Συνεντεύξεις

Mάνος Kόνσολας: «Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε νέες περιπέτειες»

Την πεποίθηση ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι η χώρα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτειες, γιατί περιπέτεια θα είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση και, μάλιστα, με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιουργεί η απλή αναλογική», εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Μάνος Κόνσολας -υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου και τομεάρχης Τουρισμού Νέας Δημοκρατίας, αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ο ίδιος εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός πως έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό από την θέση του τομεάρχη και δηλώνει πως το ενδιαφέρον του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νησιωτικότητας –με αφορμή και την επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα. Επιπλέον, μιλάει για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά και για τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για την βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Κόνσολα, μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης της 26ης Μαΐου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου. Είστε αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές και θα πετύχει την αυτοδυναμία;
Δεν είναι ζήτημα αισιοδοξίας, αλλά συναίσθησης της πραγματικότητας και εμπιστοσύνης στην κρίση των πολιτών. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αντιλαμβάνεται ότι η χώρα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτειες, γιατί περιπέτεια θα είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση και, μάλιστα, με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιουργεί η απλή αναλογική.
Με τον ίδιο τρόπο που οι Έλληνες πολίτες οδήγησαν με την ψήφο τους σε κατάρρευση την κυβέρνηση, θα επιβάλλουν τις καθαρές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Με την ψήφο τους θα ανοίξουν το δρόμο για την Ισχυρή και Αυτοδύναμη Ανάπτυξη
• Οι φιλοδοξίες του Μάνου Κόνσολα εξαντλούνται σε μία ακόμα βουλευτική θητεία ή και σε μια ενδεχόμενη υπουργοποίηση, με δεδομένο ότι έχετε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη θητεία ως τομεάρχης Τουρισμού;
Κυρία Ντόκου, η σύνθεση της κυβέρνησης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Προσωπικά, είμαι ικανοποιημένος και υπερήφανος που συνέβαλα στη διαμόρφωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για τον τουρισμό. Είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που ανοίγει μια νέα προοπτική για τον τουρισμό μας. Βάζει τις βάσεις για μια πολυκεντρική και βιώσιμη ανάπτυξη.
• Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκίνησε την προεκλογική του περιοδεία από τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Σηματοδοτεί αυτό την προτεραιότητα που θα δώσει η Νέα Δημοκρατία ως κυβερνών κόμμα στα νησιά μας;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί τόσες πολλές φορές τα Δωδεκάνησα, όσο κανένας άλλος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά το παρελθόν. Δεν ήρθε μόνο με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Το ενδιαφέρον του σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της νησιωτικότητας. Υπάρχουν ήδη προγραμματικές προτάσεις, που δίνουν ελπίδα και προοπτική στα νησιά μας και την επόμενη μέρα θα πάρουν τη μορφή εφαρμοσμένων πολιτικών.
• Στην συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους φορείς και κοινωνικούς εταίρους στο ΕΒΕΔ, δεσμεύτηκε για μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τι θα κάνετε την επόμενη μέρα;
Τα νησιά μας, έχουν ανάγκη από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που μπορεί να πάρει τη μορφή επενδυτικού νόμου, με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης και διαθέσιμους πόρους. Με τον καθορισμό ειδικών επενδυτικών και φορολογικών ζωνών, με φορολογικά κίνητρα και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τις επενδύσεις στα νησιά, σε συνάρτηση με τις νέες θέσεις απασχόλησης και το ύψος της επένδυσης και σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων, θα αυξήσουν το ΑΕΠ στα Δωδεκάνησα, θα παράξουν πλούτο και νέες δουλειές.
• Είστε τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. και γνωρίζετε πολύ καλά τα προβλήματα. Σε έναν τόπο όπως τα Δωδεκάνησα, όπου η οικονομία στηρίζεται στον Τουρισμό ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν για την βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος;
Όπως έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρώτο προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε το φθινόπωρο, θα συμπεριληφθεί το πρώτο κύμα μείωσης των φόρων στο τουριστικό μας προϊόν. Αναφέρομαι, στην υπαγωγή στο ΦΠΑ 13% όλων των προϊόντων και υπηρεσιών της εστίασης, στη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και στη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ για όλους. Σχεδιάζουμε, επίσης, μετά την πρώτη διετία την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 11% για όλο το τουριστικό πακέτο (διαμονή και εστίαση) για να είμαστε ανταγωνιστικοί.
Η μείωση των φόρων είναι το πρώτο βήμα, αλλά δεν φτάνει. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και αυτές θα έρθουν με τη θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση ενός νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, χωρίς ιδεοληψίες. Το νέο χωροταξικό συνδέεται με την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού και την έννοια της αειφορίας. Στόχος μας είναι:
α) η δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων,
β) η αναπροσαρμογή των συντελεστών δόμησης για την ανάπτυξη ήπιων τουριστικών εγκαταστάσεων με σεβασμό στο περιβάλλον και την έννοια της διαμόρφωσης ενός σωστά οργανωμένου χώρου,
γ) η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, με ρητές προθεσμίες και η επίσπευση της εκδίκασης των προσφυγών για επενδύσεις, σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
• Το προσφυγικό – μεταναστευτικό παραμένει ένα μεγάλο «αγκάθι» για τα νησιά μας. Είστε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση;
Αποφασιστικότητα χρειάζεται. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα επιδείξει όχι μόνο αποφασιστικότητα, αλλά και υπευθυνότητα. Εμείς δεν έχουμε ιδεοληψίες, δεν πιστεύουμε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα.
Θα ενταθεί η φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, θα υπάρξει διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών και, κυρίως, θα αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία για τις επαναπροωθήσεις. Θα αυξηθεί ο αριθμός των επαναπροωθήσεων, αφού θα αλλάξει και θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΑΘΗΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑΣΑΒΒΑ    05.07.2019 11:18

    Μόνο αν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση θα μπεί η χώρα σε νέες περιπέτειες !

Σχολιασμός άρθρου