Ρεπορτάζ

Στο εδώλιο προσωρινά κρατούμενος πολιτικός μηχανικός

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων θα καθίσει την 6η Ιουνίου 2019 πολιτικός μηχανικός, προσωρινά κρατούμενος για υποθέσεις απάτης, πλαστογραφιας και υπεξαίρεσης.

Την συγκεκριμένη δικάσιμο θα εξεταστούν ειδικότερα δύο υποθέσεις εις βάρος του.
Στην πρώτη έχει καταμηνυθεί από δύο ημεδαπούς για απάτη. Οι φερόμενοι ως θύματα τυγχάνουν συνιδιοκτήτες ενός ακινήτου που βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου και μαζί με ακόμη 40 συνιδιοκτήτες ανέθεσαν στον μηνυόμενο, να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την πολεοδόμησή του, ούτως ώστε να μπορούν να ανεγείρουν ο καθένας οικοδομή στο τμήμα που του αναλογεί μετά την πολεοδόμηση.
Φέρονται να του κατέβαλαν διάφορα ποσά για την εργασία αυτή, αφού τους έπεισε ότι είναι δυνατόν να γίνει αυτό, εκμεταλλευόμενος την επιθυμία και την ανάγκη του καθενός για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης.
Ο πολιτικός μηχανικός φέρεται ειδικότερα στο τέλος Δεκεμβρίου 2011 να δήλωσε σε ένα εκ των δύο μηνυτών ότι όμορο, στο ακίνητο του οποίου είναι συνιδιοκτήτες, είναι ακίνητο, το οποίο, όπως δήλωσε ανήκει στο Δημόσιο, αν και πολύ καλά γνώριζε ότι αυτό ανήκει σε ιδιώτες.
Οι ίδιοι δεν το γνώριζαν και φέρεται να τους έπεισε ότι θα προέβαινε στη διαδικασία της εξαγοράς του, έναντι 32.000 ευρώ.
Του προτάθηκε να αγοραστεί από το σύνολο των συνιδιοκτητών της όμορης μερίδας αλλά εκείνος δεν δέχτηκε.
Φέρονται να του κατέβαλαν την 10η Ιανουαρίου 2012 σε λογαριασμό του το ποσό των 34.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά, επρόκειτο, όπως υποστηρίζουν, να καταβάλει στο Δημόσιο. Φέρεται να τους δήλωσε επίσης ότι αν μέσα σε δύο μήνες δεν γίνει η εξαγορά θα τους επέστρεφε τα χρήματα, γι`αυτό και εξέδωσε και αποδέχτηκε, στις 10-1-2012, από μια συναλλαγματική λήξεως στις 31-12-2012.
Υποστηρίζουν ότι εθεσε την ημερομηνία αυτή ως λήξη, με την αιτιολογία ότι θα κρατούσε αρκετό χρόνο η διαδικασία για την επιστροφή των χρημάτων από το Δημόσιο (ΥΠΕΧΩΔΕ) στην περίπτωση που η διαδικασία εξαγοράς θα απέβαινε άκαρπη.
Στις 10 Φεβρουαρίου 2012 ο πολιτικός μηχανικός φέρεται να τους ζήτησε επιλέον το ποσό των 14.012 ευρώ γιατί, όπως υποστηρίζουν, δήλωσε, ότι η Εφορία εκτίμησε το παραπάνω ακίνητο στο ποσό των 46.012 ευρώ για κάθε μερίδιο.
Για να τους πείσει, όπως ισχυρίζονται, τους επέδειξε και ένα σχεδιάγραμμα του ακινήτου. Επίσης φέρεται να τους έδωσε, ένα έντυπο που είχε εκτυπώσει, το οποίο υπέβαλε, όπως τους είπε, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τον τίτλο «Προσωρινή αναφορά στοιχείων δήλωσης», που αφορά, την υποβολή δήλωσης εξαγοράς του παραπάνω ακινήτου.
Οι φερόμενοι ως θύματα διατείνονται ότι πείσθηκαν και έτσι κατέθεσαν τα συμπληρωματικά ποσά χωρίς όμως να ζητήσουν να τους εκδώσει συναλλαγματικές, όπως για το παραπάνω ποσό των 32.000 ευρώ. Φέρεται να τους δήλωσε επίσης ότι μόλις τελειώσει η εξαγορά, ο καθένας θα πληρώσει στην εφορία 900 €.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 φέρεται να μετέβη στην οικία τους και να τους ζήτησε να του καταβάλουν ακόμη 65.000 ευρώ γιατί τα ζητά το Ελληνικό Δημόσιο, ως επιπλέον τίμημα εξαγοράς. Υποστηρίζουν ότι επέμενε ότι με αυτά τα χρήματα θα τελειώσει η εξαγορά.
Η στάση του τους δημιούργησε υποψίες και επισκέφθηκαν τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους από τον οποίο πληροφορήθηκαν ότι ο μηνυόμενος τους εξαπάτησε. Τους ενημέρωσε επίσης ότι αποκλείεται το ακίνητο να ανήκει στο Δημόσιο γιατί από έρευνα που είχε κάνει παλαιότερα στο Κτηματολόγιο το ακίνητο, που είναι συνιδιοκτήτες, δεν συνόρευε με ακίνητο του Δημοσίου.
-Στην δεύτερη υπόθεση είναι κατηγορούμενος για απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Φέρεται συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα Ιουλίου 2010 – Δεκεμβρίου 2011 να έπεισε μια κάτοικο Ρόδου να του καταβάλει σημαντικά ποσά για την διεκπεραίωση υποθέσεών της.
Η εγκαλούσα φέρεται συγκεκριμένα να του κατέβαλε 12.350 ευρώ, όταν την έπεισε ότι είχε καταθέσει αίτηση νομιμοποίησης αυθαιρέτου υπόγειου.
Επιπλέον φέρεται να της εμφάνισε ένα πλαστό έντυπο υπολογισμού προστίμου ύψους 33.962 ευρώ, το οποίο την έπεισε να του καταβάλει και 17.866,25 ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί πλήρως το πρόστιμο, πείθοντας την ότι θα είχε έκπτωση ύψους 3.000 ευρώ.
Περαιτέρω φέρεται να έλαβε ακόμη 4.452 ευρώ, υποσχόμενος ότι θα της εξασφάλιζε άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρόδου για να μεγαλώσει την είσοδο της επιχείρησής της και επιπλέον το ποσό των 19.782 ευρώ ως αμοιβή του για τις ανωτέρω εργασίες του.
Φέρεται παραπέρα να έλαβε από την εγκαλούσα 6.000 ευρώ τα οποία θα έδινε δήθεν σε έναν συνάδελφό του, αρχιτέκτονα στο ΚΑΣ.
Συνολικά δε κατηγορείται ότι απεκόμισε με ψευδείς παραστάσεις το ποσό των 60.450,25 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου