ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόβοι για μπαράζ λουκέτων στην ξενοδοχειακή αγορά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Με το βλέμμα στραμ­μένο στην επόμενη ημέρα, όταν δηλαδή θα αρθούν οι ταξι­διω­τι­κοί περιο­ρι­σμοί, βρί­σκε­ται η ξενο­δο­χειακή αγορά. Όπως εξηγούν στο Capital.gr παρά­γο­ντες του χώρου, τίθε­νται επί τάπητος όλοι οι πιθανοί διέ­ξο­δοι ανά­καμ­ψης, όμως όλα σενάρια είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι όσοι φοβού­νται μπαράζ  λου­κέ­των στον του­ρι­στικό χώρο, καθώς ακόμη και μετά το άνοιγμα των ξενο­δο­χείων, η ζήτηση ανα­μέ­νε­ται να είναι ασθε­νική. Σύμφωνα με φορείς του ξενο­δο­χεια­κού κλάδου, και η εξα­σφά­λιση των πλη­ρο­τή­των, και οι συμ­φω­νίες με τους tour operators, θα πρέπει να κλεί­σουν πάλι από την αρχή.

Τα σενάρια

Οι παρά­με­τροι που εξε­τά­ζο­νται, σύμφωνα με το ρεπορ­τάζ και όσα λένε οι ξενο­δό­χοι, είναι πολλοί. Ένα ισχυρό ενδε­χό­μενο, κυρίως σε δημο­φι­λείς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς και ειδικά στα νησιά, είναι πολλές μονάδες να μην ανοί­ξουν καθόλου τη φετινή σεζόν, αν οι πλη­ρό­τη­τες δεν είναι ανά­λο­γες του κόστους λει­τουρ­γίας. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τη ρευ­στό­τητα των επι­χει­ρή­σεων, αφού τα χρήματα από τα early bookings πρέπει να επι­στρα­φούν. Επίσης τι θα γίνει με τις δανεια­κές υπο­χρε­ώ­σεις.

Για τις μονάδες δωδε­κά­μη­νης λει­τουρ­γίας, ειδικά στις πόλεις, που στη­ρί­ζο­νται είτε στο συνε­δριακό του­ρι­σμό, είτε στα επαγ­γελ­μα­τικά ταξίδια, είτε στο city break, και πάλι είναι πιθανό η επα­να­λει­τουρ­γία τους να τοπο­θε­τη­θεί από το Σεπτέμ­βριο και μετά, αν όμως οι συν­θή­κες μέχρι τότε είναι ευνοϊ­κές.

Πολ­λα­πλό πλήγμα

Με την πλειο­νό­τητα όμως των επι­χει­ρη­μα­τιών του Του­ρι­σμού να θεωρούν τη φετινή περίοδο ολο­κλη­ρω­τικά χαμένη, κάθε ενδε­χό­μενο είναι ανοικτό. Εκτός από τους ξενο­δό­χους, το πλήγμα είναι τερά­στιο και για την αγορά ακι­νή­των για όσους ιδιο­κτή­τες δια­θέ­τουν τα σπίτια τους προς βρα­χυ­χρό­νια μίσθωση σε του­ρί­στες, αλλά και για τον κλάδο των μετα­φο­ρών.

Επί του παρό­ντος υπάρχει στάση ανα­μο­νής, ενώ συνε­χείς είναι οι επαφές με το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού και τους tour operators. Αντι­κεί­μενο στην πρώτη περί­πτωση είναι τα μέτρα στή­ρι­ξης του του­ρι­στι­κού χώρου και το πώς αυτά θα μπο­ρέ­σουν να δώσουν την πρώτη “ανάσα” στην του­ρι­στική αγορά. Για τα συμ­βό­λαια, το πλέον κρίσιμο θέμα είναι πως θα δια­μορ­φω­θούν οι τιμές των ταξι­διω­τι­κών πακέτων, ποια θα είναι η διάθεση των πελατών και φυσικά πόσο θα έχουν επη­ρε­α­στεί οι οικο­νο­μι­κές τους δυνα­τό­τη­τες.

πηγή capital.gr

Βίκυ Κουρ­λι­μπίνη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.