Στο προσκήνιο η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και οι εκλογές

Σε επίπεδο συζήτησης βρίσκονται μέχρι στιγμής, δύο θέματα μείζονος σημασίας για την τοπική κοινωνία της Ρόδου, τα οποία αφορούν σε ενδεχόμενες αλλαγές του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής και στην τροποποίηση του νόμου «Καλλικράτη» που προβλέπει τη διάσπαση του νησιού σε 3 Δήμους.
Όπως δήλωσαν στη «δ» Βουλευτές Δωδεκανήσου διαφόρων κομματικών παρατάξεων, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία διαδικασία. Ωστόσο, ήδη υπάρχει μια πρώτη εικόνα σχετικά με τα επερχόμενα αποτελέσματα που θα επιφέρει στο νησί η ενδεχόμενη υλοποίηση των όσων συζητούνται.
Η Βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κα. Τσαμπίκα Ιατρίδη ανέφερε: “Πιστεύω ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα πραγματικά του προβλήματα. Για αυτό το λόγο και άνοιξε το ζήτημα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα, όμως να τοποθετηθώ πάνω στο θέμα αυτό όταν θα έχουμε κάτι συγκεκριμένο, δηλαδή όταν θα έχουμε την κατάθεση του αντίστοιχου νομοσχεδίου, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι από αυτά που ακούμε μπορεί να μην ισχύσουν τα περισσότερα. ¶λλωστε, ήδη και το ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται γιατί ως συνεταίρος στην κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί από τον κ. Μιχελάκη. Συνεπώς, είναι νωρίς ακόμα για να κρίνουμε ή να σχολιάσουμε τις αλλαγές. Όσον αφορά στο ζήτημα της τροποποίησης του νόμου «Καλλικράτη», είναι ένα θέμα για το οποίο είχα πάρει ξεκάθαρη θέση ως βουλευτής στη συζήτηση στη Βουλή. Είχα πει ότι ο ένας Δήμος στη Ρόδο ήταν εγκληματική επιλογή και είχα αναφέρει ότι θα έπρεπε να ήταν τρεις οι Δήμοι. Αυτό πιστεύω και τώρα. Οι Δήμοι στη Ρόδο θα πρέπει να είναι τρεις. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και στα άλλα μεγάλα νησιά του Αιγαίου. Πάντως, επειδή δεν μπορεί να κρίνουν τις ανάγκες μας οι κουστουμαρισμένοι των Αθηνών, πιστεύω ότι το σωστότερο θα ήταν να αποφασίσουν για το ζήτημα αυτό οι νησιώτες, μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων. Σε κάθε περίπτωση, το ουσιαστικό ζήτημα είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες. Όταν γίνονται περικοπές στους πόρους της μέχρι και 50%, φυσικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Συνεπώς, πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Δήμων και στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε αλλαγές του αριθμού τους”.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλειος Υψηλάντης τόνισε: «Θεωρώ πως το ενδεχόμενο αλλαγών του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη δημοτικής αρχής θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα, διότι θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής του ικανότερου δημάρχου με αξιοκρατικά κριτήρια και θα υπάρχει ένα μείγμα δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα είναι σε θέση να ελέγχει επί της ουσίας τις ενέργειες του εκάστοτε δημάρχου. Από την άλλη πλευρά, μέχρι σήμερα υφίσταται η εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη», ο οποίος έχει υπάρξει προβληματικός. Βέβαια, το σενάριο περί χωρισμού της Ρόδου σε 3 Δήμους θα πρέπει να απαντηθεί από τους αρμόδιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση σχετικά με τη λειτουργία του νησιού σε ένα ενιαίο Δήμο».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κόνσολας υποστήριξε: “Η πρόταση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και η Βουλή. Αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται από το επιτελείο του Υπουργείου Εσωτερικών. Θεωρώ πως θα υπάρχει απόλυτη κοινωνική αποδοχή στην εφαρμογή ενός εκλογικού συστήματος που ο κάθε πολίτης θα δικαιούται να επιλέξει τους άριστους και ο δήμαρχος θα μπορεί να σχηματίσει μια διοίκηση στο Δήμο που θα αποτελείται από ανθρώπους που χαίρουν της αποδοχής του λαού. Όταν οριστικοποιηθεί μια τέτοια πρόταση, τότε θα καταθέσω τις προτάσεις και τις ιδέες μου. Όποια μεταρρύθμιση τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να συνοδεύεται από επιχειρήματα, να λύνει ζητήματα που χρονίζουν στη Ρόδο και κυρίως να υπάρχει συναίνεση των πολιτών. Η εκάστοτε μεταρρύθμιση έχει νομιμοποιητική βάση όταν προκύπτει από την ανάγκη των πολιτών του νησιού. Σε ό,τι αφορά στο νόμο «Καλλικράτη», είχα ήδη εκφράσει τις ανησυχίες μου περί της αποτυχίας του, πριν ακόμη σχεδιαστεί. Υπάρχουν ευθύνες για αυτό το μόρφωμα που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο. Το ζητούμενο όμως, δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να υπάρχει διάλογος και συναίνεση των πολιτών και των πολιτικών. Για να ισχύσει η πιθανότητα τροποποίησης του νόμου πρέπει να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα στην Αυτοδιοίκηση, να συνοδεύεται από τους απαιτούμενους πόρους και κυρίως να χαρακτηρίζεται από συνεκτική λειτουργία σε όλες τις τοπικές ενότητες του Δήμου”.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτριος Κρεμαστινός επεσήμανε: “Ακόμη ο εκλογικός νόμος δεν έχει αλλάξει. Θα ελέγξουμε την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και αναλόγως θα αποφασίσουμε. Αν δεν υπάρξει γραπτό κείμενο δεν είμαι σε θέση να καταθέσω την άποψή μου. Έχω ακούσει φήμες περί τροποποίησης του νόμου «Καλλικράτη» αλλά, θεωρώ πως αν τελικά εφαρμοστεί με τρόπο, ώστε να εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα, θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα”.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριος Γάκης υπογράμμισε: “Ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Έχουν γίνει κάποιες δηλώσεις με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Ό,τι και αν ισχύσει, τα πράγματα πλέον θα πάψουν να αποτελούν επανάληψη της προηγούμενης κατάστασης. Η κοινωνία θα απομονώσει λογικές και τακτικές κατεστημένων και οι ανάξιοι δεν θα έχουν λόγο. Σχετικά με την τροποποίηση του νόμου «Καλλικράτη», τα πράγματα είναι ακόμη θολά. Έχουμε προχωρήσει στην κατάθεση μιας ερώτησης, όπου ζητούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Θεωρώ ότι, δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούμε θεσμούς με την πρώτη ευκαιρία. Πιθανά προβλήματα θα πρέπει να διορθωθούν είτε σε επίπεδο προσώπων, είτε σε επίπεδο δομών και λειτουργίας. Θα πρέπει να εφαρμοστούν δυναμικές ελέγχου του νησιού. Το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε να γίνει είναι η διάλυση του υπάρχοντος θεσμού, χωρίς να σημειωθεί καμία διορθωτική κίνηση. Είναι δύσκολο το εγχείρημα του «Καλλικράτη» και απαιτεί περισσότερη προσοχή και ενίσχυση από την ίδια την πολιτεία. Για μας το παν είναι η αναβάθμιση των τοπικών Κοινοτήτων, διότι αυτό θεωρούμε πως είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας της Αυτοδιοίκησης. Απαραίτητη είναι βέβαια, η ύπαρξη ενός συντονιστικού οργάνου που θα επιβάλλει μια ενιαία συμπεριφορά του περιορισμένου γεωγραφικού χώρου του νησιού της Ρόδου, ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος στρατηγικός σχεδιασμός”.
Τέλος, ιδιαιτέρως ενοχλημένοι είναι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ από τις δηλώσεις του Υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, τον οποίο καθιστούν υπεύθυνο για τις διαρροές πληροφοριών στον Τύπο, χωρίς να έχει προηγηθεί η οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ του Σαμαρά και του Βενιζέλου στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου για το ενδεχόμενο αλλαγών του εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε κίνηση πριν γίνει συζήτηση στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ
ΓΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ
ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ
Ερώτηση με θέμα: «Να αποσαφηνιστεί άμεσα το θέμα της κυβερνητικής πολιτικής για τη διατήρηση ή μη της σημερινής δομής στο Δήμο Ρόδου», κατάθεσε στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης.
Αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:
Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Να αποσαφηνιστεί άμεσα το θέμα της κυβερνητικής πολιτικής για τη διατήρηση ή μη της σημερινής δομής στο Δήμο Ρόδου»
Οι κάτοικοι της Ρόδου, είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την εύρυθμη λειτουργία και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται ο Δήμος Ρόδου, που μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» (ν.3852/2010), αποτελεί ενιαίο δήμο που καλύπτει το σύνολο της νήσου. Στο πλαίσιο αυτό, η νήσος Ρόδος, που πριν την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ήταν χωρισμένη σε περισσότερους Δήμους με ιστορικά και ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, απέκτησε μια ενιαία αυτοδιοικητική δομή και προσπαθεί να διαμορφώσει μια ενιαία αυτοδιοικητική «συμπεριφορά» – ταυτότητα και δράση.
Πέραν των δυσκολιών προσαρμογής στο νέο μοντέλο των ΟΤΑ, η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς, αγωνιώδεις εκκλήσεις των δήμων για την εύρυθμη λειτουργία τους, δεν απαντά επί της ουσίας στα αιτήματα για στήριξη των νησιωτικών δήμων. Αντίθετα, με νομοθετικές ρυθμίσεις δυσκολεύει τη λειτουργία τους, προκαλώντας οικονομικά αδιέξοδα, με ευρύτερες κοινωνικές και εθνικές διαστάσεις. Σαν παράδειγμα, αναφέρουμε την κατάργηση της υποχρέωσης μερίδας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για την καταβολή εισφοράς σε γη και χρήμα και τη διαγραφή προηγούμενων οφειλών, ρυθμίσεις που στερούν από το Δήμο Ρόδου πολύτιμους πόρους για την ομαλή λειτουργία του. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, δημιουργούν γύρω από το θέμα της λειτουργίας του ενιαίου Δήμου, μια συγκεχυμένη κατάσταση, που περιπλέκει παρά αποσαφηνίζει την πραγματικότητα που θα υπάρξει στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές του 2014. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά για ενδεχόμενο «σπάσιμο» των μεγάλων νησιωτικών δήμων όπως η Λέσβος, η Ρόδος και η Κέρκυρα, και άλλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον «Καλλικράτη», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας μια ακόμα μεταρρύθμιση στους νησιωτικούς ΟΤΑ. Επειδή, οι Δήμοι πρέπει να αποτελέσουν έναν από τους πυλώνες της προσπάθειας για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επειδή, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων, που θα πρέπει να αποτελούν το κυρίαρχο όργανο συμμετοχής των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επειδή, οι κάτοικοι της Ρόδου, που ήδη βιώνουν τα ολέθρια αποτελέσματα της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, επιθυμούν να αποσαφηνιστεί το συντομότερο το θέμα της κατάτμησης ή μη του Δήμου Ρόδου.
Επειδή, προτάσεις κοινοτικών και εθνικών μελετών και γνωμοδοτήσεις της ΕΕ, λαμβάνουν υπόψη τα δημογραφικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ στη χάραξη περιφερειακής πολιτικής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προβεί σε κατάτμηση του Δήμου Ρόδου σε περισσότερους Δήμους; Αν ναι, έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη και επιχειρησιακό σχέδιο που να διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των νέων δομών και τη βιωσιμότητά τους; Πώς θα επιλυθούν για παράδειγμα, τα οικονομικά και περιουσιακά θέματα που έχουν προκύψει από τη συνένωση των προηγούμενων δήμων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη»;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Γάκης (Ν. Δωδεκανήσου)