Κανείς δεν ευθύνεται για τις καταστροφικές πλημμύρες

Από: 1 λεπτό ανάγνωση

Ολοκληρώθηκε μετά και τη λήψη καταθέσεων από τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας ΕΡΓΟΝ Διεθνής – ΕΡΚΑΤ ΑΕ κ Β. Θεοχάρη, τον προϊστάμενο της ΕΥΔΕ του Υπουργείου Υποδομών κ. Ανδρέα Πολάκη και το Δήμαρχο Ρόδου κ Στάθη Κουσουρνά η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την δίωξη των υπεύθυνων της καταστροφής που προκάλεσε η πλημμύρα της 28ης Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “δ”, ο κ Θεοχάρης απέδωσε τις ζημιές στο μέγεθος της θεομηνίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ύψος της βροχής σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεορολογικής Υπηρεσίας ήταν 206 m.m. την συγκεκριμένη ημέρα όταν την τελευταία δεκαετία δεν είχε ξεπεράσει τα 190 m.m.. Iσχυρίστηκε δε ότι η εταιρεία έχει αναλάβει τη διαπλάτυνση του δρόμου με συγκεκριμένη μελέτη και ότι βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προσθέτοντας μάλιστα ότι έχει υποβάλει στην ΕΥΔΕ και ειδοποίηση για τις βλάβες που σημειώθηκαν εξαιτίας της θεομηνίας προκειμένου να αποκατασταθούν.
Ο κ Πολάκης θεωρεί με τη σειρά του ότι το έργο δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην εθνική οδό τονίζοντας μάλιστα ότι τα έργα απορροής των ομβρίων υδάτων που υπήρχαν ενισχύθηκαν. Θεωρεί δε ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε με το νέο έργο είναι καλύτερη από αυτή που υπήρχε στην περιοχή Αφάντου σε ό,τι αφορά τα όμβρια ύδατα.
Ο κ Πολάκης καθιστά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σαφές ότι σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να γίνει μια υδραυλική μελέτη στην περιοχή που θα λαμβάνει υπόψη της τα σημερινά δεδομένα.
Αποδίδει και ο ίδιος τις ζημιές στη θεομηνία. τονίζοντας ότι το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 180 m.m. όταν παλαιότερα ήταν 150 m.m.
Eξήγησε δε ότι η υπηρεσία του είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της εγκεκριμένης μελέτης.
Στη θεομηνία απέδωσε τις καταστροφές και ο δήμαρχος Ρόδου με την κατάθεση του.
Θυμίζουμε ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδης καταγγέλθηκε ευθέως ως συνυπαίτιος για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τον πρώην Δήμαρχο Καλλιθέας κ Γ. Ιατρίδη.

Ο κ Μαχαιρίδης στην κατάθεση του, αναφέρθηκε στο ιστορικό της εργολαβίας για τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου αλλά και στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάθεση και την εκπόνηση της μελέτης με πόρους της Νομαρχίας.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη, όπως έχει καταγγελθεί, δεν ήταν πλήρης, δεν περιελάμβανε έργα για την αντιπλημμυρική προστασία, κυρίως των Αφάντου, κόστισε 2 εκατ. ευρώ ενώ στην πορεία λόγω των προβλημάτων και των καταστροφών που προκλήθηκαν «βαφτίστηκαν» απρόβλεπτα σχετικά έργα και έγιναν νέες αναθέσεις.
Οπως έγραψε η «δ», ο κ Ιατρίδης επέρριψε ευθύνες στον κ Μαχαιρίδη, επισημαίνοντας ότι η νομαρχιακή αρχή ήταν υπεύθυνση για τη μελέτη του έργου της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου και ότι προκήρυξε τη μελέτη αυτή η οποία ήταν ελλιπής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων πράγμα που αναδείχθηκε εξάλλου και με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πέραν τούτου επεσήμανε ότι πριν την έναρξη του έργου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να γίνουν παρατηρήσεις επί του έργου ώστε να συνταχθεί ολοκληρωμένη μελέτη αλλά οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και από δημάρχους σχετικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρών, αγνοήθηκαν. Η μελέτη, όπως κατέθεσε μάλιστα ο κ Ιατρίδης, κόστισε άνω των 2 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι ο κ Μαχαιρίδης είχε δεσμευθεί ότι με την ίδια ακριβοπληρωμένη μελέτη θα συνέχιζε τη μελέτη βελτίωσης και της Λεωφόρου Καλλιθέας.
Αναφορά έκανε εξάλλου και σε απευθείας ανάθεση εργολαβίας ύψους 800.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑ Αφάντου κατά παράβαση του νόμου, επισημαίνοντας ότι οι προσωπικές παρεμβάσεις και υπερβάσεις του κ Μαχαιρίδη θα προκαλέσουν ταλαιπωρία στους κατοίκους του νησιού με τη νέα εργολαβία.
Κατέθεσε επίσης ότι δεν έχουν προβλεφθεί αντιπλημμυρικά έργα και πως η υπέρβαση του έργου ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρώ!!
Στα πλαίσια της ίδιας έρευνας έχουν ήδη καταθέσει οι πρώην Δήμαρχοι Αφάντου κ Σ. Διακοσταματίου, Αρχαγγέλου κ Αλ. Παπουράς και Λινδίων κ Μ. Παλλάς.
Οι δύο πρώτοι απέδωσαν την ευθύνη για τις καταστροφές στη θεομηνία, ενώ ο κ. Παλλάς επεσήμανε στην κατάθεση του ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή βοήθησαν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Κατάθεση έδωσε και ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Μανώλης Διακομιχάλης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικώς στα έργα που εκτελέστηκαν από τη Νομαρχία για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2008. Σε ό,τι αφορά τα έργα της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου επεσήμανε ότι αρμόδιες υπηρεσίες για εξηγήσεις είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΕ.
Τέλος ο Προϊστάμενος του ΠΕΧΩ κ Ν. Φαρμακίδης αναφέρθηκε διεξοδικώς στις ευθύνες των αρμοδίων της Πολεοδομίας της Νομαρχίας για το κλείσιμο χειμάρρων στ’ Αφάντου και στον Αρχάγγελο και στην παράνομη χορήγηση αδειών οικοδόμησης.

Θυμίζουμε ότι η προκαταρκτική εξέταση αποσκοπεί στη διερεύνηση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και στον άθρωπο, της παράβασης καθήκοντος με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οφέλους σε εργολάβους δημοσίων έργων αλλά και της άμεσης συνέργειας σε πλημμύρα.