Συνεντεύξεις

M. Mυρωνάκης: «Οι πνιγμοί στην Ελλάδα είναι μια μάστιγα τους καλοκαιρινούς μήνες»

Συνέντευξη
στον Τάσο Μπόζιο

Οι πνιγμοί είναι μια μάστιγα τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε η παρουσία του ναυαγοσώστη στις παραλίες είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και υποχρεωτική. Για πρώτη φορά έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε ο Δήμος Ρόδου να έχει ασφάλεια στις παραλίες του. Η δράση αυτή αποτελεί πραγματικά τομή για τον Δήμο και για τους δημότες, βοηθά στο αίσθημα της ασφάλειας των επισκεπτών, αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και λειτουργεί σίγουρα ανταποδοτικά και προς όφελος όλων των επιχειρήσεων.
Οι πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις του νησιού είναι επαρκώς επανδρωμένες με άρτια καταρτισμένο προσωπικό και πλήρως εξοπλισμένο, έτοιμο, να αντιμετωπίσει το κάθε σοβαρό συμβάν. Στη χώρα μας όπου η θάλασσα είναι από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της δεν υπάρχει κολυμβητική παιδεία. Πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση από τα πρώτα χρόνια της ηλικίας των παιδιών με προγράμματα μέσω των σχολείων, αναφέρει ο Πρόεδρος της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος Μάριος Μυρωνάκης.

• Η Ελλάδα είναι μια χώρα με εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών με εκατομμύρια λουόμενους κάθε καλοκαίρι. Ποια είναι η πραγματική σημασία της παρουσία ναυαγοσωστών στις ελληνικές παραλίες;
Η παρουσία των ναυαγοσωστών στις ελληνικές παραλίες είναι σημαντική και ορίζεται από τη νομοθεσία. Έχει ορίσει ο νομοθέτης από το 2000 με Προεδρικό διάταγμα την υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσωστών στις ακτές. Το 2008 επικαιροποιήθηκε η νομοθεσία, έθεσε πιο σύγχρονα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία είναι απολύτως καθοριστικός ο λόγος παρουσίας του ναυαγοσώστη, επειδή είμαστε, -κακά τα ψέματα- η πλέον τουριστική χώρα, δεχόμαστε εκατομμύρια επισκεπτών, με τις οι ακτογραμμές μας να είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Οι πνιγμοί είναι μια μάστιγα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε καταλαβαίνετε ότι η παρουσία μας είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και υποχρεωτική. Επίσης θέλω να αναφέρω ότι για το θέμα των πνιγμών στη χώρα υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του Πρωθυπουργού, που έχει οδηγήσει στο να αναθεωρηθεί ξανά το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο και αναμένουμε να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Φανταστείτε ότι από την πανδημία έχουμε χάσει γύρω στις 200 ανθρώπινες ζωές και κάθε χρόνο από πνιγμούς χάνονται πάνω από 400 άνθρωποι στη θάλασσα. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο, και είναι ρητή εντολή και βούληση του Πρωθυπουργoύ να σταματήσει το τραγικό αυτό φαινόμενο.
Πραγματικά είναι τραγικά τα στοιχεία που μας δίνεται και αφορούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών από πνιγμό κύριε Μυρωνάκη. Ωστόσο φέτος παρατηρείται μια οργανωμένη υποστήριξη της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας στο Δήμο της Ρόδου. Διαπιστώνει κανείς ότι είναι έκδηλη η ευαισθητοποίηση της δημοτικής αρχής σχετικά με την ασφάλεια, την πρόληψη και τη διάσωση στις ακτές.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, μπορώ να πω ποτέ άλλοτε ο Δήμος της Ρόδου δεν είχε φροντίσει να εκτελείται αυτή η υποχρέωση της παρουσίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες. Για πρώτη φορά λοιπόν φέτος -και θέλω να δώσω τα εύσημα στον δήμαρχο και στις υπηρεσίες του Δήμου- έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, παρόλο που η χρονιά ήταν δύσκολη λόγω της πανδημίας, και λόγω των δυσχερών καταστάσεων, ώστε ο Δήμος Ρόδου να έχει ασφάλεια στις παραλίες του. Φυσικά αντιλαμβάνεται κανείς ότι η δράση αυτή αποτελεί πραγματικά τομή για τον Δήμο και για τους δημότες, βοηθά στο αίσθημα της ασφάλειας των επισκεπτών, αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της περιοχής και λειτουργεί σίγουρα ανταποδοτικά και προς όφελος όλων των επιχειρήσεων. Το ό,τι η Ρόδος τοποθέτησε ναυαγοσώστες στις ακτές έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο, και ο Δήμος έλαβε τα εύσημα τόσο του Υπουργού Ναυτιλίας όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Δώστε μας κάποια στοιχεία σχετικά με τις παραλίες στις οποίες είναι υποχρεωτική, η ύπαρξη ναυαγοσωστών, με ποια κριτήρια αυτά καθορίζονται και τέλος ποιες ακτές καλύπτονται στο νησί μας.
Η ύπαρξη ναυαγοσωστών είναι υποχρεωτική στις πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις. Οι πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις του Δήμου της Ρόδου, όπως και όλων των Δήμων, χαρακτηρίζονται από μια επιτροπή του άρθρου 11 του ΠΔ 3118 η οποία αποτελείται από μέλη του Δήμου, του Λιμεναρχείου και της Περιφέρειας, τα οποία συνεδριάζουν στο πρώτο δίμηνο του έτους και καθορίζουν τις παραλίες που είναι πολυσύχναστες. Στο Δήμο της Ρόδου έχουμε 11 πόστα, βάθρα, δηλαδή που επανδρώνουν ναυαγοσώστες. Τα 5 είναι μέσα στην πόλη από την περιοχή του Έλλη μέχρι το RODOS PALACE, στην παραλία ΚΑΛΑΜΙ 1 πόστο, στην παραλία Φαληράκι 2 πόστα , 1 στην παραλία Τσαμπίκα,1 στην παραλία της Λίνδου και στην παραλία Κιοτάρι 1. Σύνολο 11. Επίσης υπάρχει υποχρέωση από τον Νόμο να υφίσταται και ένα σκάφος ταχύπλοο το οποίο είναι επανδρωμένο με χειριστή κα ναυαγοσώστη και στον εξοπλισμό του φέρει φορητό φαρμακείο, απινιδωτή, GPS ό,τι απαιτείται δηλαδή για να κάνει μια διάσωση ακόμη και σε σημεία που δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία μας εκεί. Το σκάφος είναι ελλιμενισμένο στην μαρίνα της Ρόδου σε καθημερινή βάση.

• Ποια είναι ακριβώς η δουλειά του ναυαγοσώστη, ποιες ώρες καλύπτει το ωράριο εργασίας του και ποια χρονική περίοδο;
Ο ναυαγοσώστης πρέπει να βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην περιοχή ευθύνης του, δηλαδή, στο βάθρο του. Σε κάθε περίπτωση είναι σε διαρκή ετοιμότητα είτε είναι στο βάθρο του, είτε περιπολώντας πεζός κατά μήκος της ακτής, είτε με τη σωστική λέμβο μέσα στο νερό παρακολουθώντας τους λουόμενους. Το ωράριο του είναι από τις 10.00 έως τις 18.00. Κυριακές και αργίες. Οφείλει να προστρέξει σε βοήθεια σε κάθε περίπτωση. Διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό που ορίζει ο νόμος όπως και το φαρμακείο του που είναι πλήρως εξοπλισμένο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το κάθε σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν. Είναι σε συνεχή επικοινωνία και επαφή με τα κέντρα βοήθειας όπως το Λιμεναρχείο, το ΕΚΑΒ, ο Δήμος, με όλους δηλαδή τους φορείς που εμπλέκονται στο κομμάτι της ναυαγοσωστικής επίβλεψης και κύριος στόχος είναι η αποφυγή των περιστατικών πνιγμού. Η χρονική περίοδος που καλύπτεται ναυαγοσωστικά είναι σύμφωνα με την νομοθεσία οι μήνες από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Ωστόσο σύμφωνα με τον νόμο δίδεται η δυνατότητα τοπικά και σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής επιμήκυνσης τόσο του ωραρίου όσο και της διάρκειας της σύμβασης εφόσον ζητηθεί από την Επιτροπή.
• Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης;
Η βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης είναι να είναι ηλικίας από 18 ετών έως και 45. Επειδή επικαιροποιείται ο νόμος θα μπορεί να είναι και μέχρι τα 60 δίνοντας βέβαια εξετάσεις μετά τα 45. Επίσης πρέπει να έχει γνώσεις κολύμβησης ώστε να μπορέσει να εκπαιδευτεί. Η εκπαίδευση γίνεται στις ναυαγοσωστικές σχολές, διαρκούν ένα μήνα μπορεί και παραπάνω. Περιλαμβάνει τρόπους διάσωσης, εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες και στη χρήση του εξοπλισμού.
• Το νομοθετικό πλαίσιο προστατεύει την ανθρώπινη ζωή στο υγρό στοιχείο;
Στο σημείο αυτό θα διαχωρίσουμε το υγρό στοιχείο σε δύο βασικά κομμάτια. Το ένα είναι η θάλασσα και το άλλο είναι η πισίνα. Το νομικό πλαίσιο που αφορά στην ανοικτή θάλασσα συνεχώς μεταβάλλεται εξελίσσεται και βελτιώνεται προτάσσοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Θα αναφέρω κάποιες τομές νέες που έχουν προστεθεί, όπως το σωστικό τζετ σκι που πλέον θα είναι στις παραλίες, ο απινιδωτής σε κάθε ναυαγοσώστη το πλέον σύγχρονο μέσο διάσωσης κα. Στο θέμα της πισίνας δυστυχώς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο νόμος που ίσχυε από το 1973 δεν όριζε να υπάρχει ναυαγοσώστης στις πισίνες παρά επόπτης ασφαλείας χωρίς να καθορίζει καμία εκπαίδευση, χωρίς να προσδιορίζει τι μέσα μπορεί να χρησιμοποιεί. Ο καθένας δηλαδή ενεργούσε κατά το δοκούν χωρίς να υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές. Ευτυχώς το Υπουργείο Τουρισμού έχει λάβει μέτρα για τις ξενοδοχειακές μονάδες και ο ναυαγοσώστης θα πρέπει να κατέχει πλέον άδεια είτε από το λιμεναρχείο είτε να έχει πετύχει στις εξετάσεις και να φέρει ειδικές γνώσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Έχει ληφθεί πλέον η μέριμνα και έχουνε μπει οι βάσεις προκειμένου να σταματήσει το θλιβερό και άδικο φαινόμενο των πνιγμών στις πισίνες που είναι μεγαλύτερο και πιο σοβαρό από ότι στις παραλίες.
• Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης προκειμένου να προλαμβάνει καταστάσεις;
Αυτό που θέλω πρωτίστως να σας επισημάνω είναι ότι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες όπου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά θανάτων από πνιγμό. Πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση από τα πρώτα χρόνια της ηλικίας των παιδιών με προγράμματα μέσω των σχολείων, και όπως γνωρίζω το υπουργείο ήδη προωθεί σχετικά , σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς. Στη χώρα μας όπου η θάλασσα είναι από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δεν υπάρχει κολυμβητική παιδεία . Τα παιδιά δεν γνωρίζουν τεχνικές κολύμβησης. Οι γονείς πρέπει να εγγράφουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία σε κολυμβητήρια ώστε να εξοικειώνονται με το νερό να μάθουν να το σέβονται και να μην το φοβούνται. Εδώ στη Ρόδο είμαστε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου κ. Θανάση Βυρίνη με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής περιόδου τον Σεπτέμβριο να πραγματοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στα σχολεία ενημέρωσης των παιδιών αλλά και των γονέων για τις χαρές της θάλασσας αλλά και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί.

*Ο Τάσος Μπόζιος έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου