Ειδήσεις

Δεκτή η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας για μη ανάρτηση στην «Διαύγεια» των ονομάτων των οφειλετών σε ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Δεκτή έγινε από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον αντιδήμαρχο επί των οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου, η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου κ. Θ. Παπαγεωργίου, περί μη αναρτήσεως των προσωπικών δεδομένων 41.553 οφειλετών του Δήμου Ρόδου σε δημοτικό φόρο, συνολικού ύψους 33.590.514,64 ευρώ, στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που θα αναρτηθεί στην «Διαύγεια».
Στην γνωμοδότηση του κ. Παπαγεωργίου αναφέρονται τα εξής:
ΘΕΜΑ: Επισύναψη ή μη της κατάστασης οφειλετών των υπό διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. στο πρόγραμμα «Διαύγεια».
ΣΧΕΤ: Κοινή επείγουσα εντολή Δημάρχου Ρόδου και του Αντιδημάρχου Οικονομικών.
Αναφορικά με το ζήτημα εάν η κατάσταση οφειλών/οφειλετών που θα περιληφθούν στην διαπιστωτική απόφαση διαγραφής οφειλών ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ (άρθρο 57 Ν. 4483/2017) , πρέπει να συναναρτηθεί πλήρης (και με τα ονόματα/ΑΦΜ των οφειλετών) με την απόφαση στο «Διαύγεια», λαμβάνοντας υπόψη και σχετική με το θέμα υπ. αρ. 198/2011 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γνωμοδοτούμε ως εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3861/2010 («Πρόγραμμα Διαύγεια») δεν αναρτώνται οι πράξεις που περιλαμβάνουν «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν/ 2472/1991, («Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα») οι φορολογικές οφειλές δεν περιλαμβάνονται στις περιοριστικά περιγραφόμενες περιπτώσεις «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» , μπορούν όμως να θεωρηθούν ότι περιλαμβάνονται στις ευρύτερες περιπτώσεις της κατηγορίας «δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» , οπότε η διάδοση/δημοσιοποίηση τους μέσω της «Διαύγειας» αφορά «»επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» .
Από την άλλη πλευρά , στη προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 4483/2017 η απόφαση που για την συνολική/γενική διαγραφή όλων των οφειλών του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο έχει κατά το γράμμα και το πνεύμα του νόμου απλό διαπιστωτικό χαρακτήρα, συνιστά δηλαδή απλώς βεβαίωση διαγραφής, χωρίς διαφορετική δυνατότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς σύμφωνα και με την από 31-008-2017 εισήγηση μας, η ίδια η Αιτιολογική ΄Εκθεση της διάταξης αναφέρει ότι «Η ρύθμιση εισάγεται, προκειμένου να επιλυθούν οριστικά ζητήματα εφαρμογής, που προέκυψαν μετά την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου με το ν. 4336/2015. Η κατάργηση του εν λόγω φόρου υλοποιήθηκε σε συμμόρφωση του νομοθέτη προς το νομολογιακό προηγούμενο που διαμορφώθηκε από τις υπ’αριθμ. 4504/2014 και 4505/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ».
Συνεπώς σύμφωνα με τα παραπάνω και την υπ. αρ. 198/2011 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , εναπόκειται στη Διοίκηση και στη προκειμένη περίπτωση στο Δημοτικό Συμβούλιο που οφείλει να σταθμίσει εάν πρέπει με την απόφαση διαγραφής όλων των οφειλών του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. να αναρτήσει πλήρη ( δηλαδή και με τα ονόματα/Α.Φ.Μ. των οφειλετών) την αναλυτική κατάσταση που θα έχει υπόψη του και σύμφωνα με αυτήν θα λάβει την απόφαση διαγραφής , κρίνοντας ειδικότερα εάν κατά τον Ν.3861/2010 («Πρόγραμμα Διαύγεια») η δημοσίευση της κατάστασης με τα ονόματα/ΑΦΜ των οφειλετών είναι πράγματι πρόσφορη και αναγκαία για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της διαφάνειας της διοίκησης του Δήμου Ρόδου.
Επ΄αυτού του ζητήματος γνωμοδοτούμε ότι ευθέως προκύπτει πως η κατάσταση των ονομάτων των οφειλετών επ΄ουδενί μπορεί να θεωρηθεί ότι εξυπηρετεί σκοπό διαφάνειας, διότι αφορά οφειλή που όχι μόνο καταργήθηκε με νόμο, αλλά και με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κατά τη γενεσιουργό αιτία αυτής , ως θεσμός κηρύχθηκε ανίσχυρη και αντισυνταγματική με καθολικές συνέπειες .
Ειδικότερα η συγκεκριμένη καθολική διαγραφή χρεών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. , δεν είναι ανάλογη άλλων μεμονωμένων/ατομικών περιπτώσεων διαγραφής χρεών που εισάγονται στο Δημοτικό Συμβούλιο υπό την ευχέρεια να τα διαγράψει ή όχι, οπότε για αυτά και προς εξυπηρέτηση του σκοπού της διαφάνειας επιβάλλεται αντίθετα η ανάρτηση των ονομάτων, αλλά όπως προαναφέρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση της διαγραφής όλων ανεξαιρέτως των υφιστάμενων οφειλών από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. έχει απλό διαπιστωτικό καθολικό χαρακτήρα , δηλαδή δεν εξαρτάται από τη βούληση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσουν διαφορετικά και γίνεται ως τυπική διαδικασία κατ΄επιταγή του νόμου που κατάργησε τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ καθώς κατά τον νομοθέτη η «κατάργηση του εν λόγω φόρου υλοποιήθηκε σε συμμόρφωση του νομοθέτη προς το νομολογιακό προηγούμενο που διαμορφώθηκε από τις υπ’αριθμ. 4504/2014 και 4505/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ», .
Συνακόλουθα εισηγούμαστε όπως στη προκειμένη περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει κατά την ανάρτηση στη «Διαύγεια» της σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 4483/2017 απόφασης διαγραφής των οφειλών του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., να γίνει απάλειψη και διαγραφή των ονομάτων/ΑΦΜ των οφειλετών από τη αναλυτική κατάσταση που θα έχει υπόψη του και σύμφωνα με αυτήν θα λάβει την απόφαση διαγραφής». .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου