Συνεντεύξεις

Γιώργος Νικητιάδης: «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει»

Την θέση ότι η Eυρώπη πρέπει να αλλάξει και να γίνει αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μέσω και της ψήφου στο Κίνημα Αλλαγής, εκφράζει στη συνέντευξή του στην “δημοκρατική” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του KIN.AΛ. κ. Γιώργος Nικητιάδης.
Παραλλήλως, αναφέρεται στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, στο μεταναστευτικό η αντιμετώπιση του οποίου περνά μέσα από την E.E. στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και στην ενίσχυση του KIN.AΛ. που διαπιστώνει μέσα από τις επαφές του με τους πολίτες.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε λάβει έως τώρα που έχει πλέον ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος;
Η πρόσφατη ομιλία μου στη Ρόδο ήταν ένα γεγονός, ανάλογο του οποίου ο προοδευτικός χώρος είχε πολλά χρόνια να δει στο νησί. Όχι μόνο είχε μεγάλη προσέλευση, αλλά παρατήρησα και την επιστροφή παλαιών συντρόφων που είτε αποστασιοποιήθηκαν είτε είχαν ενταχθεί σε άλλους πολιτικούς χώρους και κυρίως στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα πως οι πολίτες της Ρόδου έστειλαν το μήνυμα για την “αλλαγή” στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κινήματος Αλλαγής.
• Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει χάσει το κοινωνικό της πρόσωπο. Πού οφείλεται αυτό κατά την άποψή σας;
Αυτό είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η συντηρητική ηγεσία της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Η ελαχιστοποίηση του κοινωνικού κράτους, η υποχώρηση του κράτους δικαίου και η συνεχής λιτότητα έχουν ονοματεπώνυμο που δεν είναι άλλο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις πολιτικές που ασκεί. Οι πολιτικές αυτές προστατεύουν τους λίγους και αδιαφορούν για τους πολλούς. Αυτή η Ευρώπη και αυτή η ηγεσία πρέπει να αλλάξουν.
• Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα με τρόπο που θα μπορούσε να το λύσει; Ποια είναι η γνώμη σας;
Για να αντιμετωπιστούν τα αίτια πρέπει να γίνουν ευρύτερες συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο λαμβάνοντας πρωτοβουλίες και να δημιουργήσει τις μεγάλες αυτές συμμαχίες που θα μπορέσουν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση η οποία εξαναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να φεύγουν από τα σπίτια τους. Αυτά σε ό,τι αφορά τα αίτια. Το ζήτημα υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να το αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο από ο,τι μέχρι σήμερα. Δική μας θέση, θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι η ίση κατανομή των βαρών. Αυτό είναι ένας στόχος για εμάς που είμαστε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτόν τον στόχο πρέπει να τον πετύχουμε. Δεν πρέπει τα νησιά μας να δέχονται το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος αυτού. Δεν είναι δυνατόν εκατοντάδες ευρωπαϊκές πόλεις να μην έχουν ούτε έναν μετανάστη, όταν η Κως φιλοξενεί πάνω από 4.000, η Σάμος πάνω από 5.000, η Λέσβος πάνω από 6.000 κοκ. Είναι πάγια θέση μας πως hot spot και τουρισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Πώς θα ήταν δηλαδή η Ίμπιζα ή η Μαγιόρκα, αν είχαν hot spot; Θα το δεχόντουσαν ποτέ;
• Πώς σχολιάζετε την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη;
Οι συντηρητικές δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα ευνοούν την ανάπτυξη ακραίων φαινομένων. Η διαρκής λιτότητα, η ανισοβαρής αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και μια σειρά άλλων θεμάτων δυστυχώς ανοίγουν χώρο για να επικρατούν φωνές λαϊκισμού. Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο συμβαίνει. Όσο όμως εξαπλώνεται η δημοκρατία όσο αναπτύσσεται το κοινωνικό κράτος, τόσο τα φαινόμενα του λαϊκισμού δεν βρίσκουν έδαφος για να αναπτυχθούν. Όμως οφείλω να παρατηρήσω οτι ο λαϊκισμός δεν προέρχεται μόνο απο τη δεξιά. Δυστυχώς αναπτύσσεται και στην αριστερά. Κλασικό παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα. Όπως βέβαια ο Μελανσόν και οι άλλοι παρόμοιοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, εμείς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Αλλαγής, καταθέτουμε τις προτάσεις μας για μία διαφορετική Ευρώπη. Οι προτάσεις αυτές πιστεύουμε οτι δεν έχουν αντίλογο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μεν άνοδος του λαϊκισμού, αλλα σε καμία περίπτωση δεν εχει φτάσει σε επίπεδα που μπορούν να θέσουν την Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε κίνδυνο ακόμη.
Έχετε υπηρετήσει ως υφυπουργός Τουρισμού – Πολιτισμού. Η θητεία σας θεωρείται κατά γενική ομολογία επιτυχημένη. Ποια είναι όμως τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί ουσιαστικά ο τουρισμός στη χώρα μας;
Τα ζητήματα αυτά, είναι κορυφαία και πρέπει να μας απασχολούν, τα έθιξα στις ομιλίες που πραγματοποίησα για τον τουρισμό στη Ρόδο αλλά και στην Κω αρκετό καιρό πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Μάλιστα η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Θέλω να τονίσω το εξής. Όταν ένας τουριστικός προορισμός δεν έχει φορέα διαχείρισης και δεν θα έχει ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό τα πράγματα δε θα αλλάξουν. Πρέπει να μάθουμε εμείς οι ίδιοι να σχεδιάζουμε τον τουρισμό μας αντί να μας τον σχεδιάζουν άλλοι. Όταν μας τον σχεδιάζουν άλλοι, θέλουμε δε θέλουμε θα ακολουθούμε το σχεδιασμό των άλλων.
Κύριε Νικητιάδη, ποιος τελικά κατά την άποψή σας ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας;
Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση χρεωκοπίας, στην οποία μπήκε η χώρα το έχει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Η προσφυγή στο μνημόνιο ήταν μονόδρομος και την μεγάλη ευθύνη για αυτό φέρει επαναλαμβάνω η κυβέρνηση Καραμανλή. Οι προσπάθειες που έγιναν για μη πτωχεύσουμε είχαν αρχίσει να δίνουν τους καρπούς. Αυτό σταμάτησε απο τη στιγμή που προκλήθηκαν οι πρόωρες εκλογές και ξεκίνησε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας με το κόμμα του. Από τότε και μετά οι Έλληνες φορτώθηκαν με ένα νέο πιο σκληρό μνημόνιο. Υποθηκεύεται η περιουσία στης χώρας για 99 χρόνια. Και σαν να μην έφταναν αυτά επιβάρυναν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας κατά 100 δις. Θυμάστε τα καραγκιοζιλίκια στην Ευρώπη του τότε εκλεκτού υπ. Οικονομικών του κ.Τσίπρα, τον κ.Βαρουφάκη; Αυτά, πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Εκτός από όλα αυτά οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλαν φρένο στην τροχιά ανάπτυξης της χώρας. Αρκεί να σας θυμίσω τις επενδύσεις στο Ελληνικό, το Γκολφ Αφάντου και την Κασιώπη. Πρόκειται για τρία παραδείγματα που δείχνουν την καθήλωση της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας. Και επιμένω οτι το οικονομικό τέλμα στο οποίο μπήκε η χώρα έχει τις ρίζες της στις πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή για την οποία ο κ. Τσίπρας δε λέει ποτέ το παραμικρό.
• Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή μας, λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας;
Πρέπει να επιμένουμε στις θέσεις μας και να είμαστε σταθεροί στις διαπραγματεύσεις. Τα αιτήματα της χώρας δεν είναι παράλογα, ούτε μη νόμιμα. Επίσης πάρα πολύ σημαντικό είναι να έχουμε ως χώρα έναν σωστό και σταθερό προγραμματισμό. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σημειώσω πως η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Για να γίνει αυτό πρέπει να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και αυτό γίνεται με την ψήφο στις Ευρωεκλογές στο Κίνημα Αλλαγής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου