Ανατροπές στη δομή και λειτουργία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών έρχονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο πέρασε απαρατήρητο από τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, που δεν αντέδρασαν στο γεγονός ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα, υποβαθμίζεται από Διευθύνση σε απλό γραφείο!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “δ” το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη δημιουργία περιφερειακής διευθύνσης δημόσιας περιουσίας για τα ακίνητα του Αιγαίου, που θα εδρεύει στον Πειραιά.
Στην Περιφερειακή Διεύθυνση ακινήτων του Αιγαίου θα υπάγονται τρία τμήματα και 6 γραφεία δημόσιας περιουσίας. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου και τη μετατροπή της σε γραφείο Ρόδου!
Ανάλογες υπηρεσίες, που δεν διαχειρίζονται όμως τον όγκο των δημοσίων ακινήτων που τελούν υπό τον έλεγχο της ΚΥΔ θα δημιουργηθούν στη Λέσβο, τη Χίο, την Ερμούπολη, τη Σάμο και τη Νάξο.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, ως αδύνατα σημεία της υφιστάμενης δομής, χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων τα έντονα προβλήματα συνοχής- επικοινωνίας μεταξύ κεντρικών υπηρεσιών και επιχειρησιακών μονάδων, η υπέρμετρη κατάτμηση αρμοδιοτήτων, ο κατακερματισμός κέντρων λήψης αποφάσεων και ευθύνης, η περιορισμένη ως ανύπαρκτη μέτρηση των επιδόσεων του προσωπικού, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη εσωτερικού ελέγχου, η απουσία ολοκληρωμένων/διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, η μη ικανοποιητική ηλεκτρονική εξυπηρέτηση όλων των λειτουργιών του Υπουργείου, ενώ στο πεδίο των ελεγκτικών υπηρεσιών ξεχωρίζει η διαπίστωση ότι υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ με την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για το Ξέπλυμα, τις εφορίες και τα τελωνεία.
Αυτό που έρχεται είναι κατ’ αρχήν η συγχώνευση των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Εσόδων.
Θα ακολουθήσουν συγχωνεύσεις- καταργήσεις εφοριών και τελωνείων, η μείωση των Διευθύνσεων της Κ.Υ. του ΣΔΟΕ σε 2 και των Περιφερειακών σε 8, με την κατάργηση των Περ. Δ/νσεων Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου και τη συγχώνευση των Επιχειρησιακών Δ/νσεων Ειδικών Υποθέσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις Περ. Δ/νσεις Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, η υπαγωγή του Εσωτερικού Ελέγχου του ΣΔΟΕ απ’ ευθείας στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος.
Όσον αφορά στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, σχεδιάζεται ο περιορισμός του ελεγκτικού πεδίου της στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στις έχουσες συναφή αποστολή (σημερινές Γ.Γ.Δ.Π., Γ.Γ.Π.Σ. και ΣΔΟΕ), η διατήρηση του επιθεωρησιακού έργου αλλά, παράλληλα, ανάπτυξη του εσωτερικού ελέγχου, η αξιοποίηση του ΟΠΣ ELENXIS, η χρήση της ανάλυσης κινδύνου για τον εντοπισμό των τομέων ή λειτουργιών που πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, η μείωση της υφιστάμενης δομής της Κ.Υ. σε δύο Δ/νσεις και 6 Τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων, η μείωση του διοικητικού προσωπικού και αύξηση του αριθμού των Οικονομικών Επιθεωρητών, ώστε να αντιστραφεί η αναλογία από 1:3, που είναι σήμερα, σε 3:1.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Εντύπωση προκαλεί εξάλλου και το γεγονός ότι πριν ακόμη τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο αναδιάρθρωσης το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε το ξήλωμα των υπαλλήλων της ΚΥΔ. Με απόφαση που εκδόθηκε την 30ή Αυγούστου 2013 διατάχθηκε συγκεκριμένα η μετάθεση τριών εφοριακών υπαλλήλων από την Κτηματική Υπηρεσία στη ΔΟΥ Ρόδου. Πρόκειται για τρεις γυναίκες με εμπειρία σε θέματα δημοσίων ακινήτων, η μετάθεση των οποίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της ΚΥΔ.