ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαβρόγλου: Το Λύκειο όπως είναι σήμερα έχει τελειώσει – Aδιάβλητες αλλά όχι αξιόπιστες οι Πανελλαδικές

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Κώστας Γαβρόγλου

Ρι­ζι­κές αλ­λα­γές για το Λύ­κειο και τις πα­νελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας Κώ­στας Γα­βρό­γλου μι­λώ­ντας στην εκ­πο­μπή «Ιστο­ρί­ες» του ΣΚΑΪ, για το πώς σκέ­φτε­ται ο ίδιος, το νέο Λύ­κειο.

Ο κ. Γα­βρό­γλου ση­μεί­ω­σε ότι πρέ­πει «να εξα­ντλή­σου­με τις δυ­να­τό­τη­τες σύ­γκλι­σης με κοι­νω­νι­κούς και πο­λι­τι­κούς φο­ρείς». Ο υπουρ­γός πρό­σθε­σε ότι «από τώρα, πριν τα μέσα Μαρ­τί­ου, θα αρ­χί­σου­με συ­στη­μα­τι­κές επα­φές γιατί κά­να­με ήδη στην επι­τρο­πή μορ­φω­τι­κών υπο­θέ­σε­ων μία πολύ με­γά­λη κου­βέ­ντα σε τρεις συ­νε­δριά­σεις, θα πάμε στα κόμ­μα­τα πο­λι­τι­κά, θα πάμε και στους κοι­νω­νι­κούς φο­ρείς και θα τους πούμε κά­ποιες από τις ιδέες μας».

Όπως είπε, προς τα τέλη Μαρ­τί­ου με αρχές Απρι­λί­ου, στην Επι­τρο­πή Μορ­φω­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων «θα υπάρ­χει η πρώτη ει­σή­γη­ση του υπουρ­γεί­ου παι­δεί­ας, ελ­πί­ζο­ντας ότι μέχρι τέλος Μαίου, θα μπο­ρούν να υπάρ­χουν συ­νεν­νο­ή­σεις ώστε τα παι­διά που θα πάνε πρώτη λυ­κεί­ου, να ξέ­ρουν το σχέ­διο, το οποίο εγώ νο­μί­ζω ότι πρέ­πει αν είναι του­λά­χι­στον τριε­τές. Δεν μπο­ρεί να είναι κάτι νω­ρί­τε­ρο από αυτό».

Για το νέο λύ­κειο και τη μεί­ω­ση των μα­θη­μά­των

Για τη μεί­ω­ση των μα­θη­μά­των και το νέο Λύ­κειο, ο υπουρ­γός είπε ότι «το Λύ­κειο ‘μα­ρά­θη­κε’, έχει τε­λειώ­σει. Δεν υπάρ­χει πια κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο, να βελ­τιω­θεί η υπάρ­χου­σα κα­τά­στα­ση, πρέ­πει να δούμε το πρό­βλη­μα από την αρχή, δεν υπάρ­χει Λύ­κειο». Πρό­σθε­σε πως «ου­σια­στι­κά, η Β’ και η Γ’ Λυ­κεί­ου, είναι ακυ­ρω­μέ­νη, για την ακύ­ρω­ση της οποί­ας, υπάρ­χει μια συλ­λο­γι­κή ευ­θύ­νη στην κοι­νω­νία. Δεν μπο­ρεί ένα παιδί, στις τε­λευ­ταί­ες τά­ξεις του Λυ­κεί­ου, να μα­θαί­νει από τόσες γνω­σια­κές πε­ριο­χές, και με τόση λίγη ώρα για το κα­θέ­να. Άρα πρώ­τος στό­χος, είναι μία δρα­στι­κή μεί­ω­ση των μα­θη­μά­των. Και πε­ρισ­σό­τε­ρος χρό­νος για το κάθε μά­θη­μα, για να μπο­ρού­με να εμ­βα­θύ­νου­με, Λύ­κειο είναι».

Για την κα­τάρ­γη­ση των Πα­νελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων

«Το ιδα­νι­κό θα ήταν αν μπο­ρού­σα­με αύριο να πούμε ότι τα παι­διά θα μπαί­νουν στο πα­νε­πι­στή­μιο με το βαθμό απο­λυ­τη­ρί­ου τους», είπε ο κ. Γα­βρό­γλου. «Θα πη­γαί­νουν στο σχο­λείο, όπως είναι σε άπει­ρα μέρη του κό­σμου. Αυτό δεν μπο­ρεί να γίνει αύριο. Δεν μπο­ρεί να γίνει αύριο για πολ­λούς λό­γους. Π.χ. πολλά μέλη της κοι­νω­νί­ας μας, έχουν με­γά­λη εμπι­στο­σύ­νη στις Πα­νελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις. Οι Πα­νελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις, είναι αδιά­βλη­τες αλλά δεν είναι αξιό­πι­στες», πρό­σθε­σε.

Ο κ. Γα­βρό­γλου τό­νι­σε ότι «εμείς τώρα ζούμε σε μία χώρα, όπου ελά­χι­στα πράγ­μα­τα είναι αδιά­βλη­τα. Το μόνο που κα­το­χυ­ρώ­θη­κε ιστο­ρι­κά να είναι αδιά­βλη­το, όλη η κοι­νω­νία μαζί το με­τα­τρέ­ψα­με σε κάτι αξιό­πι­στο. Πώς είναι όμως αξιό­πι­στο όταν θες να γί­νεις για­τρός και γί­νε­σαι πο­λι­τι­κός μη­χα­νι­κός;».

Εξή­γη­σε ότι «το 25% των φοι­τη­τών μας μόνο, πάει στις 5 πρώ­τες επι­λο­γές που έχει επι­λέ­ξει. Δεν είναι καλά πράγ­μα­τα αυτά, δεν δεί­χνουν αξιο­πι­στία της εξέ­τα­σης, αλλά το αδιά­βλη­το, αδιά­βλη­το. Άρα αυτό που λέμε εμείς είναι, προ­ο­πτι­κά, θέ­λου­με να μπει κα­νείς με το βαθμό του Λυ­κεί­ου. Συ­νή­θως υπάρ­χει το αντε­πι­χεί­ρη­μα, ωραία, και αν όλοι θε­λή­σουν να γί­νουν για­τροί. Πρώ­τον, όλοι δεν θέ­λουν να γί­νουν για­τροί, και δεύ­τε­ρον, εκεί ας βά­λου­με και εξε­τά­σεις για τα επό­με­να χ χρό­νια, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας. Το θέμα είναι πώς θα κα­τα­φέ­ρου­με μία κα­νο­νι­κό­τη­τα, κι εγώ νο­μί­ζω ότι πρέ­πει να έχου­με έναν ορί­ζο­ντα του­λά­χι­στον τριών ετών και μία συ­νεν­νό­η­ση με τις υπό­λοι­πες πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις, διότι αν δεν υπάρ­χει συ­νεν­νό­η­ση δεν γί­νε­ται τί­πο­τα».

Για το κλίμα συ­νεν­νό­η­σης με­τα­ξύ των πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων ενό­ψει των νέων αλ­λα­γών

Ο υπουρ­γός εξή­γη­σε ότι «έχει αλ­λά­ξει κάτι στα κόμ­μα­τα γιατί έχει αλ­λά­ξει κάτι στην κοι­νω­νία, δεν είναι τόσο πο­λω­μέ­νη η κοι­νω­νία. Όλα τα κόμ­μα­τα εί­μα­στε μπρο­στά σε αν δί­λημ­μα αν θα συ­ναι­νέ­σου­με πο­λι­τι­κά, κρα­τώ­ντας τις ιδε­ο­λο­γι­κές μας δια­φο­ρές». Είπε ότι ο ίδιος δεν έχει κα­νέ­να πρό­βλη­μα, να συ­ναι­νέ­σου­με με τη Νέα Δη­μο­κρα­τία στο ποια είναι τα προ­βλή­μα­τα, ποιες είναι οι δυ­να­τές λύ­σεις. «Αυτό δεν ση­μαί­νει ότι η ΝΔ πρέ­πει να απε­μπο­λή­σει το δι­καί­ω­μά της για ιδιω­τι­κά πα­νε­πι­στή­μια, αλί­μο­νο. Αλλά έχει πολύ με­γά­λη ση­μα­σία να μπο­ρέ­σει να γίνει κάτι τέ­τοιο. Και υπάρ­χουν πολ­λές εν­δεί­ξεις, και αυτό πρέ­πει κα­νείς να το ανα­γνω­ρί­σει στα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης, ότι κάθε κυ­βέρ­νη­ση να ζη­τά­ει συ­ναί­νε­ση είναι το εύ­κο­λο, η αντι­πο­λί­τευ­ση και ξέ­ρε­τε εδώ και η αρι­στε­ρά έχει κι αυτή τις δικές της αμαρ­τί­ες» Τέλος, υπο­γράμ­μι­σε ότι «δεν είναι κα­νείς πάνω από όλα αυτά. Νο­μί­ζω λοι­πόν, από συ­ζη­τή­σεις που κάνω και μά­λι­στα επί­ση­μες κλπ, βρί­σκω ένα κλίμα συ­νεν­νό­η­σης που νο­μί­ζω ότι θα έχει και δη­μό­σιες εκ­δη­λώ­σεις».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.