ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνδεση κονδυλίων ΕΣΠΑ με διαχειριστική επάρκεια ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στους περιφερειάρχες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
633

Η μεγα­λύ­τερη απορ­ρό­φηση και η ταχύ­τερη αξιο­ποί­ηση τον κον­δυ­λίων του ΕΣΠΑ και το θέμα της ενί­σχυ­σης των αρμο­διο­τή­των των περι­φε­ρειών συζη­τή­θη­καν (πέρα από το προσφυγικό-μεταναστευτικό) στην τακτική συνά­ντηση που είχε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, με τους 13 περι­φε­ρειάρ­χες της χώρας.

Φέρ­νο­ντας στην πρώτη γραμμή τη στρα­τη­γική της κυβέρ­νη­σης, ο κ. Μητσο­τά­κης σημεί­ωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κον­δυ­λίων με τη δια­χει­ρι­στική επάρ­κεια. Δηλαδή, οι περι­φέ­ρειες που μετου­σιώ­νουν εγκαί­ρως τις χρη­μα­το­δο­τή­σεις σε σωστά έργα θα βλέπουν αύξηση των αρμο­διο­τή­των τους και αν εκτε­λούν επι­τυ­χώς τα αυξη­μένα καθή­κο­ντά τους θα επι­βρα­βεύ­ο­νται με διεύ­ρυνση των πιστώ­σεων που τους ανα­λο­γούν.

Στη διάρ­κεια της συνά­ντη­σης, επι­ση­μάν­θηκε, όπως σχο­λιά­ζουν κυβερ­νη­τικά στελέχη, η ανάγκη ενός νέου θεσμι­κού πλαι­σίου που θα ενι­σχύει τις αρμο­διό­τη­τες των περι­φε­ρειών και θα ξεκα­θα­ρί­ζει το πλαίσιο λει­τουρ­γίας μεταξύ κεντρι­κής διοί­κη­σης, απο­κε­ντρω­μέ­νης διοί­κη­σης, περι­φέ­ρειας και δήμου. Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, ανα­φέρ­θηκε στο νέο μεταρ­ρυθ­μι­στικό πλαίσιο που θα κατα­τε­θεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύ­ρυνση των αρμο­διο­τή­των της Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης ύστερα από εκτενή διάλογο, ενώ ανα­πτύ­χθηκε “γόνιμη”, όπως χαρα­κτη­ρί­ζε­ται, συζή­τηση για τον καλύ­τερο συντο­νι­σμό μεταξύ κεντρι­κής διοί­κη­σης και περι­φε­ρειών, κατα­τέ­θη­καν προ­τά­σεις για την ταχύ­τερη απορ­ρο­φη­τι­κό­τητα των κον­δυ­λίων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μητσο­τά­κης, που συνε­χάρη τον Από­στολο Τζι­τζι­κώ­στα για την εκλογή του στη θέση του προ­έ­δρου της Ένωσης Περι­φε­ρειών, στην εισα­γω­γική του τοπο­θέ­τηση ανέ­δειξε τη σημασία της τακτι­κής και συχνής συνερ­γα­σίας.

“Το γεγονός ότι συνε­δριά­ζουμε ανελ­λι­πώς κάθε δύο μήνες απο­δει­κνύει ότι είναι βούλησή μας αυτήν την τακτική συνερ­γα­σία να την κάνουμε πράξη. Εξάλλου, αν θυμάμαι καλά, ήταν μία ιδέα την οποία είχαμε συζη­τή­σει από κοινού και προ­ε­κλο­γικά. Σήμερα, έχουμε τρία ζητή­ματα στην ατζέντα μας. Επι­τρέψτε μου να σταθώ στη σύντομη εισα­γω­γική μου τοπο­θέ­τηση στο πρώτο μόνο, που είναι η γρήγορη υλο­ποί­ηση των έργων των Περι­φε­ρεια­κών Επι­χει­ρη­σια­κών Προ­γραμ­μά­των. Γνω­ρί­ζετε καλά ότι για την περίοδο 2021-2027 θα απο­δο­θούν στις Περι­φέ­ρειες πρό­σθε­τοι πόροι αλλά και πρό­σθε­τες αρμο­διό­τη­τες. Όμως, στο εξής, κον­δύ­λια και δια­χει­ρι­στική επάρ­κεια πια θα συν­δέ­ο­νται: Όσο τα πρώτα θα μετα­τρέ­πο­νται εγκαί­ρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξά­νο­νται και οι αρμο­διό­τη­τες. Και όσο οι τελευ­ταίες φέρνουν απο­τέ­λε­σμα, τόσο θα διευ­ρύ­νο­νται και οι πιστώ­σεις. Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοί­κηση, αλλά και η ευθύνη της λογο­δο­σίας. Είναι κάτι που υπο­σχε­θή­καμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοη­θή­σει συνο­λικά την ανά­πτυξη σε ολό­κληρη την χώρα”, επε­σή­μανε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Σε εξέλιξη ο σχε­δια­σμός

Στην παρέμ­βασή του, ο κ. Μητσο­τά­κης σημεί­ωσε ότι τον Ιανουά­ριο θα πρέπει να παρου­σια­στεί στις Βρυ­ξέλ­λες το νέο Σύμφωνο Εται­ρι­κής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επι­χει­ρη­σια­κών Προ­γραμ­μά­των.

“Μέχρι σήμερα -ένα μήνα μετά και την παρέ­λευση της παρά­τα­σης που δόθηκε- μόλις τέσ­σε­ρις περι­φέ­ρειες έχουν κατα­θέ­σει τις προ­τε­ραιό­τη­τές τους. Αυτό σημαί­νει περισ­σό­τερη δουλειά για όλους μας. Ξεκι­νάμε με την επιτυχή εφαρ­μογή του τρέ­χο­ντος ΕΣΠΑ: Μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επι­σπευ­σθεί η υλο­ποί­ηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστο­ποι­η­θεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των Περι­φε­ρειών. Θα ακο­λου­θή­σει ο σχε­δια­σμός της Ανα­θε­ώ­ρη­σης των Επι­χει­ρη­σια­κών Προ­γραμ­μά­των με οργα­νω­μέ­νες μετα­φο­ρές ή ανα­κα­τα­νο­μές των δια­θέ­σι­μων πόρων για να μπο­ρέ­σει να κλείσει ομαλά η τρέ­χουσα περί­ο­δος. Φεύ­γο­ντας από τη σημε­ρινή σύσκεψη όλοι οι περι­φε­ρειάρ­χες -και με τη συνερ­γα­σία των συναρ­μό­διων Υπουργείων- θα είναι οπλι­σμέ­νοι με έναν συγκε­κρι­μένο “οδικό χάρτη” για να κερ­δί­σουμε και τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαι­ρίες”, τόνισε.

Οι περι­φε­ρειάρ­χες, παράλ­ληλα, έλαβαν έναν κατά­λογο με προ­βλή­ματα που εντο­πί­στη­καν, αλλά και τους στόχους που έχουν τεθεί ανά περιοχή. “Θα προ­σφέ­ρουμε κάθε τεχνική βοήθεια στις Περι­φέ­ρειες, θα προ­χω­ρή­σουμε σε θεσμι­κές παρεμ­βά­σεις που θα λύσουν τα χέρια σας, ώστε να μπο­ρείτε να δράσετε γρήγορα. Περι­μέ­νουμε, όμως, από όλους σας να εντεί­νετε τις προ­σπά­θειές σας, διότι η ανά­πτυξη για όλους, η ανά­πτυξη σε όλη την Ελλάδα, είναι το κοινό μας στοί­χημα. Και είναι ένα στοί­χημα το οποίο είμαι σίγου­ρος ότι θα κερ­δί­σουμε”, είπε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουρ­γός Προ­στα­σίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Τάκης Θεο­δω­ρι­κά­κος, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας, Γιώργος Γερα­πε­τρί­της, ο υφυ­πουρ­γός Ανά­πτυ­ξης αρμό­διος για δημό­σιες επεν­δύ­σεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσα­κί­ρης, ο υφυ­πουρ­γός Άμυνας, Αλκι­βιά­δης Στε­φα­νής, ο υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών αρμό­διος για θέματα αυτο­διοί­κη­σης, Θεό­δω­ρος Λιβά­νιος, ο υφυ­πουρ­γός παρά τω Πρω­θυ­πουργώ και Κυβερ­νη­τι­κός Εκπρό­σω­πος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυ­πουρ­γός παρά τω Πρω­θυ­πουργώ αρμό­διος για το συντο­νι­σμό του κυβερ­νη­τι­κού έργου, Άκης Σκέρ­τσος.

πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.