Διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των παράνομων πλόων τουρκικών ημεροπλοίων

Με εξώδικη αναφορά – καταγγελία- διαμαρτυρία προς τον Κεντρικό Λιμενάρχη Ρόδου κ. Γεώργιο Σεφεριάδη απάντησε χθες η ναυτιλιακή κοινοπραξία εταιρειών “Δωδεκάνησος Θαλάσσιες Γραμμές”, με τον διακριτικό τίλο “Dodekanisos Seaways” στην προκλητική παράβαση της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε μόλις πρόσφατα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ανεστάλη προσωρινά η εκτέλεση της υπουργικής απόφασης, που έδινε τη δυνατότητα σε τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Παρά το σαφές περιεχόμενο της προσωρινής διαταγής συγκεκριμένα που κοινοποιήθηκε με εγκύκλιο του κ. Εισαγγελέα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου οι αρχές δεν μερίμνησαν για την πλήρη εφαρμογή της με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι πλόες τουρκικών ημερόπλοιων.
Στην εξώδικο, της εταιρείας, που κοινοποιήθηκε και στον Εισαγγελέα Ναυτοδικείου Πειραιά, διά του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, αναφέρονται τα εξής:
“Έχουμε υπό την κυριότητα και εκμετάλλευσή μας τα Ε/Γ – Ο/Γ – Τ/Χ «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΕΞΠΡΕΣ», Ν.Ρ. 38 και «ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΠΡΑΪΝΤ» Ν.Ρ. 46 και του Ε/Γ – Ο/Γ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΔΕΝΗ» Ν.Ρ. 47.
Όπως ήδη είναι γνωστό στην Υπηρεσία σας από σειρά βεβαιωθεισών παραβάσεων, από την έναρξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και δη από τις 16.4.2013, το υπό Τουρκική σημαία πλοίο (…), με αριθμό (…), που εκπροσωπείται στη Ρόδο από τον τουριστικό πράκτορα (…), ήτοι πλοίο σημαίας τρίτης χώρας, και Τουρκικής ιδιοκτησίας, εκτελεί παράνομα ημερήσιους περιηγητικούς πλόες, με αφετήριο λιμένα τον λιμένα της Ρόδου, με προορισμό τον λιμένα Μαρμαρίδος της Τουρκίας και επιστροφή αυθημερόν στον λιμένα της Ρόδου.
Παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση της με αριθ. 511.25/2013/2906/19-7-2013 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, με θέμα: «Δραστηριοποίηση πλοίων στις θαλάσσιες συνδέσεις μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών Λιμένων» και αντίστοιχη Εισαγγελική διαταγή – παραγγελία προς την Υπηρεσία σας από τον Κύριο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, σε απάντηση του με αριθ. φακ. 511.25/2013, αριθ. σχεδίου 4469/26-8-2013 εγγράφου της Υπηρεσίας σας, το παραπάνω αναφερόμενο Τουρκικό πλοίο, μετά από ολιγοήμερη παύση εκτέλεσης δρομολογίων από Ρόδο προς Μαρμαρίς Τουρκίας και επιστροφή αυθημερόν προς Ρόδο, ήδη από την Δευτέρα 2-9-2013 και σήμερον Τετάρτη 4-9-2013, επανέλαβε την εκτέλεση των παραπάνω απαγορευμένων πλόων, με παραλαβή επιβατών από Ρόδο, με αναχώρηση την 10:30 π.μ. και επιστροφή την 19:00 μ.μ., ώρα της ίδιας ημέρας, με τους ίδιους επιβάτες.
Ειδικότερα, το παραπάνω υπό Τουρκική σημαία πλοίο, εκτελεί τους κατά τα ανωτέρω πλόες κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων των άρθρων 165 και 166 του Ν.Δ. 187/1973 περί Κώδικος Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, ως ισχύουν (ΦΕΚ Α’ 261), της διμερούς Συμφωνίας Ελλάδος-Τουρκίας για τις θαλάσσιες μεταφορές (Ν. 2900/2001 – ΦΕΚ Α’ 75), των διατάξεων του Π.Δ. 344/2003 (ΦΕΚ Α’ 314) για την Εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης παροχής των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές σε συμμόρφωση προς τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 3577/92 του Συμβουλίου, ειδικότερα δε του άρθρου 1ου, παρ. 3. (α), και της σχετικής υπ’ Αριθ. Πρωτ.: 1113.200.2-1/17/9.8.2006 Ερμηνευτικής Εγκυκλίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς επίσης και των άρθρων 222 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ Α’ 86) και 54 του Ν. 4150/2013 (ΦΕΚ Α’ 102) περί απελευθέρωσης των περιηγητικών πλόων.
Παρά τις ανωτέρω ρητές προβλέψεις και παραβιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ευθέως τον νόμο, το Λιμεναρχείο Ρόδου, επιτρέπει συστηματικά στο υπό Τουρκική σημαία πλοίο (…), με αριθμό (…) και υπό Τουρκική ιδιοκτησία, να επιβιβάζει επιβάτες στον Λιμένα Ρόδου με προορισμό τον λιμένα Μαρμαρίδος Τουρκίας και επιστροφή αυθημερόν αυτών στον αρχικό λιμένα επιβίβασης, τον λιμένα της Ρόδου.Πιο συγκεκριμένα το υπό Τουρκική σημαία πλοίο (…), με αριθμό (…), Τουρκικής ιδιοκτησίας, εκτελεί παράνομα τους κατά τα ανωτέρω εκτεθέντα ημερήσιους πλόες, μεταφέροντας εκατοντάδες τουρίστες-εκδρομείς από τον αφετήριο λιμένα της Ρόδου προς τον λιμένα Μαρμαρίδος Τουρκίας και με επιστροφή αυθημερόν αυτών, προς τον λιμένα της Ρόδου, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τη σχετική νομοθεσία, τόσο την εγχώρια όσο και της Ε.Ε., αλλά και το διμερές συμβατικό πλαίσιο Ελλάδος-Τουρκίας.
Σύμφωνα με το ανωτέρω πλαίσιο, για τα υπό τρίτη (δηλ. πλην Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου [ήτοι, Χώρες Ε.Ε., Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν]) σημαία πλοία (όπως στην προκειμένη, η Τουρκία) επιτρέπεται η απ’ ευθείας μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ ελληνικών λιμένων και λιμένων τρίτων, εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου λιμένων χωρών, και υπό τον όρο της αμοιβαιότητας. Ειδικότερα όμως, όσον αφορά στις θαλάσσιες περιηγήσεις, επιτρέπεται: α/ η προσέγγιση σε ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες, όταν η αρχική επιβίβαση και η τελική αποβίβαση των επιβατών γίνεται σε λιμένα του εξωτερικού, β/ η επιβίβαση επιβατών σε λιμένα του εσωτερικού υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβάτες θα αποβιβασθούν οριστικά σε λιμένα του εξωτερικού γ/ η αποβίβαση σε λιμένα του Εσωτερικού επιβατών, οι οποίοι έχουν επιβιβασθεί στο πλοίο από λιμένα του εξωτερικού. Δηλαδή, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίβαση επιβατών σε λιμένα του εσωτερικού για τα υπό τρίτη (στην προκειμένη, Τουρκία) πλοία, είναι να υπάρχει οριστική αποβίβαση των επιβατών αυτών σε λιμένα του εξωτερικού, και όχι οι επιβάτες αυτοί να επιστρέψουν αυθημερόν στον λιμένα εσωτερικού, είτε με το ίδιο, είτε άλλο πλοίο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα με την πλήρη αδράνεια και αδιαφορία που επιδεικνύει η Υπηρεσία σας.
Με την πρόσφατη δε ως ανωτέρω νομοθεσία περί απελευθέρωσης των περιηγητικών πλόων, προκειμένου περί κυκλικών περιηγητικών ταξιδίων μεταξύ ελληνικών ή και ξένων λιμένων, απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η εν λόγω απελευθέρωση είναι μ.ά. η διάρκεια του ταξιδιού από το λιμένα επιβίβασης των επιβατών έως και το λιμένα αποβίβασής τους να είναι, κατ’ ελάχιστον, σαράντα οκτώ (48) ώρες, προϋπόθεση που παραβιάζεται ευθέως από το παραπάνω υπό Τουρκική σημαία πλοίο και το οποίο επιβιβάζει τους περιηγητές σε λιμένα του Εσωτερικού (της Ρόδου), τους μεταφέρει στον λιμένα του Εξωτερικού (Μαρμαρίδος Τουρκίας) για ημερήσια εκδρομή, και τους επιστρέφει αυθημερόν παράνομα σε λιμένα του Εσωτερικού (τη Ρόδο). Η συμπεριφορά αυτή δια των συνεχών παραλείψεων, τόσο της Υπηρεσίας σας, η οποία δεν εκτελεί, ως έχει υποχρέωση το καθήκον της, καθώς και του ως άνω ναυτικού της πράκτορα στη Ρόδο του υπό Τουρκική σημαία πλοίου (…), με αριθμό (…), όσο και της πλοιοκτήτριας εταιρείας, δημιουργούν συν τοις άλλοις και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των πλοίων της κοινοπραξίας μας.
Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 180 του ΚΔΝΔ περί ποινικών κυρώσεων, «οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου και των σε εκτέλεση αυτού εκδιδομένων προεδρικών διαταγμάτων και αποφάσεων : α) τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών και β) υπόκεινται στις διοικητικές κυρώσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 157».
Τα ανωτέρω σας τα έχουμε δε επισημάνει επανειλημμένα, ήδη από την αρχή της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και παρά ταύτα, εσείς συνεχίζετε παράνομα και καταχρηστικά να επιτρέπετε την εκτέλεση αυτών των παράνομων πλόων, με άμεση συνέπεια, πέραν του παρανόμου να προκαλείται με τον τρόπο αυτό σε βάρος μας τεράστια οικονομική βλάβη στα συμφέροντα της κοινοπραξίας μας, η οποία και δραστηριοποιείται στις ίδιες συνδέσεις, και τα πλοία της οποίας πραγματοποιούν νομίμως τους ημερήσιους περιηγητικούς πλόες από τον λιμένα της Ρόδου προς τον λιμένα της Μαρμαρίδος μετ’ επιστροφής (αφετήριο) στον λιμένα της Ρόδου”.