Στο αρχείο της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείου της Ρόδου οδεύει η δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση της νοθείας στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2010, που προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό της παράταξης «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» του Περιφερειάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη.
Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για νόθευση εκλογής από υπαίτιους που εκτελούσαν υπηρεσία και συγκεκριμένα για παράβαση του άρθρου 113 του Προεδρικού Διατάγματος 351/2003 κατά παντός υπευθύνου εμπλεκόμενου με τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και της διαλογής των ψηφοδελτίων σε εκλογικό τμήμα της πόλεως Ρόδου.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον τακτικό Ανακριτή ο οποίος επρόκειτο να συγκεκριμενοποιήσει τις διώξεις σε εμπλεκόμενους στην εκλογική διαδικασία συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος.
Στα πλαίσια της κυρίας ανάκρισης κατέθεσαν η δικηγόρος της Ρόδου και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος κ. Κ. Βολονάκη, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και μέλη των παρατάξεων που ήταν παρόντα στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.
Η περιφερειακή αρχή επιθυμούσε να τεθεί τέλος στην υπόθεση για την οποία όμως η καταγγέλλουσα και θιγείσα υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος κ. Βολονάκη έχει καταθέσει δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής. Η κ. Βολονάκη στην κατάθεσή της κατέστησε γι’ ακόμη μια φορά σαφές ότι δεν υποπτεύεται και δεν πιστεύει ότι είχε την οιαδήποτε συμμετοχή στο αδίκημα η δικαστική αντιπρόσωπος του συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος χωρίς να κατονομάσει ωστόσο κάποιον άλλο ως τον δράστη του εγκλήματος.
Αρμοδίως εξεταζόταν εξάλλου το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κύκλος των υπόπτων για τη διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση εκλογής από υπαίτιους που εκτελούσαν υπηρεσία αλλά και την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων σε περισσότερους από έναν υποψηφίους της συγκεκριμένης παράταξης.
Στην πορεία της δικαστικής έρευνας και μετά το πέρας της κυρίας ανάκρισης η υπόθεση πήρε όμως άλλη τροπή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Ανάκριση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και “χρεώθηκε” σε Εισαγγελέα Υπηρεσίας που την επέστρεψε στην Ανάκριση ως “ανεκτέλεστη”.
Παρότι συγκεκριμένα είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις αυτές δεν συγκεκριμενοποιήθηκαν και παρότι δεν προέκυψαν στοιχεία κατά συγκεκριμένων προσώπων για τη νοθεία δεν εκδόθηκαν τυπικές κλήσεις για να “κλείσει”.
Η δικογραφία ωστόσο διαβιβάστηκε εκ νέου από την Ανάκριση στην Εισαγγελία με αίτημα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, να προσδιοριστεί από την Εισαγγελία σε ποια πρόσωπα θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις και εν συνεχεία να εκδοθούν τυπικές κλήσεις για την τυπική διεκπεραίωση της “αρχειοθέτησης” της υπόθεσης.
Εν πάση περιπτώσει, όπως έγραψε η «δημοκρατική», από τη γραφολογική εξέταση προκύπτει ότι οι άγνωστοι δράστες της νοθείας στο εκλογικό τμήμα έχουν ευνοήσει, θέτοντας πρόσθετους σταυρούς σε ψηφοδέλτια, 4 συνολικά συμβούλους του συνδυασμού. Η πρώτη επιλαχούσα της παράταξης κ. Βολονάκη στράφηκε κατά μιας συνυποψήφιας της για την οποία υποστηρίζει ότι εξασφάλισε την εκλογή της με διαφορά 13 ψήφων από την ίδια λαμβάνοντας συνολικά 128 σταυρούς στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, όταν σε άλλα τμήματα ο αριθμός των σταυρών της ήταν σαφώς μικρότερος.
Η κ. Βολονάκη είχε υποβάλει και αίτηση ενώπιον του κ. Ανακριτή για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κινητών και σταθερών τηλεφώνων όλων των συμμετεχόντων στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των ψήφων του εκλογικού τμήματος αλλά και της συνυποψήφιας της, κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνομιλιών και σχέσεων. Το συγκεκριμένο αίτημά της δεν έχει ικανοποιηθεί.
Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, όλως περιέργως, το σύνολο των ψηφοφόρων της παράταξης εξάντλησαν το όριο της σταυροδοσίας και έθεσαν 4 σταυρούς.
Από τη γραφολογική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψε μεταξύ άλλων ότι υπήρχαν επί 86 ψηφοδελτίων αποτυπώματα σταυρών. ¶γνωστο πρόσωπο σε άγνωστο χρόνο, μετά το πέρας της ψηφοφορίας της 7ης Νοεμβρίου 2010, αφού είχε στη διάθεσή του τα ψηφοδέλτια της παράταξης «Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» του συγκεκριμένου τμήματος σε «στοίβα» έθεσε επ’ αυτών σταυρούς, όπου δεν είχε εξαντληθεί το όριο των τεσσάρων από τους ψηφοφόρους. Η ενέργειά του αυτή αποτυπώθηκε επί των σωμάτων των ψηφοδελτίων που ακολουθούσαν στην στοίβα εκείνα που πλαστογράφησε υπό τη μορφή «ξεπατικούρας».
Η πραγματογνώμων ήλεγξε μάλιστα τρία ψηφοδέλτια δειγματοληπτικά και φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ σε δύο είχε τεθεί από τους ψηφοφόρους ένας σταυρός, προστέθηκαν από τρίτο ακόμη τρεις!
Στα πλαίσια της έρευνας που διενεργήθηκε κατέθεσαν ενόρκως τρία πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη διαδικασία διαλογής και καταγραφής των ψηφοδελτίων και των ψήφων στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα της πόλεως Ρόδου.
Η δικαστική αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι είχε ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής όταν ένιωσε τάσεις λιποθυμίας, ιλίγγων και ζάλης και ήταν αδύνατον να συνεχίσει. Ελήφθη τότε απόφαση από την εφορευτική επιτροπή να αριθμούν και να μονογράφουν αυτοί τα ψηφοδέλτια. Ανέλαβε, όπως είπε, ο γραμματέας να μονογράφει τα ψηφοδέλτια και ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής σημείωνε στο πρόχειρο τους σταυρούς το οποίο κρατούσε πριν ο γραμματέας.
Τα αποτελέσματα δόθηκαν όταν τελείωσε η διαδικασία από τη δικαστική αντιπρόσωπο στον αγγελιοφόρο και στη συνέχεια οι ίδιοι ξεκίνησαν τη διαδικασία της διαλογής ψήφων υπέρ των υποψηφίων των περιφερειακών εκλογών. Η δικαστική αντιπρόσωπος κατέθεσε ότι λόγω της κατάστασης που βρισκόταν αδυνατεί να θυμηθεί ποιος ακριβώς και τι έγραφε στα ψηφοδέλτια.
Ο γραμματέας που κατέθεσε, μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε ότι η δικαστική αντιπρόσωπος από ένα σημείο και μετά λόγω αδιαθεσίας δεν συνέχισε τη διαδικασία διαλογής και καταγραφής, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να θυμηθεί, αν μονόγραψε ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου συνδυασμού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει αν τα γράμματα και οι μονογραφές στα ψηφοδέλτια της συγκεκριμένης παράταξης είναι δικά του γιατί έγραφε με βιασύνη και είχε άγχος για να τελειώσει. Τόνισε δε ότι δεν έβλεπε τι έκαναν οι υπόλοιποι και συγκεκριμένα ένα μέλος της εφορευτικής και άλλη μια κοπέλα η οποία ήταν αντιπρόσωπος κάποιου συνδυασμού.
Σημειώνεται ότι η κοπέλα αυτή δεν έχει ακόμη βρεθεί για να καταθέσει…
Ο γραμματέας είπε ότι έπαιρνε τα μονογραμμένα ψηφοδέλτια και ανακοίνωσε στο μέλος της εφορευτικής πόσους σταυρούς είχε ο κάθε υποψήφιος και εκείνος το σημείωνε σε ένα πρόχειρο χαρτί.
Το μέλος της εφορευτικής επιτροπής κατέθεσε ότι η δικαστική αντιπρόσωπος έπαιρνε ένα- ένα τα ψηφοδέλτια, τα αριθμούσε, τα μονόγραφε και ανακοίνωνε στο γραμματέα πόσους σταυρούς είχε πάρει ο κάθε υποψήφιος και εκείνος τα έγραφε σε ένα πρόχειρο χαρτί.
Όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία ανέθεσε, όπως είπε, την εργασία αυτή στο γραμματέα ενώ εκείνος έκανε τη δουλειά που έκανε πριν ο γραμματέας.
Για το όλο θέμα είχε κάνει δημόσιες δηλώσεις ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης όταν είχαν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα της γραφολογικής…
«Η Δικαιοσύνη είναι δικαιοσύνη, δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί κανείς τις αποφάσεις της».
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης
Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε



