. Τελικά, δεν ηγείται μόνον σε αριθμούς. Οι αριθμοί δεν ήταν ποτέ ο στόχος ή το στοίχημα. Η Ηγεσία είναι αυτή που ανοίγει δρόμους και προοπτικές. Εκπαιδεύσαμε περίπου 40.000 επαγγελματίες & εργαζόμενους δωρεάν στο Ν.Αιγαίο, ενισχύσαμε τις δομές Υγείας με εξοπλισμό και με προσωπικό –και προχωράμε. Αυτοί οι 665.000 επισκέπτες που ήρθαν μόνον με πτήσεις εξωτερικού είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης –μια παρακαταθήκη στην πιο δύσκολη τουριστική χρονιά της ιστορίας μας. Είναι μια μεγάλη νίκη»
ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον αριθμό των κρουσμάτων στο Ν.Αιγαίο που ανέρχονται στο 3,5% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας, λέγοντας: «10.757 σε όλη την χώρα, 378 στο Ν.Αιγαίο. Αυτό σημαίνει ότι αναλογεί στο περίπου 3,5% και όταν με ρωτούν αν είμαι ικανοποιημένος απαντάω, ναι. Διαβάζω με δύο τρόπους μια είδηση:
-πτώση στον τουρισμό 70%
-το 30% του τουρισμού σώθηκε σε μια χρονιά που δεν υπάρχει διεθνής τουριστική βιομηχανία
Και οι δύο δηλώσεις είναι ακριβείς. Αλλά σε σχέση με τα δεδομένα, το 30% είναι πιο σωστό διότι δεν είναι επιτυχία, αλλά άθλος. Σε μια περίοδο όπου τα πάντα ανατρέπονται, από μέρα σε μέρα, ναι, είναι άθλος. Κι αυτό επειδή κάθε χώρα έχει τον δικό της σχεδιασμό».
Είπε ακόμη, ότι ο Σεπτέμβριος δείχνει –σχετικά- καλά στοιχεία με το β’ σαββατοκύριακο να καταγράφονται 76 πτήσεις μόνον στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ της Ρόδου.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Αναφερόμενος στο άνοιγμα της αγοράς του Ισραήλ ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Το βράδυ έλαβα το ΦΕΚ στο κινητό μου. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, ήμασταν εκεί, παλεύαμε, αγωνιζόμασταν, απαιτούσαμε, ζητούσαμε, μιλούσαμε, πείθαμε και συνεννοούμασταν –χωρίς κραυγές και καταγγελίες. Και όταν το πετύχαμε, με τον υπουργό Τουρισμού και το κυβερνητικό επιτελείο, το ανακοινώσαμε. Κάποιοι στενοχωρήθηκαν –τι να κάνουμε; Εμείς την δουλειά μας θα την κάνουμε, υπεύθυνα. Το διά ταύτα: ανοίγει η Ρόδος για τις πτήσεις από το Ισραήλ».
Ερωτηθείς από συντάκτη της «δ» για ποιον λόγο χρειάστηκε η παρέμβαση του περιφερειάρχη για να ξεκινήσουν οι πτήσεις από το Ισραήλ (αφού υπάρχει Δωδεκανήσιος στο υπ.Τουρισμού) ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε:
«Η Ρόδος ήταν εκτός. Με ρωτάτε αν ήταν εισερχόμενη ή εξερχόμενη η κλήση; Ναι… ήταν εξερχόμενη. Έκανα την παρέμβαση γιατί… ενδιαφέρομαι! Η Ρόδος είναι πλέον εντός και η αγορά προγραμματίζει την δραστηριότητά της αφού τον Σεπτέμβριο θα γίνει σίγουρα, κάτι. Για την Ρωσία… ας κινητοποιηθεί και κανένας άλλος!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
Επικαλούμενος το παράδειγμα της Ισπανίας που είναι ακόμη κλειστή, ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε ότι «έχει ξεπεράσει κάθε όριο η υστερία κάποιων ανθρώπων. Άλλο η αγωνία και άλλο η υστερία. Διαβάστε τι έγραψε η Telegraph, ένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης της Βρετανίας και πείτε μου πώς να απαντήσω. Όλοι αυτοί που αγαπάνε τόσο πολύ τον τόπο τους, τελικά δείτε τι αποτελέσματα φέρνουν αφού ο βρετανικός Τύπος γράφει ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει κρούσματα στα νησιά. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Θέλει κάποιος να με βοηθήσει να απαντήσω σε αυτό το δημοσίευμα; Γίνεται μια συζήτηση με παρα-φιλολογία για το αν κρύβονται κρούσματα. Όχι δεν κρύβονται και δεν υπάρχει λόγος να κρύβονται κρούσματα. Αυτά τα δημοσιεύματα μεταφράζονται σε μειωμένες κρατήσεις στα νησιά. Κι ας έρθουν οι υστερικοί να μας πουν πώς θα καλύψουμε την ανοησία τους με την διαφήμιση…».
ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ –
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό που έρχεται στην Βουλή, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι σήμερα, είναι έτοιμη η ΠΝΑι να καταθέσει τις δικές της προτάσεις –όπως έγινε και στον εθνικό σχεδιασμό για την διαχείριση στερεών αποβλήτων: «Εμείς έχουμε πλέον τον ΦΟΔΣΑ Ν.Αιγαίου και καταθέσαμε ήδη τις προτάσεις μας. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι κι έχουμε δικό μας σχέδιο –δεν θέλουμε να μας στέλνετε εσείς τις δικές σας προτάσεις. Τον δημόσιο διάλογο θα τον ανοίξουμε όλοι μαζί γιατί είναι πολύ μεγάλες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν. Ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία μέσα από έναν τόσο υψηλό προϋπολογισμό με τόσους πόρους, να διαμορφώσουμε έργα για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε.
Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα κατατεθούν και θα προωθηθούν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:
«Έχουμε κάνει μια προεργασία και με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου (και δήμαρχο Ρόδου) για το θέμα. Πρωτίστως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο με συντόμευση των διαδικασιών. Επίσης όσον αφορά στο περιεχόμενο του σχεδίου, θα εξετάσουμε τις ανάγκες του κάθε νησιού για τα επόμενα 40 – 50 χρόνια και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε».

Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΙ
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης μίλησε για την πορεία του έργου της γέφυρας στο Χαράκι την οποία επισκέφτηκε και διαπίστωσε πως οι εργασίες βρίσκονται ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα παράδοσης: «Είμαστε σε καλό δρόμο και λίγο πιο μπροστά. Είναι πολύ καλός ο ρυθμός, η παρακαμπτήριος φτιάχτηκε και αυτό είναι ευχάριστο. Η Ν.Ρόδος, συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στις αφίξεις και συνεπώς, μας ενδιαφέρει να γίνει μια ασφαλής γέφυρα. Επιπλέον, ξεκινήσαμε μια έρευνα για όλα τα γεφύρια της νήσου Ρόδου ενώ προχωράμε και στα έργα του οδικού δικτύου –συν τον φωτισμό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου