Στο αρχείο τίθεται κατ’ άρθρο 43 του ΚΠΔ η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε για το αξιόπλοο του σκάφους “Sea Star” της Τήλου με αφορμή καταγγελία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Σύμης “ΑΝΕΣ”.
Η προκαταρκτική διενεργήθηκε για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από πλευράς των εκπροσώπων της ναυτιλιακής εταιρείας “Sea Star” αλλά και των αρμοδίων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που καταγγέλθηκαν ότι επέτρεψαν παράνομα την επιχορήγηση του πλοίου για ταξίδια μεταξύ Ρόδου και Τήλου.
Η έρευνα ξεκίνησε συγκεκριμένα μετά το από 27 Αυγούστου 2008 έγγραφο της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕ Σύμης που κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ΙΝΚΑ, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας και στο Τμήμα Αγονων Γραμμών της Διεύθυνσης Μεταφορών του ΥΕΝ.
Με αφορμή την πολεμική του αείμνηστου δημάρχου Τήλου Τάσου Αλιφέρη και προέδρου της ναυτιλιακής “Sea Star” για την ανάθεση επιδοτούμενης γραμμής στην “ΑΝΕΣ” και στο πλοίο “Πρωτεύς”, η ναυτιλιακή εταιρία της Σύμης, υπεραμυνόμενη της νομιμότητας της συγκεκριμένης ανάθεσης πέρασε τότε στην “αντεπίθεση”.
Ο εκλιπών δήμαρχος είχε καταγγείλει ειδικότερα την παράνομη κατακύρωση στην ΑΝΕ Σύμης της επιδοτούμενης γραμμής Ρόδος – Σύμη – Τήλος, Νίσυρος – Κως και συγκεκριμένα στο πλοίο «Πρωτεύς».
Η Εισαγγελία είχε προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος μη πολιτικών προσώπων – μελών της επιτροπής αξιολόγησης του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που ανέθεσαν το έργο της συγκεκριμένης επιδοτούμενης γραμμής στην εταιρεία ΑΝΕΣ.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που έκλεισε τελικώς με απαλλακτικό βούλευμα, είχε προκαλέσει πανελλήνιο σάλο και θόρυβο στην πολιτική ζωή του τόπου ένεκα και των καταγγελιών που έφεραν ως “υπόλογο” για την ίδια υπόθεση και τον πρώην Υπουργό και Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Τ. Παυλίδη.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε υποβληθεί εξάλλου την 28η Απριλίου 2009 πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του κ. Παυλίδη αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Σχετικά με το όλο ζήτημα είχε εκδοθεί εξάλλου και πολυσέλιδη διάταξη αρχειοθέτησης της μήνυσης που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κατά των τότε λειτουργών της δικαιοσύνης που χειρίστηκαν την υπόθεση από τον Αντεισαγγελέα του Ανώτατου Ακυρωτικού κ. Αθ. Κονταξή που επεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης κρίνοντας ότι δεν προκύπτει τίποτε το μεμπτόν.
Είχε προκύψει συγκεκριμένα ότι η καθυστέρηση της διαδικασίας προήλθε διότι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί υπήρξαν άκαρποι, ο αποκλεισμός της προσφοράς της εταιρείας ΟΡΚΑ ΝΕ έγινε διότι η εταιρία δεν αποδέχτηκε την προσέγγισή της στη Σύμη που προέβλεπε ο διαγωνισμός ενώ η προκριθείσα μειοδότρια ΑΝΕ Σύμης πριν την κατακύρωση του διαγωνισμού είχε προσκομίσει το προαπαιτούμενο αναγκαίο πιστοποιητικό κυριότητας του υπό δρομολόγηση πλοίου της.
Εν πάση περιπτώσει στην αντίθετη καταγγελία της ΑΝΕΣ προς το ΥΕΝΑΙΝΠ/ΚΕΕΠ, τις Λιμενικές Αρχές Ρόδου – Σύμης και Τήλου και τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας υποστηρίχθηκε ότι η δρομολόγηση του Sea Star του οποίου το κύριο υλικό κατασκευής είναι το FRP (μείγμα πλαστικού) δεν είναι σύννομη λόγω του ότι δεν πληρούνται οι προδιαγραφές της Kοινοτικής Oδηγίας 98/18 (EUOROSOLAS).
Η δρομολόγηση αυτή, όπως είχε υποστρηρίξει η ΑΝΕΣ, καταστρατηγεί την συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νομιμότητας και ισονομίας.
Μεταξύ άλλων η ΑΝΕΣ είχε υποστηρίξει ότι όλα τα νέα και υπάρχοντα επιβατηγά πλοία με ελληνική σημαία πρέπει να είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικά ασφαλείας και το πλοίο Sea Star έφερε πρωτόκολλο γενικής επιθεωρήσεως και όχι πιστοποιητικό.
Κατήγγειλε επίσης ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία που είχε υπογράψει σύμβαση του YENA & NΠ είχε παραχωρήσει την διαχείριση του πλοίου της σε άλλη εταιρεία.
To Sea Star εκτελούσε, όπως υποστηρίχθηκε, διαδρομές της κατηγορίας Β’ χωρίς να έχει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και χωρίς να μπορεί να τα αποκτήσει ενώ έπρεπε να εκτελεί δρομολόγια της κατηγορίας Δ’.
Από τη διενεργηθείσα πραγματογνωμοσύνη η οποία διήρκεσε από τις 7 Φεβρουαρίου 2011 έως 15 Ιουλίου 2013 διαπιστώθηκε ότι το πλοίο φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πληροί τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για το αξιόπλοο του πλοίο ενώ από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν συνάγεται ότι μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα ή για ανθρώπους από τη δρομολόγησή του.
Οι όποιες αντιρρήσεις της ανταγωνίστριας εταιρείας ΑΝΕΣ σχετικά με τη δρομολόγησή του, όπως επισημαίνεται στην ίδια διάταξη αρχειοθέτησης, θα πρέπει να προβληθούν ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών οργάνων.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/sto-archio-i-anafora-tis-anes-gia-to-axioploo-tou-sea-star/