«Το ζητούμενο δεν είναι πόσο σύντομα θα διεξαχθούν οι εκλογές αλλά η αντιμετώπιση της κρίσης. Αν μια πολιτική δύναμη υποσκάπτει τον ρόλο της σημερινής κυβέρνησης το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσουμε το τίμημα της διχόνοιας».
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
«Δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι κάποια πολιτική δύναμη μπορεί να συγκροτήσει, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπότε όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα οδηγηθούμε είτε το θέλουμε είτε όχι και σε κυβερνήσεις συνεργασίας», τονίζει ο κ. Χατζηδιάκος που δεν διστάζει να αναφερθεί και σε ζητήματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τα λάθη που έγιναν η αιτία, να χαθεί η επαφή του κόμματος με τη βάση του. Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρεται και στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, στέλνοντας μηνύματα σε συγκεκριμένους παραλήπτες, ενώ κάνει και απολογισμό του πρώτου έτους λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας.
Η συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, αναλυτικά:
Έκλεισε θετικά το 2011 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικά για τον δικό σας τομέα;
Η χρονιά που πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη. Ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του Καλλικράτη. Είχαμε πει ότι στο διάστημα αυτό, θα προσπαθούσαμε να περάσουμε μέσα από δυσδιάκριτες αρμοδιότητες προσπαθώντας να διορθώσουμε τα στρεβλά. Δεν μπορώ να πω, ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Δουλέψαμε όλοι, προσπαθήσαμε και η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες να φέρουμε σε πέρας ένα πρωτόγνωρο και δύσκολο έργο. Αλλά ήταν τόσες πολλές οι δυσκολίες που τα αποτελέσματα δεν με βρίσκουν ικανοποιημένο.
Τονίσατε πως δεν είστε ικανοποιημένος. Αρα, λοιπόν, ο Καλλικράτης που όλοι πίστευαν ότι θα έβαζε μια τάξη δημιούργησε αδιέξοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ήμουν από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν ακόμη στον Καλλικράτη δηλαδή, στην αιρετή Περιφέρεια. Είναι αναγκαίο να ξεφύγουμε από την επιτήρηση του κράτους και από την άλλη πλευρά να συνενωθούν οι δυνάμεις σε επίπεδο νησιωτικών ΟΤΑ . Όμως οι ατέλειες ήταν και είναι ακόμη τόσες πολλές και οι δυσκολίες πολύ μεγάλες, που έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Βέβαια ήταν γνωστό ότι δεν μπορεί, με ένα μαγικό ραβδί και από τη μια ημέρα στην άλλη, να αλλάξουν τα πράγματα ωστόσο η αρνητική οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την σύγχυση αρμοδιοτήτων, την έλλειψη οργάνωσης και υποστήριξης από την κεντρική διοίκηση δυσκόλεψαν πολύ περισσότερο τα πράγματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Βλέπουμε μπροστά, εντοπίζουμε τα λάθη, τις ατέλειες και προσπαθούμε όλοι μαζί, να βελτιωθεί το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες. Θεωρώ ότι πρέπει να απαγκιστρωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία.
Δεν θα πρέπει όμως παράλληλα με τις αρμοδιότητες να παταχθεί και η γραφειοκρατία;
Με το σύστημα “Διαύγεια”, της διαφάνειας, φθάσαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Κανένας δεν αρνήθηκε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και να υφίστανται οι προληπτικοί έλεγχοι νομιμότητας.. Ένας λόγος που φθάσαμε σε αυτή την οικονομική κατάσταση είναι γιατί λίγο πολύ, όλοι έκαναν ανεξέλεγκτες ή υπερβολικές δαπάνες. Φθάσαμε όμως, στο αντίθετο άκρο, δηλαδή να γίνεται όχι έλεγχος νομιμότητας αλλά σκοπιμότητας. Αποτέλεσμα είναι, να μην μπορούμε να δουλέψουμε, να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το 2012 σε ένα πολύ ευρύ τομέα;
Θα ήθελα να αναφερθώ, στο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και περιμένουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα βελτιώσει τις ατέλειες του συστήματος. Αναφέρω ότι όποιες αλλαγές και αν επέλθουν αν δεν γίνει συνολική μεταρρύθμιση στη διοίκηση, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα είτε έχουμε χρήματα είτε όχι. Το αναφέρω αυτό, γιατί αν είχε τη δυνατότητα ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος να παρεμβαίνουν στην είσπραξη εσόδων και να τα αποδίδουν στο κράτος, θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τα του οίκου μας πολύ καλύτερα από ό,τι η κεντρική διοίκηση. Ένας από τους στόχους μας είναι, η τροποποίηση των διατάξεων που δυσκολεύουν το έργο της Περιφέρειας. Αν η γεωγραφική διάσταση μείνει η ίδια δηλαδή μείνουν ενωμένοι οι δύο νομοί θα πρέπει να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες, να υπάρχει σύγκλιση και να καλύπτουμε αποτελεσματικά το σύνολο των μικρών και μεγάλων νησιών. Ένα παράδειγμα είναι η ψηφιακή σύγκλιση που θα απλουστεύσει την επαφή με όλες τις υπηρεσίες. Ένας ακόμη στόχος είναι η απορρόφηση του συνόλου των πόρων, που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια για το ΕΣΠΑ. Έχουμε την ευθύνη διαχείρισης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Παρά τις όποιες επικρίσεις που δεχθήκαμε, χωρίς να είναι τεκμηριωμένες, υπογραμμίζω πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι από εκείνες που έχουν την μεγαλύτερη απορροφητικότητα. Πλησιάσαμε το 38%. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο σύνολο των Περιφερειών ήρθε πρώτη στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ. Το 2012 πρέπει να φθάσουμε στο 80%. Αυτό σημαίνει πως θα υλοποιηθεί μια μεγάλη ομάδα έργων σε όλα σχεδόν τα Δωδεκάνησα. Θα εξοπλιστούν και τα τρία νέα τμήματα του Νοσοκομείου που είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Θα γίνουν όμως έργα και από ίδιους πόρους. Να θυμίσουμε πως η πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου, δεν είχε συνάψει δάνεια, πλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της και είχε εξασφαλισμένους τους πόρους για όσα έργα είχαν δρομολογηθεί.
Ένας σημαντικός τομέας είναι αυτός της απασχόλησης. Τα ποσοστά της ανεργίας είναι πολύ υψηλά. Πώς θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Πράγματι η απασχόληση και κυρίως ο παράγοντας άνθρωπος, είναι ένας τομέας στον οποίο και σαν Νομαρχία και τώρα σαν Περιφέρεια δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα. Όμως αυτά αποτελούν ζητήματα που θα πρέπει να απασχολούν περισσότερο τους Δήμους. Δεν αφήνω αιχμές. Όμως επειδή οι ΟΤΑ στο σύνολό τους, για διάφορους λόγους χωλαίνουν, εμείς περικόψαμε από τον προϋπολογισμό μας πόρους που ήταν για άλλες δράσεις, προκειμένου να δώσουμε μια ώθηση. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα. Ας μην γίνει ένα οδικό έργο για παράδειγμα ή μια πλατεία και να δώσουμε βαρύτητα, σε μια κοινωνική πολιτική και κυρίως στην απασχόληση. Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώσαμε πως υπήρξε ένα κύμα αλληλεγγύης, που ήταν συγκινητικό. Όμως πέραν αυτού στόχος μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα να βρουν δουλειά οι συνάνθρωποί μας γιατί με αυτή θα λύσουν τα προβλήματά τους. Έτσι θα αντιμετωπιστεί γενικότερα η οικονομική δυσπραγία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του Καλικράτη. Έτσι η Περιφέρεια μπορεί να υλοποιήσει προγράμματα απασχόλησης ομάδων συμπολιτών μας, θέτοντας κάποια κριτήρια προκειμένου να καλυφθούν όσοι έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και δράσεις για την απασχόληση. Ακόμη και μέσα από τα προγράμματα «Δια βίου Μάθησης» μπορεί να γίνεται κατάρτιση των συμπολιτών μας σε διαφόρους τομείς που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Έτσι θα γίνουν πιο παραγωγικοί. Το κέρδος από την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών θα είναι διπλό γιατί θα έχουν βρει δουλειά και θα παράγουν ντόπια προϊόντα που θα διατίθενται στην αγορά μας, αυξάνοντας το ΑΕΠ τοπικά.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή την παραχώρηση σημαντικών ακινήτων που θα έπρεπε να δοθούν στο Δήμο. Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε πως αυτή η περιουσία γίνεται “μπαλάκι”;
Να ξεκαθαρίσουμε δια παντός το θέμα της ακίνητης περιουσίας. Δεν αλλάζουμε τις απόψεις που είχαμε εκφράσει και στα νομαρχιακά συμβούλια. Είχαμε τονίσει πως τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα στον πολεοδομικό ιστό πρέπει να παραχωρηθούν στον Δήμο για αξιοποίηση, εφόσον δεν χρειάζονται για δράσεις του Δημοσίου ή της Περιφέρειας. Τα ακίνητα που είναι εκτός πολεοδομικού ιστού να παραχωρηθούν στις τοπικές κοινωνίες για αξιοποίηση. Αναφέρομαι σε τρεις κατηγορίες ακινήτων. Είναι τα ακίνητα για τα οποία έχει την ευθύνη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέσω ενός προγράμματος προβλέπεται σε όλη τη χώρα να παραχωρηθούν σε νέους αγρότες εκτάσεις του δημοσίου που είναι αναξιοποίητες. Έτσι θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Στην περιοχή μας σχεδιάστηκε να δοθεί στην Περιφέρειά μας η έκταση του Καλαμώνα και το Φυτώριο και το ακίνητο της Βάρης στο Δήμο. Παρόλα αυτά είχαμε πει ότι η διαχείριση του Καλαμώνα θα γίνονταν σε συνεργασία με το Δήμο. Δεν θέλαμε, βέβαια, να κατακερματιστεί, να διαμοιραστούν τα ιμάτια και να χαθεί η ανάπτυξη, αλλά να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου. Και παλαιότερα είχε γίνει κάτι ανάλογο με τον τότε Δήμο Πεταλούδων. Δεν δόθηκαν όμως οι πόροι, για να γίνει κάποιος σχεδιασμός. Η αξιοποίηση με βάση το σχεδιασμό από την τοπική κοινωνία προέχει της παραχώρησης. Η δεύτερη κατηγορία των ακινήτων είναι αυτά της πρώην ΕΤΑ. Είδα να αναφέρεται πως υπήρξε σκευωρία του κ. Μαχαιρίδη με τον υφυπουργό κ. Νικητιάδη για να δοθούν τα ακίνητα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα. Αν διαβάσει κανείς το συγκεκριμένο άρθρο θα δει πως σε όλη τη χώρα υπάρχει μεγάλος αριθμός ακινήτων που παραχωρούνται στις 13 Περιφέρειες.
Εμείς παρόλα αυτά δηλώσαμε πως το ορθό είναι να δοθούν τα ακίνητα αυτά στο Δήμο. Αυτό υπογραμμίζει και ο Περιφερειάρχης στην επιστολή που έστειλε. Μεταξύ των ακινήτων είναι και το αρχοντικό Κουντουριώτη που είχε δοθεί στην πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου, για να στεγάσει τις υπηρεσίες της και που τώρα στεγάζει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Θα διεκδικήσει η Περιφέρεια το ακίνητο αυτό;
Μα είναι γραμμένο στην Περιφέρεια. Κανείς δεν παίρνει τα ακίνητα αυτά να τα κληρονομήσει ή να τα μεταβιβάσει. Στο ακίνητο στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες, τα γραφεία των παρατάξεων της μειοψηφίας και δομές επαγγελματικής κατάρτισης. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για τα ακίνητα. Αυτά ανήκουν στον τόπο.
Δόξα τω Θεώ υπάρχει τεράστια περιουσία του Δημοσίου, η οποία μένει αναξιοποίητη. Υπάρχουν λοιπόν πολλά ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών που τείνουν να καταρρεύσουν. Μεταξύ αυτών είναι η Βίλα Ντε Βέκι, το Σανατόριο στην Ελεούσα, ένα κτήριο απέναντι από το παλιό αεροδρόμιο στα Μαριτσά, ακίνητα στην Κατταβιά και άλλες εκτάσεις, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα είναι στο Δήμο ο κ. Κουσουρνάς αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος, όπως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην Περιφέρεια. Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά η αξιοποίηση των ακινήτων έχει να κάνει με το συμφέρον του τόπου. Θυμηθείτε τι έγινε με το παλιό νοσοκομείο, που εδώ και 10 χρόνια δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ακινήτων, που ακούστηκε ότι τα ξεπουλάμε. Είτε είναι το Γκολφ είτε η παραλία της Τσαμπίκας. Πείτε μου αν αξιοποιηθούν είτε με πρωτοβουλία του κράτους είτε παραχωρηθούν σε ιδιώτες αυτή που θα ωφεληθεί δεν θα είναι η τοπική κοινωνία; Τα ακίνητα δεν θα φύγουν από τη Ρόδο. Θα είναι εδώ και θα παράγουν πλούτο.
Φθάσαμε στο σημείο μηδέν στο νοσοκομείο καθώς δεν υπάρχει προσωπικό και η λύση που δόθηκε από την 2η ΥΠΕ δεν λύνει το πρόβλημα.
Ομολογουμένως εδώ και πολλά χρόνια η αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού, στο νοσοκομείο της Ρόδου, ήταν αποσπασματική, πολύ πρόχειρη με συμβάσεις τριών, έξι ή οκτώ μηνών.
Η τότε Νομαρχία προσφέρθηκε να διευκολύνει την κατάσταση, αν και η διαδικασία ήταν στα όρια της νομιμότητας. Παρόλα αυτά το κάναμε για να αντιμετωπιστούν κατεπείγουσες ανάγκες στελέχωσης των νοσοκομείων μας, πιστεύοντας πως θα προχωρήσουν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δεν έγινε όμως αυτό με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Υπάρχει ένας αριθμός προσωπικού, αλλά παράλληλα απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Πέρσι η περιβόητη προκήρυξη 7κ. ήταν στον αέρα και δεν πρόλαβαν να εντάξουν ένα αριθμό νοσηλευτών ικανό να καλύψει τις ανάγκες. Τώρα περιμένουμε τη νέα προκήρυξη αλλά μέχρι τότε πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου.
Τι γίνεται με το προσωπικό της Περιφέρειας;
Εκεί που ήμασταν η πλέον υποστελεχωμένη Νομαρχία, με υπηρεσίες σε πέντε νησιά τώρα με τις εφεδρείες, τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις των συμβασιούχων, φθάσαμε σε οριακό σημείο. Όμως έχω πει πως με τη σωστή διαχείριση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού μπορούμε να βγάλουμε τη δουλειά. Δεν θα χαθεί καμία ζωή, δεν θα κινδυνεύσει κανείς.
Ζητήσαμε προσωπικό και φυσικά μας είπαν, ότι η πρόσληψη μονίμου μπορεί να πάει και σε βάθος πενταετίας. Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας αν και είμαι αντίθετος με αυτή την προοπτική για πολλούς λόγους. Όμως δεν γίνεται αλλιώς.
Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγόρησαν για την δενδροφύτευση της 22ης Ιανουαρίου;
Ακούστηκε και αυτό. Αλίμονο αν κάτω από τη σκιά της οικονομικής κρίσης εγκαταλείψουμε κάθε άλλη δραστηριότητά μας. Τότε θα πρέπει να σταματήσει ο χρόνος, να υποκύψουμε όλοι στο μοιραίο και να περιμένουμε τι θα αποφασίσει η τρόικα και η Ευρώπη για μας. Θα πάψουμε να υπάρχουμε και να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την παράδοση και τον τόπο μας. Μια τέτοια δράση προάγει τον εθελοντισμό και διδάσκει την περιβαλλοντική αγωγή στα παιδιά μας. Ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας αλλά να μην γίνουμε εσωστρεφείς περιμένοντας το μοιραίο.
Οδηγούμαστε σε εκλογές και φαίνεται να υπάρχει ένταση για την ημερομηνία. Όμως είναι αυτό το ζητούμενο;
Το ζητούμενο δεν είναι πόσο σύντομα θα διεξαχθούν οι εκλογές αλλά η αντιμετώπιση της κρίσης. Η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζονται μέσα στο Κοινοβούλιο. Αν μια πολιτική δύναμη υποσκάπτει τον ρόλο της σημερινής κυβέρνησης, το αποτέλεσμα θα είναι να πληρώσουμε το τίμημα της διχόνοιας. Το πλήρωσε αυτό η χώρα πριν από αρκετά χρόνια. Πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία και οι εντολές και η ευθύνη που ανέλαβε η κυβέρνηση με την ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Από κει και πέρα η όποια κυβέρνηση προκύψει, αυτοδύναμη ή συνεργασίας, να αναλάβει να υλοποιήσει τις δικές της πολιτικές. Δεν είναι ώρα να δούμε ποιο κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αν θα χάσει τα ποσοστά του, αν καθυστερήσουν οι εκλογές. Προέχει αυτή τη στιγμή η σωτηρία της χώρας.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας;
Δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι κάποια πολιτική δύναμη μπορεί να συγκροτήσει, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπότε, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα οδηγηθούμε είτε το θέλουμε είτε όχι και σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν το θεωρώ αυτό αρνητικό. Θα γίνονται σχεδιασμοί μέσα από ευρύτερη συνεννόηση. Αυτό που λείπει από τη χώρα μας είναι η συνεργασία και η συνεννόηση.
Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν. Στο στόχαστρο βρέθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου. Θα καταφέρει το κόμμα να ξεπεράσει την δύσκολη αυτή καμπή;
Πράγματι η κυβέρνηση του 2009 βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση στη μεταπολιτευτική περίοδο. Κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση για την οποία δεν ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη. Δεν θα παρελθοντολογήσουμε για το πώς φθάσαμε έως εδώ. Το ΠΑΣΟΚ από της ιδρύσεώς του ήταν το κόμμα που εκπροσωπούσε την μεγαλύτερη μάζα της κοινωνίας της χώρας. Αντιμετώπιζε τα προβλήματα, είχε πολιτικές για το σύνολο των κοινωνικών τάξεων της χώρας. Παρά την δύσκολη θέση που βρίσκεται πρέπει να ανασυγκροτηθεί μέσα από δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες. Το κόμμα αυτό ήταν πάντα εκείνο που στις δύσκολες περιόδους αναλάμβανε την ευθύνη να δώσει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας. Δικαιολογημένα αυτή τη στιγμή υπάρχει αποστασιοποίηση της βάσης από την ηγεσία. Εκεί εντοπίζω το εσωκομματικό πρόβλημα. Έγιναν και λάθη σε επίπεδο διακυβέρνησης και σε κομματικό επίπεδο. Επιγραμματικά αναφέρω ορισμένες από τις υπάρχουσες παθογένειες του κόμματος: δεν παράγονται πολιτικές θέσεις για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που απασχολούν το λαό, υπάρχει έλλειμμα στην ιδεολογία, το μεγαλύτερο θέμα είναι στις οργανώσεις, έχει αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της οργάνωσης από το κόμμα, αποσπασματικά κινούνται κάποια άτομα που έχουν εκλεγεί σε κάποιο κομματικό ρόλο, δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με τα μέλη του κινήματος, δηλαδή με την κομματική βάση. Αυτό είναι που πέραν της δυσαρέσκειας και των αντιδράσεων για τα μέτρα αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις με μικρά ποσοστά για το κόμμα.
Αν σας γίνονταν πρόταση να μετάσχετε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές θα δεχόσασταν;
Η θέση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη έχει πάρα πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις. Σε αυτή την χρονική περίοδο με ενδιαφέρει να αντεπεξέλθω με επιτυχία στα καθήκοντα αυτά. Δεν με ενδιαφέρει μια υποψηφιότητα για το βουλευτικό αξίωμα.







