Ζητούν να αλλάξει ο νόμος για τους «ελεγκτές δόμησης»

Να αλλάξει ο νόμος που διέπει τους «ελεγκτές δόμησης» στις νησιωτικές περιοχές και ειδικότερα το ύψος της αποζημίωσης, ζητούν με κοινή παρέμβασή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, τα Τεχνικά Επιμελητήρια Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Στο σχετικό υπόμνημά τους αναφέρουν τα ακόλουθα:
Όπως είναι γνωστό με τον νόμο 4030/2011 ο έλεγχος των εργασιών δόμησης θα γίνεται από ιδιώτες μηχανικούς που ονομάζονται «Ελεγκτές Δόμησης». Στις 24 Φεβρουαρίου 2012 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ (465 Β) «έλεγχος έργων και εργασιών δόμησης» το οποίο μεταξύ άλλων καθορίζει τις αποζημιώσεις των Ελεγκτών Δόμησης. Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι η αποζημίωση για ελέγχους σε κτήρια έως 1.000 τ.μ. (που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων στις περιοχές μας) είναι από 100 έως 200 ευρώ, καθώς και ότι «το ύψος της αποζημίωσης περιλαμβάνει και τα έξοδα μετακίνησης του Ελεγκτή Δόμησης».
Δυστυχώς για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται  ότι αυτοί που νομοθετούν, αγνοούν συστηματικά τις συνθήκες που επικρατούν στη νησιώτικη Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ψηφίζονται νόμοι που δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα εκτός από τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου όπου εκεί θα υπάρχει ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των Ελεγκτών Δόμησης, στα υπόλοιπα νησιά θα πρέπει ο Ελεγκτής Δόμησης να μετακινηθεί από κάποιο άλλο γειτονικό νησί. Σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα τον χειμώνα όπου οι συγκοινωνίες δεν είναι τακτικές, δεν υπάρχει η δυνατότητα  μετάβασης και  επιστροφής αυθημερόν.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους υπάρχει ο κίνδυνος να μην δηλώνει ενδιαφέρον  κανένας Ελεγκτής Δόμησης, αφού με  τα ποσά αυτά (150 και 200 ευρώ) συχνά δεν θα καλύπτονται  ούτε καν τα έξοδα μετάβασης και διαμονής. Ακόμη με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται προϋποθέσεις για αφανείς οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ιδιοκτήτη – ελεγκτή δόμησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ενώ έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι από μικρά νησιά (π.χ. Λήμνο) κληρώνονται ελεγκτές δόμησης να μεταβούν για έλεγχο σε μεγαλύτερα νησιά που διαθέτουν επαρκή αριθμό ελεγκτών δόμησης, δημιουργώντας τόσο οικονομικά προβλήματα όσο και δυσκολίας στη μετακίνηση και εξυπηρέτηση των πολιτών.
Θα πρέπει λοιπόν άμεσα:
α) Να υπάρξει τροποποίηση που να προβλέπει ότι ειδικά για τις νησιώτικες περιοχές η αποζημίωση δεν περιλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που αποδεδειγμένα η παραμονή εκτός έδρας είναι υποχρεωτική (έλλειψη επαρκούς συγκοινωνίας) θα πρέπει να καθοριστεί ημερήσια αποζημίωση για τον Ελεγκτή Δόμησης.
Εάν δεν υπάρξουν οι παραπάνω αλλαγές τότε τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που θα ανακύψουν στην οικοδομική δραστηριότητα στα μικρά νησιά του Αιγαίου θα είναι σημαντικά.
Β) Στα νησιά με επαρκή αριθμό ελεγκτών δόμησης (20) να μην κληρώνονται ελεγκτές από όμορα νησιά.
Τέλος πιστεύουμε ότι το επιπλέον κόστος δεν είναι σωστό να επιβαρύνει τους κατοίκους των νησιών αυτών αλλά είναι καθήκον της πολιτείας να θεσπίσει πολιτικές που δεν θα μετατρέπει τους νησιώτες σε πολίτες βΆ κατηγορίας.

Για το ΤΕΕ τμ.
Δωδεκανήσου
Ο Πρόεδρος
Γρύλλης Ιάκωβος

Για το ΤΕΕ – Τμήμα Β.Α.
Αιγαίου
Πρόεδρος
Πιττός Παναγιώτης