«Το να γυρίσουμε πίσω είναι οπισθοδρόμηση. Ο Καλλικράτης θέλει υπομονή. Πρέπει να υπάρχουν και πόροι για τις τοπικές κοινότητες ώστε να μπορούν οι αιρετοί να παρεμβαίνουν».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοίξει για τη δημιουργία τριών Δήμων στη Ρόδο.
«Επαναφέρω την πρότασή μου για τη δημιουργία τριών διευθύνσεων του ενιαίου Δήμου στη Ρόδο. Έτσι θα υπάρχουν μηχανικοί και διοικητικό προσωπικό για να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του νησιού», δηλώνει ο κ. Α. Χατζηιωάννου.
Σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή του Καλλικράτη μέχρι τώρα, ο αντιπεριφερειάρχης δηλώνει πως κανένα σύστημα δεν μπορεί να ισορροπήσει αν δεν περάσουν δυο και τρεις περίοδοι εφαρμογής του.
«Το πρόβλημα είναι ότι γίνονται συνεχώς αλλαγές στο θεσμικό καθεστώς. Είχαμε και την ατυχία της δημοσιονομικής λαίλαπας. Δεν έχουμε τα στοιχειώδη χρήματα για να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή. Ο συνδυασμός της κρίσης με τον Καλλικράτη ήταν ο χειρότερος που θα μπορούσε να γίνει. Ήταν ένα κοκτέιλ μολότοφ», δηλώνει ο κ. Α. Χατζηιωάννου.
Η συνέντευξη του κ. Α. Χατζηιωάννου, αναλυτικά:
• Ποια ζητήματα θα θέσετε στην σύσκεψη που θα γίνει σε λίγες ημέρες στη Ρόδο με τη συμμετοχή της Επιτρόπου για την Αλιεία κ. Μ. Δαμανάκη;
Στη σύσκεψη θα μετέχουν εκτός από την κ. Μ. Δαμανάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρης και άλλοι εκπρόσωποι υπουργείων. Θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με την διαχείριση των θαλασσών. Η ΕΕ επιδιώκει να χρημαδοτήσει δράσεις μέσα από το πρόγραμμα που φέρει την ονομασία «Γαλάζια ανάπτυξη». Η χώρα μας είναι κόμβος για τη ναυσιπλοϊα.
• Θα θέσετε και θέματα που έχουν σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές;
Θα τεθούν και αυτά. Όταν σχεδιάζει κανείς για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες μεταφορές πρέπει να εξετάζει πολλές παραμέτρους ακόμη και τις δραστηριότητες στη χερσαία ζώνη.
• Τι δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν από το πρόγραμμα;
Μια σειρά δράσεων που αγγίζουν όλο το φάσμα που αφορά τη θάλασσα. Τίθενται αρκετά και σημαντικά ζητήματα που αγγίζουν την αλιεία και τη ναυσιπλοϊα. Είναι ένα πλέγμα ενεργειών που για να υλοποιηθούν χρειάζονται σημαντικοί πόροι. Για μας που η θάλασσα είναι ό,τι διαθέτουμε, οι δράσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Είμαστε από τις Περιφέρειες που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
• Έγιναν παράπονα για το γεγονός ότι ήταν ελάχιστοι οι παραγωγοί που μετείχαν στην έκθεση της Κρεμαστής.
Πρέπει να φιλοξενούνται στα περίπτερα αναγνωρισμένοι τυποποιητές. Μπορεί να υπάρχει πληθώρα παραγωγών. Δεν μπορούν όμως να μετάσχουν στην έκθεση της Κρεμαστής, αν πουλάνε χύμα προϊόντα και όχι τυποποιημένα, όπως πρέπει. Απευθυνθήκαμε σε όσους διαθέτουν πιστοποίηση. Στόχος είναι να μπουν σε μια σωστή ρότα όσοι παράγουν.
• Πώς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος «Καλάθι του Αιγαίου»;
Είναι ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα που στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει 18 προϊόντα από τα οποία τα 11 είναι κρασιά. Υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά προϊόντα που παράγονται στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Αυτά θα έχουν ειδικά προνόμια στο επόμενο πρόγραμμα που θα αρχίσει να υλοποιείται το έτος 2014.
• Στήριξη έχει ζητήσει η ΚΑΙΡ καθώς βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση. Πώς στήριξε η Περιφέρεια την εταιρεία;
Η Περιφέρεια ήταν από τους πρώτους φορείς που προσπάθησαν να βοηθήσουν την ΚΑΙΡ. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ασχολήθηκε με το θέμα και συγκάλεσε τη σύσκεψη. Το πρόβλημα εστιάστηκε στον φόρο υπεραξίας που επιβλήθηκε στην εταιρεία. Δεν είχαν ξεκαθαριστεί κάποια πράγματα και υπάρχει διχογνωμία για το θέμα. Αν δεν επιβιώσει η ΚΑΙΡ δεν θα έχουν μέλλον οι παραγωγοί οίνου στη Ρόδο. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η εταιρεία αυτή θα πάψει να υπάρχει. Το ζήτημα αφορά σε μεγάλο βαθμό τους βουλευτές μας. Εμείς είμαστε πάντα διαθέσιμοι για να συνεισφέρουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα αυτό και να επιβιώσει η εταιρεία.
• Πόσο κοντά είμαστε στο συνδυασμό του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό;
Αυτό μέρα με την ημέρα εντείνεται. Πρέπει οι τουρίστες που έρχονται εδώ για διακοπές να διατρέφονται με τα προϊόντα που παράγονται στη Ρόδο. Μόνο αν δεν βρίσκουμε διάφορα είδη πρέπει να φέρνουμε προϊόντα από την Ελλάδα στη Ρόδο. Στο τέλος να προσφεύγουμε στο εξωτερικό. Αυτό υποστηρίζουμε μαζί με την κ. Λίτσα Φτακλάκη.
• Γιατί δεν έχει προχωρήσει ο αγροτοτουρισμός;
Ο αγροτουρισμός έστω και με προβλήματα «περπάτησε». Δεν προχώρησε ο αλιευτικός τουρισμός. Το έχουμε θέσει το ζήτημα αυτό στο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Στο Νότιο Αιγαίο πρέπει να σας αναφέρω ότι υπάρχουν 2.223 σκάφη, δηλαδή ο πιο μεγάλος στόλος. Υπάρχει σχέδιο για τον αλιευτικό τουρισμό. Πρέπει τα υπουργεία όμως να καταθέσουν το νόμο στη Βουλή για να ψηφιστεί.
• Παρατηρείται στροφή των πολιτών στον αγροτικό τομέα;
Η δυσκολία είναι οι όροι που θέτει ο πρωτογενής τομέας. Στον τριτογενή τομέα οι ώρες εργασίας είναι πολύ λιγότερες. Η ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα πρέπει να είναι συνεχής. Έχουμε γίνει γενίτσαροι του τριτογενή τομέα. Πρέπει να αναφέρω πως στη χώρα μας έχει χαθεί η κουλτούρα για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία. Αν θέλουμε να έχουμε διατροφική επάρκεια πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να ξεκινήσουμε από την εκπαίδευση για να μάθουν τα παιδιά αυτά που πρέπει.
• Πώς εξελίσσεται ο Καλλικράτης;
Κανένα σύστημα δεν μπορεί να ισορροπήσει αν δεν περάσουν δυο και τρεις περίοδοι εφαρμογής του. Το πρόβλημα είναι ότι γίνονται συνεχώς αλλαγές στο θεσμικό καθεστώς. Είχαμε και την ατυχία της δημοσιονομικής λαίλαπας. Δεν έχουμε τα στοιχειώδη χρήματα για να στηριχθεί η προσπάθεια αυτή. Ο συνδυασμός της κρίσης με τον Καλλικράτη ήταν ο χειρότερος που θα μπορούσε να γίνει. Ήταν ένα κοκτέιλ μολότοφ.
• Χρειάζεται να συσταθούν και πάλι τρεις Δήμοι στο νησί;
Το να γυρίσουμε πίσω είναι οπισθοδρόμηση. Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολα τα πράγματα. Είχα εκλεγεί αντιδήμαρχος στο Δήμο Λίνδου. Σας αναφέρω πως χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια για να ισορροπήσει το σύστημα.
Ο Καλλικράτης θέλει υπομονή. Πρέπει να υπάρχουν και πόροι για τις τοπικές κοινότητες ώστε να μπορούν οι αιρετοί να παρεμβαίνουν. Επαναφέρω την πρότασή μου για τη δημιουργία τριών διευθύνσεων του ενιαίου Δήμου στη Ρόδο. Έτσι θα υπάρχουν μηχανικοί και διοικητικό προσωπικό για να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του νησιού.
• Τι θα πράξετε στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Είναι πολύ μακριά οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Πρέπει να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι αντοχές της κοινωνίας. Αν μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές θα αλλάξει σημαντικά το τοπίο. Στους πολίτες πρέπει να σκύβει κανείς με αγάπη και προσήλωση. Είμαι κομμάτι της κοινωνίας και εγώ και προσπαθώ να ακούσω τις ανάγκες και τα προβλήματα. Το θέμα είναι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και να σωθούμε όλοι μας.