Στον «αυτόματο πιλότο» από χθες το Νοσοκομείο!

Στον «αυτόματο πιλότο» είναι από χθες το νοσοκομείο Ρόδου σε ό,τι αφορά την τεχνική υποστήριξη για τη λειτουργία όλων των μηχανημάτων του.
Η εταιρεία “Τεχνική Στήριξης Δωδεκανήσου” παρέδωσε συγκεκριμένα στη διοίκηση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος τα κλειδιά των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και έπαυσε να παρέχει τις υπηρεσίες της.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της εταιρείας είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση του νοσοκομείου από την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματούσε να παρέχει τις υπηρεσίες της αν δεν βρισκόταν λύση.
Ακολούθησαν συσκέψεις στο γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου κ. Βασίλη Παπανικόλα, που, όπως φαίνεται, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες, ομιλώντας στη “δ”, ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς και υπογράμμισε πως η διακοπή της παροχής υπηρεσιών από την συγκεκριμένη εταιρεία ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί.
“Σε όλο το νοσοκομείο υπάρχουν μηχανήματα ζωτικής σημασίας. Αν αυτά τεθούν εκτός λειτουργίας εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για όλους. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά στο πιο σημαντικό νοσοκομείο της Περιφέρειας”, δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Η επιστολή που είχε σταλεί από την τεχνική εταιρεία προς τους αρμόδιους φορείς, αποτυπώνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης.
“Θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην περίπτωση που το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί χωρίς την τεχνική υποστήριξη των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων του από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό με την ανάλογη πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση”, επισημαίνονταν στην επιστολή της εταιρείας, που κατέληγε με την επισήμανση πως η χρησιμοποίηση ανειδίκευτου προσωπικού για το συγκεκριμένο τομέα ελλοχεύει κινδύνους τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.
“Δεν κινδυνολογούμε, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι ασθενείς οι οποίοι εκτίθενται σε κίνδυνο ερήμην τους”, επεσήμαναν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.
Στην επιστολή αναφέρονταν και όλες οι ενέργειες που είναι απαραίτητες να γίνονται από το εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να λειτουργούν, για παράδειγμα, σωστά, τα εγκατεστημένα δίκτυα ιατρικών αερίων, όπως το οξυγόνο.
Για το οξυγόνο αναφέρεται πως είναι αποθηκευμένο σε υγρή μορφή σε δεξαμενές. Αρκετές φορές όμως προκύπτει η ανάγκη μετατροπής ή μεταφοράς του. Για το λόγο αυτό απαιτείται συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση των δικτύων.
Αναφορά γίνεται και στο πρωτοξείδιο του αζώτου που χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις καθώς κάποιος θα πρέπει να μεριμνά για το γέμισμα των ειδικών συστοιχιών. Σε άριστη κατάσταση θα πρέπει να είναι και το δίκτυο παροχής ιατρικού αέρα.
Σε περίπτωση διακοπών ρεύματος, όπως επισημαίνει η εταιρεία, θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό το οποίο θα κάνει όλους τους απαραίτητους χειρισμούς και θα προβεί σε όλες τις κινήσεις ώστε να τροφοδοτηθούν με ενέργεια όλα τα τμήματα του νοσηλευτικού μας ιδρύματος.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι κρίσιμη:
-Στην περίπτωση της ΜΕΘ και της Μονάδας Εμφραγμάτων, όπου υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς.
-Στην περίπτωση των χειρουργείων αν κατά τη διάρκεια επέμβασης διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
-Σε τμήματα, όπου ασθενείς χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
-Σε ψυκτικούς θαλάμους, όπου διατηρούνται σημαντικά σκευάσματα και οι φιάλες με το αίμα.
-Στους ανελκυστήρες, που συχνά παρουσιάζουν προβλήματα.
-Στη μονάδα τεχνητού νεφρού.
-Στα τμήματα, που η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας θα προκαλέσει πανικό και ατυχήματα.
-Σε εγκαταστάσεις, όπως το λεβητοστάσιο, το υδροστάσιο, το ψυχροστάσιο, ο χώρος των ιατρικών αερίων, οι κλιματιστικές μονάδες, τα πλυντήρια και τα μαγειρεία.
Το βακτήριο
της λεγιονέλλας
Παραμένει και το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της παρουσίας του βακτηριδίου της λεγιονέλλας στο νοσοκομείο.
Οι γιατροί συνεχίζουν να ανησυχούν γιατί δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν θέσει στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
Επειδή το συγκεκριμένο βακτήριο είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της σοβαρότερης μορφής πνευμονίας, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών έστειλε χθες και νέα επιστολή στην οποία επισημαίνει τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε
Επανερχόμαστε με έγγραφό μας αφού μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα που σας είχαν τεθεί μετά την ανάρτηση του εγγράφου σας για απαγόρευση χρήσης νερού στις ντουζιέρες.
Έχετε αποδεχτεί όμως δημοσίως ότι υπάρχουν θετικά δείγματα του βακτηριδίου λεγιονέλλας στο νερό του Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής μας. Αυτή την φορά θα θέλαμε να μας ανταπαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα με έγγραφό σας:
1. Πόσο χρονικό διάστημα έχετε γνώση των θετικών δειγμάτων;
2. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, που ορίζει ο νόμος, για την καταπολέμηση του βακτηριδίου;
3. Στην περίπτωση, που για κάποιους λόγους δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε ορίσει σαν αποδεκτό για την εφαρμογή τους;