Τα μένεα κατά υπηρεσιακών οργάνων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που μετέχουν στην επιτροπή που συνέταξε την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης για τα άρθρα του νέου νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων πνέει με μια επιστολή “φωτιά” προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Προς επιβεβαίωση της “δ” ο δήμαρχος ζητά τον πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο των συγκεκριμένων υπαλλήλων με αφορμή τα όσα απίθανα αποκαλύφθηκαν για την κατάργηση της υποχρέωσης για την καταβολή εισφοράς γης σε χρήμα ξενοδόχων στις δημοτικές ενότητες Ιαλυσού και Φαληρακίου με φωτογραφική διάταξη.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο δήμαρχος επέλεξε τελικώς να μην κοινοποιήσει την επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως αρχικώς είχε προταθεί από τη νομική υπηρεσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος αφαίρεσε τη συγκεκριμένη κοινοποίηση από το σχέδιο του εγγράφου διότι δεν ήθελε να θεωρηθεί ότι ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου και ότι θέτει υπό εισαγγελικό έλεγχο υπαλλήλους αλλά και αιρετούς των πρώην δήμων Ιαλυσού και Καλλιθέας, που είχαν νομική υποχρέωση για την είσπραξη των εσόδων από την εισφορά γης σε χρήμα από το έτος 1978.
Το θέμα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή που ζημιώνεται (και κατ’ επέκταση οι πολίτες του νησιού) κατά 50 εκατ. ευρώ, όση υπολογίζεται και η εισφορά που επρόκειτο να βεβαιωθεί προς καταβολή σε 64 ξενοδοχειακές μονάδες.
Η «δ» απεκάλυψε ότι η μη είσπραξη των οφειλομένων από το 2005 έως και σήμερα, ενέχει σοβαρές ποινικές ευθύνες για αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες των καποδιστριακών Δήμων Καλλιθέας και Ιαλυσού, για την πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου αλλά και τον ενιαίο (καλλικρατικό) Δήμο Ρόδου. Όλες οι υπηρεσίες είχαν ενημερωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον Μαϊο του έτους 2005 ότι στις περιοχές, που είχαν θεσπιστεί ειδικοί όροι δόμησης για ξενοδοχεία, έπρεπε πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας, οι ιδιοκτήτες να παραχωρήσουν ανάλογη γή ή να καταβάλουν την αξία της σε χρήμα μετά την πάροδο τριετίας από τη λειτουργία τους.
Εν πάση περιπτώσει στην επιστολή του δημάρχου αναφέρονται τα εξής:
Ν.4178/2013 που χαρίζει εισφορά σε γη ή χρήμα.
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Α) Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παραγρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ισχύει η ακόλουθη διάταξη: «Οι διατάξεις της περίπτωσης 7 της παρ. Ε` του άρθρου 8 του από 6.10.1978 προεδρικού διατάγματος (Δ` 538), ως ισχύει, περί παραχώρησης έκτασης στον οικείο δήμο δεν έχουν εφαρμογή στις ανεγερθείσες ή προς ανέγερση τουριστικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές όπου εφαρμόζονται οι διατάξεις των ειδικών προεδρικών διαταγμάτων από 31.1.1972 (Δ` 40),26.1.1979 (Δ` 132) και 26.7.1986 (Δ` 639). Τυχόν βεβαιωθέντα πρόστιμα παραγράφονται και τυχόν καταβληθέντα δεν αναζητούνται. Σε κάθε περίπτωση με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζονται ειδικές διατάξεις υποχρέωσης παραχώρησης έκτασης ή καταβολής αποζημίωσης για την ανέγερση νέων τουριστικών εγκαταστάσεων στις ως άνω περιοχές.»
Τα ειδικά Προεδρικά Διατάγματα που αναφέρονται στην παραπάνω διάταξη είναι:
– Το από 30-1-1972 (Δ40) «περί καθορισμού περιοχών Νήσου Ρόδου δια την εφαρμογή του συστήματος ελευθέρας δομήσεως»
– Το από 26-1-1979 (Δ132) «περί καθορισμού συντελεστών δομήσεως και όρων δομήσεως εις την εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχήν Ρόδου»
– Το από 26-7-1986 (Δ’ 639) «περί καθορισμού χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης της εκτός σχεδίου περιοχής Ιξιάς της Κοινότητας Ιαλυσού της νήσου Ρόδου (Δωδεκανήσου)»
Η έννοια της παραπάνω διάταξης της παραγρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, είναι ότι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ και ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ απ’ όλες τις τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας και βέβαια της Νήσου Ρόδου, μόνο δηλαδή για τα ξενοδοχεία των τριών (3) παραπάνω περιοχών από την όλη περιφέρεια της Νήσου Ρόδου, που δεν έχουν καταβάλει και οφείλουν την εισφορά σε γη ή χρήμα της περιπτ. 7 της παρ. Ε’ του άρθρου 8 του από 6-10-1978 προεδρικού διατάγματος, οι εισφορές αυτές, σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη παραγράφονται και δεν αναζητούνται δηλαδή ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ επί ζημία του δικαιούχου φορέα, δηλαδή του Δήμου Ρόδου, αποκλειστικά και μόνο, ανάμεσα στους Δήμους όλης της Ελλάδας.
Β) Σύμφωνα με την Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης, που από την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποβλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, επί του Σχεδίου Νόμου που περιλάμβανε την παραπάνω διάταξη, βεβαιώνονται προς την Βουλή των Ελλήνων τα εξής:
«¶ρθρο 51 Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις περιλήφθηκαν στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, καθώς αφορούν πάγια αιτήματα πολιτών, δημοτικών αρχών και λοιπών φορέων για διευθέτηση των συγκεκριμένων ζητημάτων. Μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς εκτιμήθηκε η επίλυση των ειδικών αυτών θεμάτων ώστε να μην διατηρείται ένα καθεστώς ανοχής της πολιτείας».
Γ) Ως νέα Δημοτική Αρχή του ενιαίου Δήμου Ρόδου, προτάξαμε το θέμα διερεύνησης – ελέγχου όλων των ξενοδοχειακών μονάδων στη Ρόδο, που επί ζημία του Δήμου Ρόδου και με πάσχουσες τις οικοδομικές άδειες τους λόγω έλλειψης ουσιώδους όρου, δεν κατέβαλαν την προβλεπόμενη εισφορά σε γη ή σε χρήμα, παρότι λειτουργούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επί χρόνια.
Ο σχετικός έλεγχος μετά εντατική εργασία των αρμοδίων πολεοδομικών και οικονομικών δημοτικών υπηρεσιών, ολοκληρώθηκε και κατεγράφησαν προς βεβαίωση οι τουριστικές – ξενοδοχειακές μονάδες με την παραπάνω εκκρεμότητα. Παράλληλα έγινε ενημέρωση και διαβούλευση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου προκειμένου το θέμα να τακτοποιηθεί εξαντλώντας τις διαδικασίες διαλόγου.
Και ενώ βρισκόταν σε εκκρεμότητα προς επίλυση το παραπάνω εξαιρετικά σοβαρό και από δημοσιονομικής και από πολεοδομικής και από νόμιμης λειτουργικής απόψεως θέμα, αίφνης πληροφορηθήκαμε την ψήφιση της παραπάνω χαριστικής – φωτογραφικής διάταξης, που μεροληπτικά αδικεί και ζημιώνει κατ΄ αρχήν δημοσιονομικά τον Δήμο Ρόδου, αποκλειστικά, ανάμεσα σε όλους του Δήμους της χώρας. Η διάταξη αντιστρατεύεται την αρχή της ισότητας απέναντι στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Ρόδο – στη Δωδεκάνησο, στο Ν. Αιγαίο και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, που προκειμένου να ανεγείρουν και να λειτουργούν νόμιμα τις μονάδες τους, εξέδωσαν οικοδομικές άδειες έχοντας προηγουμένως τακτοποιήσει την υποχρέωση εισφοράς σε γη ή χρήμα.
Οι ενέργειες προς ψήφιση των παραπάνω διατάξεων, αποκτούν τον χαρακτήρα σκανδάλου, καθώς σύμφωνα με την προαναφερθείσα Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρύθμισης, της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να πεισθούν η ηγεσία του Υπουργείου και τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, παραπλανητικώς βεβαιώνεται ψευδώς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά πάγιο αίτημα των δημοτικών αρχών, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου Ρόδου, αφού αυτόν μόνο αφορούν τα προαναφερθέντα τρία προεδρικά διατάγματα.
Επίσης ενώ η συγκεκριμένη ενέργεια είναι κατ’ εξοχήν πράξη ανοχής της πολιτείας σε παρανομία, υπέρ συγκεκριμένων φωτογραφικά οριζόμενων επιχειρήσεων, καθώς ψευδώς βεβαιώνεται με την ίδια Έκθεση ότι δήθεν επιλύεται το ειδικό αυτό θέμα «ώστε να μην διατηρείται ένα καθεστώς ανοχής της πολιτείας» (!!!)
Ύστερα από τα παραπάνω για την αποκατάσταση των πραγμάτων, επιβάλλεται με άμεση νομοθετική ρύθμιση η κατάργηση της σκανδαλώδους διάταξης της παραγράφου 8 του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καθώς επίσης ο έλεγχος των υπηρεσιακών οργάνων που προέβησαν στην σύνταξη και υποβολή στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στη Βουλών των Ελλήνων της ως άνω παραπλανητικής και ψευδούς στο περιεχόμενό της Έκθεσης”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/paraplanisi-voulefton-gia-na-evnoithoun-xenodochi/