Έντονο μεταναστευτικό κύμα προβλέπεται να εισέλθει στη χώρα μας από τη Συρία. Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση της περιοχής και η πιθανότητα έγκρισης του Κογκρέσου για επίθεση στη Συρία με χρήση στρατιωτικής ισχύος, προμηνύουν έκρηξη του φαινομένου της μετανάστευσης, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς άλλες χώρες.
Ήδη σε ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη επισημαίνεται: «καθώς ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία αγγίζει τα δύο εκατομμύρια, υπουργοί των κυβερνήσεων του Ιράκ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να αναζητήσουν από κοινού επείγουσα και ευρεία ενίσχυση της διεθνούς βοήθειας για την περιοχή».
Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων της Ρόδου σχολίασαν το ζήτημα στη «δ» και εξέφρασαν την άποψή τους σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην περιοχή μας.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Χαράλαμπος Ευθυμιάδης υποστήριξε: “Θα συμφωνούσα να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να αποτελέσει ένα κέντρο υποδοχής, από το οποίο, μετέπειτα, οι μετανάστες θα μεταφέρονται αλλού. Αυτό βέβαια απαιτεί, πρωτίστως, συνεννόηση με το Κεντρικό Κράτος, ώστε ισότιμα να μοιράζονται οι μετανάστες σε χώρες υποδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να παραμένουν εδώ. Κανείς δεν θα συμφωνήσει στη δημιουργία ενός κέντρου, στο οποίο οι μετανάστες θα παραμένουν εδώ και θα βρίσκονται εσώκλειστοι. Εάν, όμως, εφαρμοστεί ένα έργο ανθρωπιστικό και πραγματοποιηθεί υπό μια διαδικασία καταγραφής, παροχής βοήθειας και προώθησης στην υπόλοιπη Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε , τότε εγώ δηλώνω θετικός, ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι η Ρόδος αποτελεί μια τουριστική περιοχή. Ούτως ή άλλως, εφόσον βρισκόμαστε πλησίον των συνόρων, θα υπάρξει κύμα μεταναστών. Συνεπώς, είμαι υπέρ στην εγκατάσταση ενός κέντρου με ανθρώπινες συνθήκες”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Στέργος Παρδαλός ανέφερε: “Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών από τη Συρία θα αποτελέσει πρόβλημα για ένα νησί, σαν το δικό μας, το οποίο είναι ένας προορισμός μεγάλης μάζας τουριστών. Εάν αποφασιστεί, τελικά, η δημιουργία του, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, να υπάρξει έλεγχος της απόφασης του Δήμου και να σημειωθούν αντιδράσεις συλλογικές”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού κ. Δημήτριος Ρουσάκης επεσήμανε: “Εξ’ αρχής είχαμε δηλώσει την άρνησή μας με δημοσιεύματα για τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών. Στη Ρόδο που αποτελεί ένα κατεξοχήν τουριστικό νησί δεν είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν μετανάστες, διότι με αυτόν τον τρόπο θα υποβιβάσουμε εμείς οι ίδιοι την περιοχή μας. Στην περίπτωση λήψης της απόφασης εγκατάστασης του κέντρου, εμείς θα είμαστε κάθετοι ενάντια. Έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει την άρνησή μας και θα κάνουμε και λαϊκή συνέλευση, προκειμένου να μη δημιουργηθεί το κέντρο μεταναστών, τουλάχιστον στη Δημοτική Κοινότητα της Ιαλυσού”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραδεισίου κ. Μιχαήλ Χατζηκαντής δήλωσε: “Είμαστε τελείως αρνητικοί, όσον αφορά στην εγκατάσταση ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών, όχι μόνο στην περιοχή του Παραδεισίου, αλλά και ευρύτερα στο νησί. Δεν είναι εφικτό ένα τουριστικό μέρος να περιλαμβάνει κέντρο υποδοχής είτε λαθρομεταναστών, είτε μεταναστών, διότι θα προκληθούν αρκετά προβλήματα λειτουργικά αλλά και αισθητικά. Η τοπική κοινωνία δεν δέχεται κάτι τέτοιο, αφού εγκυμονεί και ο κίνδυνος αλλοίωσης του πολιτιστικού χαρακτήρα του τόπου. Εάν τεθεί το ζήτημα εγκατάστασης, δεν θα παραμείνουμε αδρανείς”.
Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιστρίου κ. Βασίλειος Βουκκής υπογράμμισε: “Διαφωνώ κάθετα με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Ρόδος είναι μια τουριστική περιοχή και δεν ενδείκνυται για τη δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής μεταναστών. Οι περισσότεροι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων του νησιού διαφωνούν με την εγκατάσταση του κέντρου. Συνεπώς, εάν αποφασιστεί η δημιουργία του, θα πρέπει να υπάρξει μαζική και οργανωμένη αντίδραση από όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε να το αποτρέψουμε. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης”.